FOLLOW US: facebook twitter

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ζητάνε πίσω τις επιδοτήσεις!

Ημερομηνία: 27-06-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

-Αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο!

-Ειδοποιητήρια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες για επιστροφή γεωργικών ενισχύσεων που είχαν λάβει το 2021

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αναστάτωση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας τις τελευταίες ημέρες, καθώς αρκετοί παραγωγοί έλαβαν ειδοποιητήριο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για επιστροφή γεωργικών ενισχύσεων που είχαν λάβει το 2021 διότι καταβλήθηκαν «αχρεωστήτως ή παρατύπως»!

Όπως προκύπτει από έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η «Πρωινή», ο οργανισμός ζητά από παραγωγούς την επιστροφή των χρημάτων μέχρι τις 18 Ιουλίου, τονίζοντας ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα προχωρήσει την διαδικασία ανάκτησης που προβλέπει η νομοθεσία και θα συμψηφίσει την οφειλή με μελλοντικές αναγνωρισμένες και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις από επιδοτήσεις.

«Κατόπιν των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων διαπιστώθηκε μη συμμόρφωση με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τις δεσμεύσεις ή άλλες υποχρεώσεις που αφορούν τους όρους χορήγησης της ενίσχυσης ή της στήριξης που προβλέπονται στην τομεακή γεωργική νομοθεσία. Μετά από διασταύρωση στοιχείων από ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό συμμετοχής του ΑΤΑΚ δεν καλύπτει τη δηλωθείσα έκταση του αγροτεμαχίου.Ως εκ τούτου η προσδιορισθείσα έκταση μειώνεται αντίστοιχα», αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό έγγραφο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», τα… ραβασάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ αφορούν περιπτώσεις βασικής ενίσχυσης αλλά και συνδεδεμένης, κυρίως για κτηνοτρόφους που -σύμφωνα με τα κριτήρια ελέγχου του οργανισμού- δεν τήρησαν τον κανονισμό και δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές για να πάρουν την επιδότηση.

Όπως τόνισαν έγκυρες πηγές στην «Πρωινή», έχουν ήδη καταγραφεί περιπτώσεις κτηνοτρόφων που είτε δεν έκαναν απογραφή στα αιγοπρόβατα είτε παρέδωσαν ποσότητα γάλακτος που αποκλίνει από τις προβλεπόμενες δεσμεύσεις με βάση τη δηλωθείσα παραγωγή τους. Ωστόσο, αρκετοί εξ αυτών θα υποβάλουν ενστάσεις επί των αποτελεσμάτων των ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς αμφισβητούν την εγκυρότητά του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος