Από την Π.Δ.Ε. πρωτοποριακό σύστημα διαχείρισης του αρδευτικού νερού
Σε τροχιά υλοποίησης το έργο από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας με σημαντικά οφέλη και για τον ΟΕΒ και για τους καλλιεργητές με στόχο να περιορίσει τη σπατάλη
- Πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και στο Φράγμα Πηνειού
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο της «Εφαρμογής συστήματος απομακρυσμένης παρακολούθησης και διαχείρισης αρδευτικού νερού, καθώς και οικονομικής και εμπορικής διαχείρισης σε Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ)» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς εγκρίθηκε ομόφωνα από την Περιφερειακή Επιτροπή της ΠΔΕ η πίστωση για την διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την εγκατάστασή του. Το συνολικό κόστος υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται στο ποσό των 100.000,00 € και θα χρηματοδοτηθεί από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι να προλάβουν την φετινή αρδευτική περίοδο αν όχι κατά την έναρξή της, τουλάχιστον στην καλοκαιρινή περίοδο όπου είναι αυξημένες οι ανάγκες ποτίσματος.
Το έργο μάλιστα για το νέο πρωτοποριακό και καινοτόμο σύστημα διαχείρισης του αρδευτικού νερού. είχε παρουσιαστεί προ ημερών στην Ηλεία κατά την διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέα Φίλια, του προϊσταμένου Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Ηλείας, Γιώργου Μικέογλου, εκπροσώπων των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων της Ηλείας και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Παντελή Μπαρούχα. Να σημειώσουμε ότι η ανάπτυξή του είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πατρών και στόχος είναι η αποδοτικότερη κατανομή του νερού άρδευσης στους καλλιεργητές.
Το συγκεκριμένο σύστημα θα εγκατασταθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η οποία θα είναι και ο διαχειριστής του συστήματος και πιλοτικά σε τρεις Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ), προκειμένου να εξασφαλίζεται: α) η πλήρης παρακολούθηση και ο έλεγχος του αρδευτικού νερού (συγκέντρωση τεχνικών στοιχείων και στοιχείων λειτουργίας των εγγειοβελτιωτικών έργων, ορισμός ζωνών εγγειοβελτιωτικών έργων, καθορισμός του τρόπου λειτουργίας και εκμετάλλευσης των ζωνών εγγειοβελτιωτικών έργων, προγραμματισμός άρδευσης κ.λ.π), καθώς και β) ο πλήρης έλεγχος της ομαλής οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης των παραπάνω ΟΕΒ .
Ειδικότερα η εγκατάστασή του στοχεύει μέσω της προμήθειας των κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων, να επιτευχθεί η πλήρης παρακολούθηση και ο έλεγχος του δικτύου του αρδευτικού νερού, καθώς και η άρδευση των καλλιεργειών σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες ανάγκες των φυτών. Επιπλέον στοχεύει στην εξασφάλιση της ομαλής οικονομικής διαχείρισης, καθώς και ο έλεγχος και βελτίωση της εισπραξιμότητας των εσόδων που προέρχονται από την άρδευση.
Η χρήση του συστήματος Διαχείρισης Αρδευτικού Νερού επιτρέπει τον ακριβή προσδιορισμό των εξατμισοδιαπνευστικών απαιτήσεων των καλλιεργειών της περιοχής ενδιαφέροντος στην οποία θα εγκατασταθεί, καθώς και τον εντοπισμό των ευαίσθητων σε νερό σταδίων ανάπτυξης των φυτών, με σκοπό τον προγραμματισμό των αρδεύσεων και την κάλυψη των αναγκών κατά τις περιόδους έντονης ανάπτυξης. Το σύστημα παρέχει μια εκτίμηση του όγκου του νερού που απαιτείται για να εξυπηρετηθούν οι καλλιέργειες της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο, είναι εφικτή η βέλτιστη διανομή και κατανομή του νερού και κυρίως ο περιορισμός της σπατάλης το καλοκαίρι κατά την περίοδο των αυξημένων αναγκών ποτίσματος των καλλιεργειών, αφού λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας την περσινή χρονιά τα αποθέματα είχαν περιοριστεί σημαντικά.
Επιπλέον, το σύστημα περιλαμβάνει την τοποθέτηση παροχόμετρων, τόσο στην έξοδο του νερού από το φράγμα όσο και στα αντλιοστάσια, για την ακριβή μέτρηση των ποσοτήτων νερού που διοχετεύονται σε κάθε τομέα. Η καταγραφή αυτή θα καλύπτει και την ποσότητα του νερού που διατίθεται στη Δυτική Αχαΐα, διασφαλίζοντας πλήρη εικόνα των διανομών.
Το σύστημα βασίζεται επίσης στη χρήση μετεωρολογικών σταθμών, που έχουν ήδη εγκατασταθεί ή θα εγκατασταθούν σύντομα σε επιλεγμένες περιοχές της Ηλείας. Οι σταθμοί αυτοί θα παρέχουν δεδομένα για τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε χωραφιού, επιτρέποντας την ακριβή εκτίμηση των αναγκών άρδευσης σε πραγματικό χρόνο. Με τη χρήση δορυφορικών μέσων και μετεωρολογικών δεδομένων, θα γνωρίζουν οι διαχειριστές του online και ανά ώρα τις ανάγκες άρδευσης κάθε χωραφιού.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι νέο σύστημα, με την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών, υπόσχεται να προσφέρει λύσεις σε ζητήματα σπατάλης νερού, διασφαλίζοντας βιώσιμη διαχείριση και καλύτερη υποστήριξη στους καλλιεργητές της περιοχής.
Πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και στο Φράγμα Πηνειού
Τέλος να σημειώσουμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά, επίσης, σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης του ύψους του νερού στο φράγμα Πηνειού, όπου η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας θα επιτρέπει τη συνεχή και αυτόματη ενημέρωση για τη διαθέσιμη ποσότητα νερού, εξασφαλίζοντας πιο ορθολογική χρήση. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα αποθέματα στο Φράγμα Πηνειού παρά τις βροχές και τα πρώτα χιόνια στον Ερύμανθο, η στάθμη της λίμνης του φράγματος παραμένει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, τον προηγούμενο μήνα ήταν μόλις στα 76 εκατοστά το ύψος της στάθμης, πολύ μακριά από τα 84 της ίδιας περιόδου πέρυσι. Η «κόκκινη γραμμή» είναι τα 70 περίπου εκατοστά, οπότε η φετινή αρδευτική περίοδος δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι απόλυτα εξασφαλισμένη.