FOLLOW US: facebook twitter

Απεργούν Παρασκευή 10/02 οι Οδοντίατροι και της Ηλείας

Ημερομηνία: 09-02-2023 | Συντάκτης:

Με κύριο αίτημα την εξίσωση των συντάξεων τους με αυτές των άλλων επιστημόνων

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Με κύριο αίτημα την εξίσωση των συντάξεων των υγειονομικών με αυτές των άλλων επιστημόνων καθώς και η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στις μη μισθωτές αυτοαπασχολούμενες μητέρες, οι Οδοντίατροι της Ηλείας συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η Ομοσπονδίας τους, για αύριο Παρασκευή.

Το ΔΣ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας και συγκεκριμένα ο πρόεδρος Αλέκος Γαλανόπουλος, το μέλος Νίκος Σδούγας και ο εκπρόσωπος στην Ομοσπονδία Κώστας Διαμαντόπουλος, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου χθες εξηγώντας τους λόγους που ο κλάδος τους κινητοποιείται καλώντας ταυτόχρονα τους συναδέλφους τους, να κλείσουν τα οδοντιατρεία τους και να συμμετέχουν στην απεργία.

Ο κ. Γαλανόπουλος επισήμανε ότι μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων τους, είναι το ασφαλιστικό, η αύξηση της επιδότησης μητρότητας, η δημόσια οδοντική περίθαλψη, η αναβάθμιση των οδοντιατρείων τους μέσω ΕΣΠΑ και η μη αύξηση των εισφορών τους βάσει του πληθωρισμού.
“Πάγιο αίτημα του συνόλου των επιστημονικών συλλόγων των υγειονομικών είναι η βελτίωση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων των ασφαλισμένων του τέως ΤΣΑΥ. Οι συντάξεις των υγειονομικών έχουν υποστεί πραγματική καθίζηση μετά τα μνημόνια με τις μειώσεις να φτάνουν το 50%. Μάλιστα οι συντάξεις των οδοντιάτρων είναι σημαντικά μικρότερες από συντάξεις των λοιπών επιστημόνων που είμαστε στο ίδιο ταμείο όπως νομικών και μηχανικών. Βασική αιτία είναι η μη υλοποίηση της καταγεγραμμένης επισήμως δέσμευσης της πολιτείας να αντικαταστήσει ή να καλύψει από τον κρατικό προϋπολογισμό το ιατρόσημο, το οποίο καταργήθηκε με νομοθετική ρύθμιση. Υγειονομικοί με 40 χρόνια ασφάλισης λαμβάνουν σύνταξη που μετά βίας αγγίζει τα 800 ευρώ μικτά από 1500 που έπαιρναν πριν τα μνημόνια. Αυτό που ζητάμε λοιπόν είναι η εξίσωση των συντάξεων μας με τους υπόλοιπους επιστημονικούς κλάδους”.

Κατά δεύτερον όπως τόνισε ο κ. Γαλανόπουλος, διεκδικούν την αναπροσαρμογή του χορηγούμενου επιδόματος μητρότητας στις μη-μισθωτές αυτοαπασχολούμενες μητέρες στο ύψος του κατώτερου μισθού και πιο συγκεκριμένα στα 713 ευρώ κάθε μήνα για διάστημα 4 μηνών. “ Όλοι πληρώνουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές είτε κάποιος είναι στο δημόσιο ή στο ιδιωτικό τομέα. Γιατι να υπάρχει διαφορά μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού λοιπόν;”.

Επιπλέον, ζητούν όπως είπε δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη ώστε το 5% της δαπάνης για την υγεία να περάσει στην Οδοντιατρική, επαναφορά των ελέγχων για την εγγραφή των παιδιών στην πρώτη δημοτικού , αναβάθμιση των ιατρείων τους με νέα μηχανήματα, υλικά και τεχνολογίες μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ αλλά και μη αύξηση των εισφορών τους ανάλογα με τον πληθωρισμό. “Από τη μια μας πετσοκόβει τις συντάξεις και από την άλλη μας ζητά αύξηση εισφορών. Ζητάμε να μην αυξηθούν”.

Μηδενική δημόσια χρηματοδότηση

Ο κ. Κώστας Διαμαντόπουλος εκπρόσωπος στην Ομοσπονδία επικεντρώθηκε στη μηδενική δημόσια χρηματοδότηση επισημαίνοντας πως χωρίς υπερβολή βρίσκονται στο «βυθό της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δεδομένου ότι στην ΕΕ το 34% των δαπανών για οδοντιατρική φροντίδα προέρχεται από δημόσιες πηγές χρηματοδότησης. «Εδώ είμαστε κυριολεκτικά στο μηδέν. Ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ. Η μηδενική δημόσια χρηματοδότηση δυσκολεύει την πρόσβαση των ασθενών στα οδοντιατρεία, διευρύνει τις ανισότητες στη στοματική υγεία και καταδικάζει τα φτωχότερα και πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού σε υγειονομική ένδεια».

Dentist pass: «Οι ανάγκες είναι διαρκείς και απαιτούν μόνιμες παρεμβάσεις»
Αναφερόμενος στο προληπτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών που προωθείται, τόνισε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη έστω και περιορισμένης κλίμακας καθώς θα διευκολύνει την πρόσβαση των παιδιών αυτής της ηλικίας στα οδοντιατρεία. «Το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση του προγράμματος (λένε για 30 εκατ.) δε συνιστά μια μόνιμη πηγή χρηματοδότησης. Σήμερα υπάρχει αύριο δεν υπάρχει. Πώς θα διασφαλιστεί η συνέχεια και η βιωσιμότητα του εγχειρήματος; Τα 30 εκατ. αποτελούν χωρίς υπερβολή σταγόνα … στον ωκεανό των δαπανών των νοικοκυριών για οδοντιατρική φροντίδα που φτάνουν περίπου τα 600 εκατ. το χρόνο.

Είναι το 5% όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ υπολογίζεται στο 34%. Μας χωρίζει χάος δηλαδή και οι ευθύνες είναι προφανώς διαχρονικές για να μαστε δίκαιοι. Δε συμφωνούμε με τον όρο dentist pass. Αντιλαμβάνομαι του λογική του pass ως μια έκτακτη ενίσχυση σε συνθήκες πληθωριστικής κρίσης (market pass, fuel pass κτλ). Τη λογική του pass στην υγεία δεν την αντιλαμβάνομαι. Οι ανάγκες είναι διαρκείς και απαιτούν μόνιμες παρεμβάσεις. Άλλωστε ζούμε σε μια χώρα με βαθιές ανισότητες στο επίπεδο υγείας του πληθυσμού και υψηλό ποσοστό ανεκπλήρωτων αναγκών ιδιαίτερα στα φτωχότερα και πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού».

Διαχρονικά τα προβλήματα

Τέλος ο κ. Νίκος Σδούγας, μέλος του ΔΣ, επισήμανε ότι τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλαπλά, διαχρονικά και μετά την πανδημία επιδεινώθηκαν επηρεάζοντας σημαντικά την λειτουργική δραστηριότητα των οδοντιατρείων. “Με την απεργία αυτή θίγουμε θέματα όπως οι συντάξιμες αποδοχές μας που είναι κατώτερες των άλλων επιστημόνων και μάλιστα παρατηρείτε το φαινόμενο συνάδελφοι που συγκεντρώνουν τα συντάξιμα χρόνια να παραμένουν στην εργασία τους αλλά και το θέμα του επιδόματος στις νέες μητέρες που είναι πολύ μικρό και τις αναγκάζει να επιστρέφουν στη δουλειά τους ακόμα και πριν σαραντίσουν τα μωρά τους. Δε θα πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε ως προνομιακός κλάδος αλλά θα πρέπει όλα τα θέματα μας να συζητηθούν και να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia