FOLLOW US: facebook twitter

Κανένα νέο μέτρο στήριξης: Απογοητευτικό το πρωθυπουργικό διάγγελμα για τον εμπορικό κόσμο της Ηλείας

Ημερομηνία: 12-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”107219″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Υποσχέθηκε νέα μέτρα «σύντομα» ο κ. Μητσοτάκης, την ώρα που η ιταλική κυβέρνσηση ανακοίνωσε 10 δις. μέτρα

Κανένα νέο μέτρο οικονομικής ανακούφισης για τις επιχειρήσεις της Ηλείας και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας δεν ανακοίνωσε στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που το σύνολο του εμπορικού κόσμου έχει βυθιστεί στην απογοήτευση από την κατακόρυφη πτώση του κύκλου εργασιών.

«Η οικονομία θα δεχθεί ένα πλήγμα που είναι αδύνατον να προβλεφθεί. Έχει ήδη ανασταλεί η πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν καθοριστικά και θεσπίζουμε ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με παιδιά έως 15 ετών. Το κράτος θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος της. Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται. Θα σταθούμε διπλά στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, παρέχοντας ρευστότητα κι αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, δίχως να εξειδικεύσει έστω ένα οικονομικό μέτρο για να βελτιώσει την ψυχολογία της αγοράς.

Την ίδια στιγμή, στη γειτονική Ιταλία η υφυπουργός Οικονομικών Λάουρα Καστέλι ανακοίνωσε το «πάγωμα» των πληρωμών των τραπεζικών δανείων και των φόρων, την προσωρινή αναστολή της καταβολής της αυτασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών και τη στήριξη με ταμείο ανεργίας όλων των επιχειρήσεων που αναγκάζονται να διακόψουν την παραγωγή τους λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η ιταλική κυβέρνηση θα εγκρίνει μέτρα ύψους περίπου 10 δις. ευρώ για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου από το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού, για τα οποία ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας, Στέφανο  Πατουανέλι ανέφερε ότι πιθανόν να προκαλέσουν αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ για το 2020.

Η καθυστέρηση ως προς τα μέτρα που θα ληφθούν για να μην καταρρεύσει η οικονομία της Ηλείας, επιτείνει την ανησυχία και την ανασφάλεια. Ο τουρισμός είναι ήδη «νεκρός» τουλάχιστον ως τον Ιούνιο, ενώ ο πασχαλινός σχεδιασμός των εμπορικών καταστημάτων έχει ήδη ανατραπεί. Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων δήλωσαν και χθες ότι η Ολυμπία βιώνει πλέον «οικονομική τραγωδία», η καταναλωτική κίνηση έχει καταβαραθρωθεί, η κρουαζιέρα δέχθηκε το πρώτο χτύπημα, ενώ και ο πρωτογενής τομέας αναμένεται να δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω Ιταλίας.

Εκτός στόχων ανάπτυξη και πλεόνασμα

Το μόνο σίγουρο για την Ελλάδα είναι ότι οι οικονομικοί στόχοι για το 2020 είναι πλέον ανέφικτοι μετά και το «χτύπημα» του κορονοϊού, αφού ο Ιανουάριος είχε ήδη απόκλιση στα έσοδα κατά 700 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω οι μακροικονομικές/δημοσιονομικές προβλέψεις, ενώ προβλέπεται και επανασχεδιασμός της φορολογικής πολιτικής. Κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση έχει αυτή την στιγμή η πραγματική οικονομία, όπου θα πρέπει να δημιουργηθούν αναχώματα που θα απορροφήσουν τους κραδασμούς από τα χτυπήματα του «κινεζικού δράκου».

Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο στόχος για ανάπτυξη 2,8% φέτος έχει ήδη ανατραπεί υπονομεύοντας τον στρατηγικό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι «τρύπες» στα κρατικά ταμεία, ειδικά στο σκέλος των εσόδων από τον ΦΠΑ, έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν, ενώ ταυτόχρονα  ο προϋπολογισμός δέχεται τρομακτικές πιέσεις από το σκέλος των δαπανών λόγω των έκτακτων κονδυλίων που απαιτούνται για την επούλωση των πληγών σε επιχειρήσεις και κλάδους. Στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν την επόμενη μέρα με τη προσδοκία ότι η 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα γίνει με «όρους κορονοϊού» και η διαπραγμάτευση θα είναι ηπιότερη λόγω της πορείας που έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δεχθούν οι εταίροι την εξαίρεση των δαπανών για την υγεία, το μεταναστευτικό και τον κορονοϊό από τον υπολογισμό του πλεονάσματος.

Τα αρμόδια επιτελεία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζουν τη μείωση του ορίου στις αποδείξεις από το 30% στο 20%, ενώ μάλλον εγκαταλείπονται τα σχέδια για νέες φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοαπασχολούμενους. Ετσι οι εξαγγελίες για τη μείωση φέτος της εισφοράς αλληλεγγύης (κατά 30%) και του ΕΝΦΙΑ (κατά 8% μεσοσταθμικά) μπαίνουν στο συρτάρι. Ανάλογη κατάληξη θα έχει και το μέτρο της ταχύτερης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους εργαζομένους (κατά 2% από 0,9 μονάδες που προβλέπει ο προϋπολογισμός).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia