FOLLOW US: facebook twitter

Από… κρησάρα οι διαγωνισμοί των δημοσίων έργων

Ημερομηνία: 08-12-2021 | Συντάκτης:

-Η εκτόξευση του κόστους έχει δημιουργήσει επιφυλακτικότητα στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Κάθε περιθώριο εξαντλούν πλέον οι δήμοι της Ηλείας όσον αφορά τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, καθώς η εκτόξευση του κόστους των πρώτων υλών θέτει σε κίνδυνο την ολοκλήρωση έργων με υψηλή έκπτωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, όπου μέχρι τώρα δεν έχει βαλτώσει κάποιο έργο, όμως η επιτροπή διαγωνισμού εφαρμόζει το ρητό «φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά».

Στην ανάπλαση του κτιρίου Λαλούντα, έργο έτοιμο προς συμβασιοποίηση, η Επιτροπή διαγωνισμού αποφάσισε να καλέσει τον προσωρινό ανάδοχο να προσκομίσει τα ελλείποντα δικαιολογητικά εντός προθεσμίας ή να συμπληρώσει τα ήδη υποβληθέντα ή να παράσχει διευκρινίσεις εντός δέκα ημερών. Όπως επισημαίνεται, διαπιστώθηκε η έλλειψη της υπεύθυνης δήλωσης ότι «δεν έχει εκδοθεί δικαστική ή διοικητική απόφαση με τελεσίδικη και δεσμευτική ισχύ για την αθέτηση των υποχρεώσεών του όσον αφορά στην καταβολή φόρων ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης». Ο έλεγχος των υπόλοιπων δικαιολογητικών δεν φανέρωσε ότι υπάρχει κάποια καταδικαστική απόφαση αλλά αποφασίστηκε η προσκόμιση του επιπλέον εγγράφου για την τήρηση της αρχής της τυπικότητας και της αναλογικότητας.

Όσον αφορά τη βελτίωση και την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στις εισόδους Βρεστού και Αμυγδαλιών, η επιτροπή διαγωνισμού αποφάσισε να απορρίψει την προσφορά του πρώτου μειοδότη επειδή δεν έδωσε σαφή αιτιολόγηση της οικονομικής του προσφοράς και να προχωρήσει στην ανάδειξη του επόμενου μειοδότη σε προσωρινό ανάδοχο, με μέση έκπτωση 42,18% στην οικονομική προσφορά.

Και τις δύο αποφάσεις τις ενέκρινε ομόφωνα η οικονομική επιτροπή του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος