FOLLOW US: facebook twitter

Το πλάνο πολεοδομικής ανάπτυξης του Πύργου

Ημερομηνία: 08-07-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αυτοδιοίκηση, Νέα

Η «Πρωινή» παρουσιάζει τους άξονες της πρότασης που κατατέθηκε στη μελετητική ομάδα του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ηλείας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η ανάγκη αυστηρής χωροθέτησης των οικονομικών δραστηριοτήτων στον δήμο του Πύργου, με θωράκιση του περιβαλλοντικού και αρχαιολογικού πλούτου και διευθέτηση της άναρχης δόμησης στο παραλιακό μέτωπο είναι οι βασικές κατευθύνσεις των προτάσεων που κατέθεσαν οι φορείς της Ηλείας στη μελετητική ομάδα που εκπονεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του βόρειου τμήματος του νομού.

Η «Πρωινή» αποκαλύπτει σήμερα τους βασικούς άξονες της πρότασης, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες δραστηριοτήτων, δίνοντας έμφαση στον ήπιο χαρακτήρα της βιοτεχνίας και του αγροτουρισμού, αλλά και στο πώς θα αναδειχθούν ο αρχαιολογικός πλούτος του Κατακόλου και η περιοχή του Αλφειού.

Η ζώνη Δ1 οριοθετείται εκατέρωθεν της υφιστάμενης Εθνικής οδού Πατρών-Πύργου η οποία μετά την κατασκευή της νέας Ε.Ο. θα υποβαθμιστεί σε Τριτεύον Εθνικό δίκτυο ή Επαρχιακή οδό, σε πλάτος 300μ. Ως επιτρεπόμενες χρήσεις προτείνονται η βιοτεχνία χαμηλής όχλησης και τα επαγγελματικά εργαστήρια λαμβάνοντας υπόψη και όλες τις λοιπές ισχύουσες περιοριστικές διατάξεις (αποστάσεις από οικισμούς κλπ)

Η ζώνη Ε οριοθετείται εκατέρωθεν της οδού Πύργου-Κατακόλου (οδός με μεγάλη εμπορικότητα καθώς οδηγεί σε λιμένα και στο παραλιακό μέτωπο) σε πλάτος 350μ. , από τον Πύργο έως την τουριστική ζώνη Τ1,δηλαδή σε περιοχή που ήδη υφίσταται ζώνη Ε των ΖΟΕ Ν.Ηλείας προτείνεται η διαμόρφωση ζώνης με τις κάτωθι προτεινόμενες χρήσεις:

  • Εμπόριο-Καταστήματα – Υπεραγορές
    • LogisticsΤουρισμόςΕστιατόριαΕστίαση-Αναψυκτήρια.ΚατοικίαΚέντρα διασκέδασης Τουρισμός και αγροτουρισμόςΗ ζώνη Τ1 είναι η τουριστική και χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες. Η πρώτη οριοθετείται βόρεια από τα όρια των δήμων Πύργου-Ήλιδας , δυτικά από τον αιγιαλό και σε πλάτος 2500μ.ανατολικά. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως αναπτυσσόμενη τουριστικά καθώς είναι κοντά στο Κατάκολο και στο δυτικό παραλιακό μέτωπο.
    • Η δεύτερη οριοθετείται στα όρια της περιοχής της υφιστάμενης ΖΟΕ Α1 Επιταλίου. Η Ζώνη Τ3 είναι η ζώνη ήπιας αγροτουριστικής ανάπτυξης και οριοθετείται δυτικά και ανατολικά της λίμνης Μουριάς. Εδώ προτείνεται ο καθορισμός ζωνών έως τον παραλιακό οικισμό Σπιάτζα (ΟΚ20) νότια και την οδό Πύργος-Κατάκολο βορείως (ζώνη Ε). Ως ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ προτείνονται: – μη κύρια τουριστικά καταλύματα με μέγιστο Σ.Δ.400 τ.μ., Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα και κτίρια αγροτικών εκμεταλλεύσεων πλην κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έως 200 τ.μ. και έως 4,0μ. ύψος αυξανόμενης της στέγης μέγιστου ύψους 1,50μ., Κατοικία και θερμοκήπια μέγιστου ύψους 3μ.

Περιβαλλοντικός και αρχαιολογικός πλούτος

Η λίμνη Μουριά αποτελεί ξεχωριστή ζώνη, τη ζώνη Β10 και προτείνεται ο επαναπλημμυρισμός της σύμφωνα με υπάρχουσες μελέτες, ο καθορισμός περιμετρικού Δάσους με περιμετρική οδό η οποία θα τη συνδέει τις περιοχές του παραλιακού οικισμού Σπιάτζας και τον Αλφειό. Προτάσεις για τις επιτρεπόμενες χρήσεις της παραλίμνιας περιοχής (π.χ. πρόχειρες κατασκευές, αναψυκτήρια κλπ) εντός της ζώνης όπως και επιπλέον λεπτομέρειες της πρότασης θα αποσταλούν στους μελετητές άμεσα. Σκοπός της παρέμβασης είναι

•Η αποκατάσταση του φυσικού οικοτόπου και η αξιοποίηση υφιστάμενων άγονων εκτάσεων

• Η επίλυση ιδιοκτησιακού καθεστώτος

• Ο επανασχεδιασμός του αποστραγγιστικού και αρδευτικού δικτύου και η ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας του ύδατος προς άρδευση.

•Η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης του αγροτουρισμού, της αλιείας και χώρων αναψυχής σε ιδιαίτερο φυσικό τοπίο.

Για τη λίμνη της Κάστας προτείνεται η διατήρηση της ζώνης ως αγροτικού χαρακτήρα σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς της ΖΟΕ Γ8.

Επίσης προτείνεται η οριοθέτηση αρχαιολογικής ζώνης Κατακόλου με τροποποίηση των χρήσεων για τις ζώνες Β1 και Β2 της ζώνης αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του Κατακόλου ούτως ώστε να περιλαμβάνουν την κατοικία, τον τουρισμό και τις τουριστικές κατασκηνώσεις. Στη ζώνη Β1 προτείνονται ως επιτρεπόμενα τα ισόγεια κτίρια με υπόγειο μέγιστου ύψους 4.50μ. + στέγη μέγιστης κλίσης 35%. Στη ζώνη Β2 προτείνονται ως επιτρεπόμενα τα διώροφα κτίρια με υπόγειο. Κατά τα λοιπά προτείνεται η εφαρμογή των υφιστάμενων όρων δόμησης της αμιγώς εκτός σχεδίου περιοχής.

Πρωτογενής τομέας και δόμηση

Για τον πρωτογενή τομέα προτείνεται ο καθορισμός ζωνών «Γ3» στις περιοχές Δυτικά του Αλφειού και έως τον Πύργο, Ανατολικά του Αλφειού και έως τα όρια της περιοχής Επέμβασης εξαιρουμένων των προτεινόμενων ζωνών Τ1,ΑΕ1,ΒΜ3 και των ορίων οικισμών, καθώς και η χωροθέτηση Βιομηχανικού Πάρκου στο Επιτάλιο, με ταυτόχρονη περιβαλλοντική θωράκιση του ποταμού και αναβάθμιση του αεροδρομίου.

Η πρόταση καταλήγει με τον καθορισμό χρήσεων μαρίνας τόσο ως αλιευτικό καταφύγιο όσο και για σκάφη αναψυχής στο λιμανάκι Σκαφιδιάς, την αλλαγή της κατηγοριοποίησης από Τριτεύουσα Εθνική Οδό σε Πρωτεύουσα Επαρχιακή Οδό της οδού Πύργος-Καρούτες-Σμίλα -Αρχαία Ολυμπία.

Επίσης προτείνεται η τροποποίηση του Συντελεστή Δόμησης στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, όπως αυτοί έχουν προταθεί ως μέσοι συντελεστές από την μελέτη ΣΧΟΟΑΠ του Πύργου και η εφαρμογή στους όρους δόμησης του ισχύοντος Σ.Δ. των οικισμών κάτω των 2000 κατ.

Τέλος, προτείνεται η συμπερίληψη διάταξης εφόσον αυτό είναι εφικτό από το ΕΠΣ «Οι υφιστάμενες αποστραγγιστικές τάφροι οι οποίοι βρίσκονται παραπλεύρως κοινόχρηστων οδών, αποτελούν τμήμα της οδού και κατά συνέπεια και πρόσωπο για την εφαρμογή των πολεοδομικών διατάξεων περί αρτιότητας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot