FOLLOW US: facebook twitter

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι γιατροί του ΚΥ Ανδρίτσαινας υπεύθυνοι για τους τουρίστες με κορονοϊό!

Ημερομηνία: 22-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία

Τι αναφέρει η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας που αποκαλύπτει σήμερα η «Πρωινή»

*Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για πρόσθετη επιβάρυνση δίχως την αναγκαία στελέχωση

Οι φόβοι και οι ανησυχίες των κατοίκων της Ανδρίτσαινας και της ευρύτερης ζώνης της ορεινής νότιας Ηλείας επιβεβαιώνονται, αφού το υπουργείο Υγείας –παρά τις αρχικές καθησυχαστικές διαρροές- ορίζει με εγκύκλιό του ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας θα έχει την κύρια ευθύνη για την υγεία των ασθενών που θα προσβληθούν από κορονοϊό και θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο καραντίνας.

Όπως αναφέρει το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα η «Πρωινή» και φέρει ημερομηνία την 8η Ιουλίου, «επισημαίνεται ότι την ευθύνη παρακολούθησης της πορείας του ασθενούς την έχει η πλησιέστερη Υγειονομική Μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας) στο Χώρο Φιλοξενίας (κατάλυμα απομόνωσης)», το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι το ΚΥ Ανδρίτσαινας δεν είναι επαρκώς στελεχωμένο και τα Σαββατοκύριακα είναι κλειστό, ενώ οι γιατροί του καλούνται συχνά πυκνά να κάνουν εφημερίες στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου για να καλυφθούν τα κενά στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Επίσης, είναι επιφορτισμένο με την εξυπηρέτηση των κατοίκων όχι μόνο της ορεινής ζώνης της Ηλείας (Ανδρίτσαινα, Φιγαλεία) αλλά και όμορων δήμων της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας. Επιπλέον, η πλειονότητα των πολιτών που εξετάζονται, ανήκουν στην κοινωνικά ευάλωτη ομάδα των ηλικιωμένων, γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το πώς θα διασφαλιστεί η προστασία τους από την πιθανή διασπορά του ιού.

Η ίδια εγκύκλιος επιβεβαιώνει και τον προβληματισμό που κατέγραψε η «Πρωινή» για την πρόσθετη επιβάρυνση του ΕΚΑΒ, καθώς αναφέρεται ρητά ότι τη μεταφορά επιβεβαιωμένου κρούσματος στο κατάλυμα καραντίνας θα την αναλάβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Όπως είναι γνωστό, η Ανδρίτσαινα δεν έχει τομέα ΕΚΑΒ,  κατά συνέπεια θα πρέπει το ένα από μόλις τρία ασθενοφόρα του νομού να απασχοληθεί για τουλάχιστον δύο ώρες με τη διακομιδή ασθενούς με κορονοϊό.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το υπουργείο Υγείας, την ώρα που αποκλείει προκλητικά την Ηλεία από τις προκηρύξεις για πρόσληση ιατρικού προσωπικού, με τις αποφάσεις του επιβαρύνει ένα Κέντρο Υγείας υποστελεχωμένο, που περιβάλλεται από ορεινούς όγκους και απέχει 65 χλμ από το Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου και 150 από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, που είναι το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό σε όλη την Πελοπόννησο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος