FOLLOW US: facebook twitter

Από το «ερείπιο» του 1976 στα μαθήματα στην Πάτρα!

Ημερομηνία: 08-11-2023 | Συντάκτης:

-Η «Πρωινή» παρουσιάζει όλο το χρονικό των αποφάσεων της ΔΥΠΑ για το κτίριο του Πύργου  και το τι μέλλει γενέσθαι με ΙΕΚ-ΕΠΑΣ

-Η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και το «στοπ» στην εργολαβία λόγω στατικής ανεπάρκειας

-Τηλεργασία και Αμαλιάδα για τους υπαλλήλους, εξ αποστάσεως εκπαίδευση και… πήγαιν’ έλα για τους μαθητές και τις μαθήτριες

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στο επίκεντρο της επικαιρότητας είναι το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με το κτίρι της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στο 4ο χλμ της Εθνικής Οδού Πύργου-Πατρών στον Πύργο, μετά τα αποκλειστικά ρεπορτάζ της «Πρωινής» για την ακαταλληλότητά του κα την πρόθεση της κεντρικής διοίκησης για μεταφορά των εργαστηριακών μαθημάτων στο ΙΕΚ της Πάτρας.

Η «Πρωινή» παρουσιάζει σήμερα όλο το χρονικό του προβλήματος, το οποίο τη δεδομένη στιγμή μοιάζει να οδηγεί στην κατάργηση των σχολών του Πύργου και στην ενσωμάτωσή τους στην Πάτρα.

Το κτιριακό σύμπλεγμα του παλιου ΟΑΕΔ στον Πύργο χτίστηκε το 1976 σε περιτοιχισμένη έκταση 15 στρεμμάτων και περιλαμβάνει εννέα κτίρια –επτά κύρια και δύο βοηθητικά- με διακριτές χρήσεις, τα οποία καλύπτουν περίπου τέσσερα στρέμματα, ενώ η συνολική δομημένη επιφάνεια είναι 5,3 στρέμματα. Σε αυτούς τους χώρους φιλοξενούνται η ΕΠΑΣ Μαθητείας Πύργου, το ΙΕΚ και το Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΙΕΚ φοιτούν 89 σπουδαστές και στο ΙΕΚ 105, δηλαδή σύνολο 19, ενώ η δυναμικότητα του ΚΠΑ είναι είκοσι έξι (26) υπάλληλοι.

Δεδομένης της παλαιότητας του κτίσματος, η ΔΥΠΑ υπέβαλε πριν από τρία χρόνια πρόταση για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμισή του, προϋπολογισμούτ 1,79 εκατ. ευρώ, η οποία τον Απρίλιο του 2021 εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας.

Τον Απρίλιο του 2023 έγινε ο διαγωνισμός και τον Αύγουστο του ίδιου έτους υπεγράφη η σύμβαση με ανάδοχο τη  «ΔΟΞΑ ΑΒΕΤΕ» με προσφορά 1,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στις αρχές του Οκτωβρίου η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών παρέλαβε τεχνική έκθεση της επιβλέπουσας μηχανικού, στην οποία  αποτυπώνονταν προβλήματα στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, τα οποία –μετά την καθαίρεση σαθρών επιχρισμάτων στο πλαίσιο της εργολαβίας- έθεταν τη στατική επάρκεια υπό αμφισβήτηση και απαιτούσαν περαιτέρω διερεύνηση από εξειδικευμένο μελετητή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, το αίτημα της Διεύθυνσης για τη σκοπιμότητα ανάθεσης ελέγχου της στατικής επάρκειας του κτιριακού συγκροτήματος της ΕΠΑΣ Πύργου έχει ήδη εγκριθεί, για να δουν αν τελικά θα ανακατασκευαστεί το υπάρχον κτίσμα ή θα αναζητηθεί νέος χώρος.

Τηλεργασία και… Αμαλιάδα για τους υπαλλήλους 

Από τη στιγμή που το κτίριο αξιολογήθηκε ως ακατάλληλο για τη στέγαση των υπαλλήλων και των σπουδαστών, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΥΠΑ αποφάσισε να δρομολογήσει τηλεργασία για τους υπαλλήλους του ΚΠΑ, στα πρότυπα της λειτουργίας επί πανδημίας, με εξυπηρέτηση του κοινού ηλεκτρονικά και, σε επείγουσες περιπτώσεις που απαιτούν ραντεβού, αυτό να γίνει διά ζώσης στο ΚΠΑ της Αμαλιάδας με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τηλεκπαίδευση και… Πάτρα για τους μαθητές

Η απόφαση όμως που προκαλεί τα μεγαλύτερα ερωτηματικά και τις περισσότερες αντιδράσεις, είναι ως το τέλος του έτους να ισχύσει η εξ αποστάσεως διδασκαλία για τα θεωρητικά μαθήματα του ΙΕΚ και της ΕΠΑΣ και η διεξαγωγή των εργαστηριακών μαθημάτων για 195 σπουδαστές και σπουδάστριες στο ΙΕΚ-ΕΠΑΣ της Πάτρας, το οποίο ήδη φιλοξενεί κοντά στους τριακόσιους (!) καταρτιζόμενους συνολικά για το φετινό σχολικό έτος.

Για τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών θα προβλεφθεί η μίσθωση λεωφορείων, ενώ παράλληλα θα κατατεθεί αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας για να παραχωρηθούν αίθουσες εργαστηρίων από το Δημόσιο ΙΕΚ Πύργου και το ΣΕΚ Πύργου, αλλά για ορισμένα μαθήματα και για συγκεκριμένες ώρες της εβδομάδας.

Σωρεία αντιδράσεων

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η μετακίνηση των μαθητών στην Πάτρα έχει προκαλέσει και τις περισσότερες αντιδράσεις, αφού ουσιαστικά ανατρέπει τον προγραμματισμό τους, καθότι αρκετοί εξ αυτών εργάζονται.

Όπως εξήγησαν, η μετακίνηση στην Πάτρα με λεωοφορείο ισοδυναμεί με τέσσερις ώρες χαμένες στο πήγαιν’ έλα και ουσιαστικά τους αποκλείει από κάθε άλλη δραστηριότητα μέσα στην ημέρα. Για αυτόν τον λόγο αντιπροτείνουν την άμεση μίσθωση χώρων στον Πύργο για την υλοποίηση των εργαστηρίων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia