Από την Τρίπολη ως την Ολυμπία… 230 εκατ. € δρόμος – Δύσκολη εξίσωση η χρηματοδότηση του έργου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”109970″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Τι αναφέρει έγγραφο του υπουργείου Υποδομών για τον δρόμο που ενώνει την Ηλεία με την Αρκαδία
Ο δρόμος που θα ενώσει την Αρκαδία με την Αρχαία Ολυμπία είναι καημός πολλών ετών, αφού η Ηλεία θα αποκτούσε πρόσβαση στον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο του «Μορέα» και μείωνε τις αποστάσεις από την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Με βάση το έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών, που έχει στη διάθεσή της η «Πρωινή», το έργο έχει κοστολογηθεί περίπου στα 230 εκατ. ευρώ, όμως δεν είναι ακόμα ώριμο μελετητικά για να δρομολογηθεί η δημοπράτησή του. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν βήματα για την ολοκλήρωση των μελετών, με σημαντικότερη τη χρηματοδότηση της ωρίμανσης της μελέτης για το τμήμα από το Λούβρο ως τη διασταύρωση των Λουτρών της Ηραίας, ύψους 3,18 εκατ. ευρώ από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτση.
Η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών επισημαίνει πως έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δανειοδότηση της κατασκευής του έργου και για αυτόν τον λόγο ήδη εκπονείται η μελέτη ανάλυσης κόστους-οφέλους και η διενέργεια μετρήσεων του κυκλοφοριακού φόρτου, προκειμένου να εξεταστούν οι προοπτικές βιωσιμότητας και χρηματοδότησης.
Για τη οδικό τμήμα της παράκαμψης Λαγκαδιών έχει επιλεγεί εναλλακτική χάραξη βόρεια του παραδοσιακού οικισμού(Ευρεία Παράκαμψη), μήκους 20 χλμ και με κόστος μειωμένο κατά 50% λόγω του περιορισμού του πλήθους και του μεγέθους των τεχνικών έργων. Η τυπική διατομή καθορίστηκε σε πλάτος 8 μέτρα με μία λωρίδα ανακατεύθυνση πλάτους 3,75μ. Μέχρι τώρα έχει εγκριθεί όλο το τεχνικό συμβατικό αντικείμενο περιλαμβανομένης και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οριστικής, η οποία ισχύει ως τον Δεκέμβριο του 2023. Εκκρεμεί η έγκριση της Μελέτης Κτηματολογίου, για την οποία απαιτείται η επικαιροποίηση-ενημέρωση σύμφωνα με τους νέους δασικούς χάρτες. Το κόστος αυτού του τμήματος είναι 95 εκατ. ευρώ. Για τη δημοπράτησή του απαιτείται η σύνταξη οριστικών μελετών των τεχνικών έργων.
Για το οδικό τμήμα Λούβρο-Τριποταμιά-Κόμβος Ηραίας, μήκους 16 χλιμ, έχουν εγκριθεί όλες οι απαιτούμενες τεχνικές μελέτες και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει ανανεωθεί έως το τέλος του 2025. Η τυπική διατομή είναι στα 11 μέτρα και το εκτιμώμενο κόστος είναι 110 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά την Παράκαμψη Σταυροδρομίου, μήκους 1,5 χλμ,έχει εγκριθεί και παραληφθεί το σύνολο του τεχνικού συμβατικού αντικειμένου, εκτός της Μελέτης του κτηματολογίου της παράκαμψης Σταυροδρομίου, για την οποία εκκρεμεί έγκριση. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ισχύει έως τα μέσα Ιουνίου του 2024. Η τυπική διατομή είναι 11 μέτρα και το εκτιμώμενο κόστος 14 εκατ, ευρώ.
Δύσκολη εξίσωση η χρηματοδότηση
Για τη δημοπράτηση του έργου απαιτείται η σύνταξη των οριστικών μελετών μέσω νέας ανάθεσης,προεκτιμώμενης δαπάνης 1,36 εκατ, ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΜ071). Ήδη η υπηρεσία συντάσσει τον φάκελο δημόσιας σύμβασης για να προωθηθούν οι διαδικασίες προκήρυξης των μελετών, με βάση τον σχετικό νόμο Σπίρτζη.
Όπως αναφέρει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών, σε έξι μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη κόστους-οφέλους και με τη σύνταξη όλων των μελετών θα υπάρξει πλήρης ωριμότητα για την υλοποίηση του έργου.Ωστόσο, η χρηματοδότηση του έργου είναι πολύ δύσκολη εξίσωση, που απαιτεί συντονισμένη διεκδίκηση από την αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς της Ηλείας και της Αρκαδίας, επομένως και των δύο Περιφερειών, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.
Δεδομένου ότι η πολιτική της κυβέρνησης εδράζεται στις ΣΔΙΤ και όχι στον δημόσιο χαρακτήρα των μεγάλων έργων, όπως φάνηκε στην Πατρών-Πύργου, θα πρέπει να βρεθεί επενδυτής που θα ενδιαφερθεί για την κατασκευή του δρόμου που θα ενώσει την Τρίπολη με την Αρχαία Ολυμπία. Οι πρώτες πληροφορίες, αν και είναι νωρίς ακόμα, είναι ότι το υπουργείο Υποδομών θα επιδιώξει συνεργασία με την Κοινοπραξία του Μορέα, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το αν η μελέτη κόστους-οφέλους θα αποδείξει τη βιωσιμότητά του.
Σε κάθε περίπτωση, ένα τέτοιο έργο θα αλλάξει την εικόνα της ορεινής Ηλείας, αφού θα την ενώσει με περιοχές που είναι προγονικές εστίες για πάρα πολλούς Ηλείους και θα ευνοήσει τον τουρισμό και τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων στην υπόλοιπη Πελοπόννησο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Πάντα την κοροϊδεύαμε την Γορτυνία το ξέραμε από πριν.Δυστυχως και τα τρία μεγάλα κόμματα.Καλη Ανάσταση!!!!
Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και ζωή στην Επαρχία! Με οποιονδήποτε τρόπο.. Πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση στον πρωτογενή παράγοντα!
Ιδιαίτερες λεπτομέρειες που μας ενημερώνουν αναλυτικά σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός και οι προκαταρκτικές ενέργειες για τη υλοποίηση αυτού του κομβικου και κατά την γνώμη μου έργου για την ευρύτερη περιοχή μας.Τετοιες δημοσιογραφικές έρευνες και παρουσιάσεις που αποτιμούν την αλήθεια των δεδομένων είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμες να κοινωνουνται για να γίνονται όσο το δυνατόν λιγοτερο τέτοια έργα, θολές εξαγγελίες στα προεκλογικά μπαλκόνια.