FOLLOW US: facebook twitter

Απεριόριστο κυνήγι για 10 είδη

Ημερομηνία: 13-10-2022 | Συντάκτης:

Με την  ρυθμιστική 2022-2023 για την φετινή θηρευτική περίοδο

Απεριόριστο κυνήγι για 10 είδη προβλέπεται και στη κυνηγετική περίοδο 2022- 2023 που αισίως ξεκίνησε  στις 20 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Εξαιρούνται τα αγριοκούνελα  (Oryctolagus cuniculus), των οποίων η προθεσμία λήγει στις 10 Μαρτίου.

Οπως προκύπτει από την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, προβλέπεται απεριόριστο κυνήγι σε αγριοκούνελο, αγριόχοιρο, αλεπού, πετροκούναβο, φάσα, αγριοπερίστερο, καρακάξα, κάργια, κουρούνα και ψαρόνι. Παράλληλα, παρατείνεται και για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η ρύθμιση του ΥΠΕΝ περί απαγόρευσης θήρας στον ορεινό όγκο του Υμηττού και στα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή – Ιλισίων.

Επισημάνσεις

Οι κυνηγοί, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:

  • Απαγορεύεται το κυνήγι της Μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.
  • Απαγορεύεται το κυνήγι του Λαγού (Lepus europaeus) καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στις νήσους Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο.
  • Απαγορεύεται το κυνήγι της Νησιώτικης Πέρδικας (Alectoris chukar) καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στον Αγιο Ευστράτιο.
  • Απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στην Τήλο και στη Γυάρο.
  • Απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων στην περιοχή που ορίζεται από τις ζώνες Α, ΑΒ1, ΑΒ2, Α1, Β1 του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς.
  • Απαγορεύεται το κυνήγι για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στην απόφαση.
  • Απαγορεύεται η θήρα της Πετροπέρδικας (Αlectoris graeca) στις ζώνες Α1, Α2, Α3, Β1, Β2, Β3 και Β4 του Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού.

Αντίθετα:

  • Επιτρέπεται το κυνήγι του Αγριόχοιρου (Sus scrofa) σε ομάδες μέχρι 10 κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο. Για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου, όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων αυτών.
  • Επιτρέπεται το κυνήγι της Αλεπούς (Vulpes vulpes) και του Πετροκούναβου (Martes foina) από 15.09.2022 μέχρι 20.01.2023 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21.01.2023 μέχρι 28.02.2023 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι.
  • Επιτρέπεται επίσης το κυνήγι της αλεπούς (Vulpes vulpes) χωρίς σκύλο στις ζώνες διάβασης από 20.08.2022 μέχρι 14.09.2022 στις Περιφερειακές Ενότητες όπου διενεργείται πρόγραμμα εμβολιασμών από αέρος για τη λύσσα.
  • Το κυνήγι της Νησιώτικης Πέρδικας (Alectoris chukar) επιτρέπεται σύμφωνα με τον πίνακα θηρεύσιμων ειδών, με τις παρακάτω εξαιρέσεις:

α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου (συμπεριλαμβανομένων της Λήμνου και του Αγιου Ευστράτιου) επιτρέπεται το κυνήγι της Νησιώτικης Πέρδικας τις παρακάτω ημερομηνίες: (Σάββατο) 17.09.2022 και (Κυριακές): 18.09.2022, 25.09.2022, 02.10.2022, 09.10.2022, 16.10.2022, 23.10.2022 και 30.10.2022, συνολικά για 8 εξόδους.

β) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Χίου και στην περιοχή της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσων (Α’ ΚΟΚΔ) επιτρέπεται το κυνήγι της από 15.09.2022 έως 30.11.2022.

Στην ΠΕ Σάμου από 15.09.2022 έως 30.11.2022 τις ημέρες Τετάρτη-Σάββατο-Κυριακή.

Στην ΠΕ Χίου από 15.09.2022 έως 30.11.2022 τις ημέρες Σάββατο-Κυριακή.

  • Περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγιού από 15.09.2022 μέχρι και τις 28.02.2023 σε 3 ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του Λαγού (Lepus europaeus) και του Αγριόχοιρου (Sus scrofa)

Δήλωση κάρπωσης

Οι κυνηγοί σε όλη τη χώρα εφόσον θηρεύσουν τρυγόνια υποχρεούνται να δηλώνουν μέσω της εν λόγω εφαρμογής την ημερήσια κάρπωσή τους πριν την αναχώρησή τους από το χώρο κυνηγιού. Παράλληλα, πρέπει να επιδεικνύουν την εκάστοτε ημερήσια καταχώριση της κάρπωσης στα αρμόδια όργανα ελέγχου. Μετά τη συμπλήρωση του ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, όλοι οι κυνηγοί θα ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για τη λήξη της θήρας του είδους.

Για όσους κυνηγούς δεν έχουν κινητό τύπου smartphone, η δήλωση της κάρπωσης του τρυγονιού θα γίνεται με την αποστολή SMS (τηλεφωνικού μηνύματος) στον αριθμό 6976580000, πριν την αποχώρησή τους από την περιοχή άσκησης της θήρας.

Επισημαίνεται ότι μοναδική πρόσβαση στη βάση δεδομένων της εθνικής κάρπωσης του είδους, που θα ενημερώνεται αυτόματα από τη χρήση της εφαρμογής από τους κυνηγούς (ημερήσιες καταχωρίσεις κάρπωσης τρυγονιού) θα έχει αποκλειστικά το Τμήμα Διαχείρισης Αγριας Ζωής και Θήρας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε ποιες περιοχές απαγορεύεται

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυνήγι απαγορεύεται στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στα εκτροφεία θηραμάτων, στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας, στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων κατά μήκος της ελληνοτουρκικής χερσαίας μεθοριακής γραμμής και σε θαλάσσια ζώνη πλάτους 300 μέτρων από τις ακτές.

Ταυτόχρονα, απαγορεύεται στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου λόγω πυρκαγιών τα προηγούμενα έτη και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.

Παράλληλα, η απαγόρευση ισχύει σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και σε περιοχές όπου λειτουργούν νόμιμα κατασκηνώσεις και κατά την περίοδο λειτουργίας τους σε απόσταση μέχρι 250 μέτρων από την εξωτερική περίφραξη αυτών – όπως και σε περιοχές που λόγω παρατεταμένων χιονοπτώσεων ή ολικού παγετού δημιουργούνται αρνητικές για τα θηράματα συνθήκες επιβίωσης.

«Φρένο» στις αγοραπωλησίες

Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων εκτός όσων προέρχονται από εκτροφεία ή από Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές ή από το εξωτερικό εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.

Οσον αφορά στην εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων, επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.

Προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγιού αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φορούν γιλέκο φωσφοριζέ, χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia