FOLLOW US: facebook twitter

Απεργιακή κινητοποίηση στον Πύργου: «Η ακρίβεια τσακίζει, αυξήστε μισθούς και συντάξεις!»

Ημερομηνία: 07-04-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Μαζική η συμμετοχή εκπροσώπων Συνδικάτων, Σωματείων, Συλλόγων και φορέων στην απεργιακή κινητοποίηση χθες στην κεντρική πλατεία Πύργου

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Με πανό και κεντρικό σύνθημα, “ο μισθός δε φτάνει, ο λογαριασμός δε βγαίνει” δεκάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, μαθητές και εκπρόσωποι φορέων, σωματείων και συνδικάτων, διαδήλωσαν χθες στην κεντρική πλατεία του Πύργου, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία που είχαν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με βασικά αιτήματα την αύξηση των μισθών και τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους. Παράλληλα, εξέφρασαν την αντίθεση τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία και απαίτησαν να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας σε αυτόν.

Στην συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, συμμετείχαν οι: Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου- Ολυμπίας- Ζαχάρως, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου- Ολυμπίας, Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Ηλείας, Σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις και υπηρεσίες Ηλείας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Πύργου, Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, Εργατικό Κέντρο Πύργου, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Σωματείο Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων «Διόνυσος» Πύργου, Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας, Σύλλογος Γυναικών Πύργου- μέλος ΟΓΕ, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου, Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πύργου, ΕΔΟΠ ΔΕΗ Ηλείας, ΕΛΜΕ Ηλείας, Εμπορικός Σύλλογος Κρεστένων.

Ν. Λοχοβίτης: «Ως εδώ δεν πάει άλλο»

Κεντρικός ομιλητής της κινητοποίησης ήταν ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ ΔΕΗ Ηλείας Νίκος Λοχοβίτης ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Σήμερα σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, στέλνεται ηχηρό απεργιακό μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους με αύξηση του κατώτερου μισθού στα 825 ευρώ μεικτά, για αυξήσεις στις συντάξεις, για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Έτσι και εδώ στον Πύργο βροντοφωνάζουμε «ως εδώ» δεν πάει άλλο! Μετατρέπουμε την αγανάκτηση, τη δυσαρέσκεια που φουντώνει όλο και πιο πολύ σε οργανωμένη, συλλογική δράση. Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος που ξεκοκκαλίζουν το εισόδημα μας, οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα που αδειάζουν τη τσέπη μας πολύ πριν βγει ο μήνας, οι μισθοί που παραμένουν καθηλωμένοι από το 2008, οι ελλείψεις στα τρόφιμα, οι αυξήσεις στα καύσιμα και το φυσικό αέριο και η ενεργή και βαθιά συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργούν όχι μόνο ανησυχία αλλά και ανασφάλεια σε όλους μας. Κάθε φορά που παίρνουμε ένα λογαριασμό ρεύματος παθαίνουμε και από ένα ηλεκτροσόκ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής κατάντησε πραγματικός εφιάλτης για κάθε νοικοκυριό, μικρομάγαζο, βιοπαλαιστή αγρότη και κτηνοτρόφο. Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή. Η φωνή των εργαζομένων ότι δεν βάζουμε άλλο πλάτη, δεν πληρώνουμε για τα κέρδη των ομίλων. Παίρνουμε στα χέρια μας την υπεράσπιση της ζωής μας. Συνεχίζουμε στους δρόμους του αγώνα, της ταξικής πάλης, μέχρι να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Εμείς είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, εμείς κινούμε τα νήματα της κοινωνικής εξέλιξης, γιατί εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο και σε μας ανήκει. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη μας, τη δύναμη του λαϊκού- εργατικού παράγοντα!».

Ζ. Τσάση: «Η ακρίβεια τσουνάμι που μας πνίγει»

Την απεργιακή συγκέντρωση χαιρέτησαν εκπρόσωποι Σωματείων, Συλλόγων και Συνδικάτων με πρώτη την Ζωή Τσάση, αντιπρ. Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας και πρόεδρος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου Κυλλήνης. «Οι τσέπες των εργαζομένων στον τουρισμό είναι άδειες, ενός κλάδου που η ανάπτυξη του τα προηγούμενα χρόνια έφερε δις ευρώ στις τσέπες των τουριστικών ομίλων και σε μας άφησε απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς, χαμηλούς μισθούς, κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Με την πανδημία η κατάσταση χειροτέρευσε, η μεγάλη εργοδοσία σαν έτοιμη από καιρό ξεσάλωσε με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Η έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία και η εντατικοποίηση χτύπησε κόκκινο. Κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του εισοδήματος μας δεν πάρθηκε από την κυβέρνηση μόνο ψίχουλα που δεν έφταναν ούτε για τα βασικά. Σήμερα ζούμε χωρίς ένα ευρώ από τον Γενάρη έως τον Ιούνιο που θα πάρουμε τον πρώτο μισθό. Ζούμε με τον τρόμο να ανοίξουμε τον λογαριασμό της ΔΕΗ, όταν έρχεται η πρώτη του μήνα για το ενοίκιο, όταν βάζουμε βενζίνη, όταν πάμε σούπερ μαρκετ. Το κύμα της ακρίβειας στα πάντα, συνεχίζει και μετατρέπεται σε τσουνάμι που πνίγει τα σπίτια μας. Δεν ανεχόμαστε άλλο τη χαμοζωή. Δεν βάζουμε τις ανάγκες μας στον πάγο. Δεν ανεχόμαστε να σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το φαΐ».

Θ. Μπούκλης: «Δεν επαιτούμε, ζητάμε μέτρα στήριξης»

Ακολούθως ο Θανάσης Μπούκλης, γραμματέας του Σωματείου Εστίασης Πύργου χαιρετίζοντας την κινητοποίηση επισήμανε ότι συμμετέχουν γιατί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, μας έχει πλήξει όλους. «Δεν επαιτούμε, ζητάμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης για να μην λείψει κανένας μας, είτε επαγγελματίας, είτε υπάλληλος, από τα μαγαζιά μας, από την πόλη μας. Και αυτό μόνο. Όλοι μαζί και ενωμένοι μπορούμε να το καταφέρουμε».

Χ. Γαρύφαλλος: «Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου- Ολυμπίας- Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος, στον χαιρετισμό του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός για να αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες για τη φτώχεια και την απομείωση των μισθών των εργαζομένων και αφετέρου για να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Κι όλα αυτά, ενώ 12 χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικά στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα υφίστανται λόγω μνημονίων δραματικές μειώσεις στους μισθούς τους, κατακρεούργηση των δικαιωμάτων τους και βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους εξαθλίωσης». Βασικά αιτήματα των εργαζομένων όπως είπε είναι η χορήγηση αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και η αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Γ. Βένδρας: «Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός»

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου Γιάννης Βένδρας χαιρέτησε την κινητοποίηση αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Με την πανδημική κρίση να βρίσκεται σε εξέλιξη με ό,τι αυτή έχει επιφέρει σε κοινωνία και οικονομία, και με έναν πόλεμο τις οικονομικές συνέπειες του οποίου δεν έχουμε δει ακόμα, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και την ακρίβεια η οποία έχει υποβαθμίσει το βιοτικό τους επίπεδο. Παρά τις αγωνιώδεις αναζητήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων για λύσεις μέσω οικονομικής στήριξης, κάτι που επιβάλλεται άμεσα, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία ουσιαστική απάντηση. Η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει την πρωθυπουργική προεκλογική δέσμευση, επαναφέροντας -έστω και υπολειπόμενη αυτής (αύξηση διπλάσια της οικονομικής μεγέθυνσης για κάθε χρόνο)- τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και μετά να παραδώσει τον προσδιορισμό του στην ΕΓΣΣΕ (δηλαδή ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις)».

«Η ακρίβεια προκαλεί ασφυξία σε κάθε σπίτι»

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου επισήμανε ότι η ακρίβεια, σε συνδυασμό με την καθήλωση των μισθών προκαλούν ασφυξία σε κάθε σπίτι. «Ακούμε συνέχεια πως λεφτά δεν υπάρχουν για να μειωθούν οι δυσβάσταχτοι φόροι, αλλά λεφτά βρίσκονται όταν πρέπει να πληρωθούν πολεμικοί εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Ακούμε συνέχεια από όλες τις κυβερνήσεις πως λεφτά δεν υπάρχουν για μαζικούς, μόνιμους διορισμούς, ώστε να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, πως η μονιμοποίηση όσων εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση είναι ανεδαφικό αίτημα, πως δεν γίνεται να βρεθούν νέες αίθουσες για να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στην τάξη κλπ. Την ίδια ώρα, εμείς, αλλά και τα σχολεία, πληρώνουμε δυσβάσταχτα το ρεύμα και τα καύσιμα, όχι μόνο εξαιτίας του πολέμου, αλλά και της περιβόητης «πράσινης μετάβασης», που γεμίζει κέρδη τα ταμεία των «πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η ώρα συνάδελφοι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας».

Κ. Γιάνναρος: «Είναι εξοργιστικό να μην μπορούμε να ζεστάνουμε τις οικογένειες μας»

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας Κώστας Γιάνναρος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο αγώνας για υπογραφή ΣΣΕ είναι ενιαίος με τον αγώνα για στήριξη του εισοδήματός μας από την ακρίβεια, που έχει γιγαντωθεί και μας φέρνει μπροστά σε αδιέξοδα. «Είναι εξοργιστικό να μην μπορούμε να ζεστάνουμε τις οικογένειές μας, να μην μπορούμε να βάλουμε βενζίνη για να πάμε στη δουλειά μας, να τρέμει το φυλλοκάρδι μας για να ανοίξουμε το διακόπτη για να μαγειρέψουμε, γιατί οι λογαριασμοί που μας έρχονται μοιάζουν με δόσεις αγοράς κατοικίας. Το μεροκάματο δε φτάνει ούτε για «ζήτω». Απαιτούμε εδώ και τώρα: Στήριξη του εισοδήματός μας, Κατάργηση των χαρατσιών στους λογαριασμούς ρεύματος, Κυβέρνηση και πάροχοι να καλύψουν εξολοκλήρου τις ρήτρες αναπροσαρμογής που έχουν φτάσει τα τιμολόγια στο «θεό».

Ολιγόλεπτους χαιρετισμούς αναφέροντας τα βασικά αιτήματα της χθεσινής κινητοποίησης έκαναν μεταξύ άλλων και η Χρύσα Ζούπη, πρ. Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Πύργου, ο Χρήστος Γιαννόπουλος της ΟΑΣΗ., η Βασιλική Λυμπεροπούλου από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πύργου και η Αντωνία Μπρή πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου- Ολυμπίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος