FOLLOW US: facebook twitter

Απάντηση του αρχιτέκτονα Νίκου Αλεξανδρόπουλου στον Δήμαρχο Ολυμπίας

Ημερομηνία: 21-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”136081″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο Δήμαρχος Ολυμπίας κος Γεωργιόπουλος, τον οποίο εκτιμώ, προφανώς διάβασε ανάποδα το άρθρο μου και με έκπληξη είδα να μου επιτίθεται,  θα έλεγα αδικαιολόγητα.  Υπάρχουν πολλά στοιχεία -έγγραφα και δημοσιεύματα- που μπορώ να επικαλεστώ, όμως δεν θέλω να κουράσω και γι΄  αυτό, προς το παρόν, θα περιοριστώ στα λίγα παρακάτω.

Θέτω λοιπόν τα πράγμα  εξ αρχής:

Ήδη από τη δεκαετία του ΄΄80, στο πλαίσιο της Ε.Π.Α., είχαμε πετύχει να συμπεριληφθεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) της Αρχαίας Ολυμπίας (Απ. Υπ. ΠΕΧΩΔΕ 50816/2611/ 13.04/14.6.1993 ΦΕΚ641Δ΄) η θεσμοθέτηση ενός «Αθλητικού Κέντρου Ολυμπιακών προδιαγραφών» που, στη συνέχεια, η ίδρυσή του  συμπεριελήφθη και στο «Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδος»  (αρ. Απ. Π 25297 ΦΕΚ 1470/2003 τ.Β’).

Ταυτόχρονα, σχεδόν το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας έχει αναφερθεί στην ανάγκη ν΄ αποχτήσει η Αρχαία Ολυμπία, η Ηλεία δηλαδή, ένα «Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο».

Ο πρώην Υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, τον Γενάρη του 2004, υπενθύμισε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μ΄ επιστολή στις 29.07.1976, προς τον Πρόεδρο της  Δ.Ο.Α., έθεσε το θέμα της «απρόσκοπτης διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα που τους γέννησε και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία», ενώ ο ίδιος ο υπουργός είχε δηλώσει ότι στην Ολυμπία «είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου πολλαπλών χρήσεων καθώς κι΄ ενός συνεδριακού κέντρου που, λείπει από την περιοχή».

Ο Γιώργος Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει ότι η Ολυμπία χρειάζεται «ένα διεθνές, πρότυπο ολυμπιακό αθλητικό κέντρο».

Ο Κώστας Καραμανλής, έχοντας υπόψη τις ενέργειες του Υπουργού και Δήμαρχου της Ολυμπίας, αείμνηστου Ιωάννη Σκουλαρίκη, που μας είχε ανάθεση τη μελέτη για την κατασκευή του «Αθλητικού άλσους στη Ολυμπία», είχε δηλώσει πως «στο χώρο αυτό θα κατασκευαστεί σύγχρονο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο».

Ιδιαίτερα αξίζει να αναφερθεί ότι στη Βουλή (την 11η Φεβρουαρίου 2008), ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ιωάννης Ιωαννίδης, σχετικά με την μελέτη μας αυτήδήλωσε:

«Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ενημερώσω το Σώμα, για να βοηθήσουν κιόλας. Αν γίνει αυτό το έργο -εννοώντας το έργο που σχεδιάσαμε και του είχαμε παρουσιάσει στο υπουργικό του γραφείο- θα είναι ένα κόσμημα για την Αρχαία Ολυμπία. Οι νεοέλληνες κάνουν κάτι καινούριο, όπως οι παλιοί έκαναν την Αρχαία Ολυμπία. Το έργο αυτό είναι της τάξεως των 45.000.000-50.000.000 ευρώ και αν τυχόν μπορέσουμε να βρούμε αυτά τα χρήματα -και το δηλώνω εδώ- δεν θα γίνει το στάδιο των 6.000.000* ευρώ και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό των 50.000.000 ευρώ».

*Το στάδιο των 6.000.000 ευρώ στο οποίο αναφέρονταν ο Υπουργός, ήταν ένα μικρό έργο που προωθούσε εναλλακτικά η τότε Δημοτική Αρχή, έναντι της μελέτης μας.

Προφανώς ο κος Υπουργός και οι ειδικοί συνεργάτες του δεν βρήκαν«πλήθος λαθών και ασαφειών»στη μελέτη μας, όπως ισχυρίζεται ο κος Δήμαρχος,  αντίθετα, αν κρίνουμε από τον ενθουσιώδη τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε σ΄ αυτή, την βρήκε εξαιρετική και την σύστησε ένθερμα στο Σώμα της Βουλής!

Στο σημείο αυτό οφείλω να πληροφορήσω την κοινή γνώμη, ότι τα συνεργαζόμενα γραφεία των μελετητών που συντάξαμε τη μελέτη για την κατασκευή του «Αθλητικού Άλσους της Ολυμπίας», έχουμε εκπονήσει, στην καριέρα μας, αξιολογότατες μελέτες, πανελλήνιου ενδιαφέροντος, ήτοι: το γραφείο «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ-Πανουσάκης» τη μελέτη για την «Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας», το γραφείο ΔΕΚΑΘΛΟΝ α.ε.πλήθος Ολυμπιακών Αθλητικών εγκαταστάσεων, το δικό μου γραφείο «ΟΜΑΣ 80 επε» το master plan της «Ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας» που, με βάση αυτό, άλλαξε το πρόσωπο της πόλης, την «Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης», την «Πεζοδρόμηση της Ερμού Αθηνών».

Ο αγαπητός Γιώργος, με αναγκάζει να υπερβώ μία βασική μου αρχή, δηλαδή να μην περιαυτολογώ, επειδή όμως αμφισβητείτην επιστημονική μου πληρότητα και το επαγγελματικό μου ήθος, αναγκάζομαι ν΄ αναφερθώ και σε κάποια έργα που έχω μελετήσει για τον τόπο μας, την Ηλεία, που οι συμπατριώτες μας τα γνωρίζουν, τα χρησιμοποιούν και τα χαίρονται, όπως: το «Συνεδριακό του Πύργου», το «Θέατρο της Αμαλιάδας» που το εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το «Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας» που παραχωρήθηκε στον Δήμο, επειδή είχαμε την πρόνοια να δεσμεύσουμε το «Ξενία» για διοικητικό κτήριο, στο πλαίσιο του Γ.Π.Σ. του Δήμου, τις «Κεντρικές Πεζοδρομήσεις», που ομορφαίνουν και απάλλαξαν την πόλη του από τις πλημύρες, το κτήριο που στεγάζεται το «Μουσείο της Αρχαίας Τεχνολογίας». Μάλιστα αυτές οι τελευταίες μελέτες προσφέρθηκαν δωρεάν στον τότε Δήμαρχο αείμνηστο Γιάννη Σκουλαρίκη, όπως και κάποιες άλλες μικρότερες. Όλ΄ αυτά άλλαξαν τη όψη της πόλης του.

Επίσης  θα αναφέρω ακόμα κάποια έργα μου: το «Συνεδριακό της Αμαλιάδας», την «Ανάπλαση της Σοχιάς», την «Κεντρική πλατεία της Ανδραβίδας», την συμμετοχή μου στη βελτίωση της Κουρούτας και του κτιρίου που στεγάζει τα πανεπιστημιακά τμήματα της Αμαλιάδας, την «Ανάδειξη της ορεινής διαδρομής Αρχαίας Ήλιδας – Αρχαίας Ολυμπίας».

Προφανώς ο αγαπητός Δήμαρχος έχει μάλλον παρασυρθεί από αδικαιολόγητη και ανεξήγητη οργή, δεδομένου ότι ούτε από έγγραφα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας ή άλλης συναρμόδιας Υπηρεσίας, προκύπτει κάτι μεμπτό για την μελέτη που, με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον και επαγγελματισμό, εκπονήσαμε. Ενώ δεν δεχτήκαμε καμία ουσιαστική ή έστω συνηθισμένη-και ενδεχόμενα αναμενόμενη-παρατήρηση, για μελέτη τέτοιας πολυπλοκότητας, μεγέθους και εμβέλειας.

Το γεγονός ότι η πρότασή μας, για να συνάδει με τις αξιώσεις και τις απαιτήσεις που, διαχρονικά,ολόκληρη η Πολιτική Ηγεσίαείχε και έχει, για το «Αθλητικό Άλσος της Αρχαίας Ολυμπίας», μας οδήγησε να προτείνουμε στον κύριο του έργου-έγκαιρα!- μικρή επέκταση του οικοπέδου, ώστε να μην κολοβώσουμε ένα έργο διεθνούς προβολής, δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να εκληφθεί ως λάθος. Αντίθετα στο στάδιο της Προμελέτης, επιβάλλονται αυτού του είδους αιτιολογημένες προτάσεις,εφόσονκρίνεται ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν το κτηριολογικό πρόγραμμα καλλίτερα και επιτυχέστερα που, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και εξαιρετικά πρωτότυπο.

Δηλώνει σήμερα ο κος Δήμαρχος πως «η παρούσα Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει το θέμα του Αθλητικού Κέντρου με τη δέουσα βαρύτητα και σοβαρότητά του». Αυτή η δήλωση του αγαπητού κου Γεωργιόπουλου είναι πράγματι ανακουφιστική και ελπιδοφόρα και ανατρέπειπαλαιότερες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες θεωρούσε το έργο «Φαραωνικό». Μακάρι, όπως λέει «αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά να εξασφαλίσει την υλοποίηση ενός μεγάλου για την Ολυμπία έργου».  Μακάρι όταν θ΄ έρθει η ώρα να μιλήσει, να έχει να μας ανακοινώσει σπουδαία πράγματα. Πάντως, ας έχει υπόψη του πως η μελέτη μας έχει τοποθετήσει τον πήχη ψηλά!

Ωστόσο θα ήταν καλύτερα και γι΄ αυτόν και για τις προσπάθειές του, να ζητήσει την συνδρομή του «Κοινού των Πολιτικών» της Ηλείας. Ο θρίαμβος, όταν τον μοιράζεσαι είναι πιο γλυκός, ενώ η αποτυχία, όταν την κουβαλάς μόνο σου, είναι πολύ πιο πικρή!

Προσωπικά, από τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα είχα την τύχη να συνδεθώ με τον μοναδικό και αξιολάτρευτο χώρο της Ολυμπίας και είμαι υπερήφανος γιατί κατάφερα, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, να προσφέρω κάτι. Αν πράγματι ο κος Δήμαρχος το επιθυμεί, είμαι στη διάθεσή του, ανά πάσα στιγμή, να συζητήσουμε για τα θέματα αυτά, ενώπιων οποιουδήποτε κοινού κι΄ αν διαλέξει. Πραγματικά αξίζει να γίνει μια τέτοια συζήτηση, θα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική!

Όσον αφορά τα λεγόμενά του για την δήθεν «ήττα μας στο Δικαστήριο», του αντιλέγω ότι ήττα και πολύ βαριά μάλιστα, έχει υποστεί η Ολυμπία και η Ηλεία, που δυστυχώς επηρεάζεται από κάθε αρνητική ενέργεια ή παράληψη, που συμβαίνει στον τόπο του.

Οι μελετητές απλά διεκδικήσαμε ό,τι ο νόμος προβλέπει σ΄ αυτές τις περιπτώσεις. Εξ  άλλου, ως καλός νομικός, γνωρίζει ότι δεν είναι φρόνιμο να προδικάζεις καμία απόφαση πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μάλιστα, αν είχε σηκώσει το τηλέφωνό του όταν τον κάλεσα, πριν κάποιους μήνες, θα τον είχα ενημερώσει ότι, με δική μου πρωτοβουλία, αποφασίστηκε η παραίτηση από το δικόγραφο.

Τελειώνοντας, επισημαίνω στον αγαπητό Γιώργο, πως δεν ξεχωρίζω γενικά τους ανθρώπους και ειδικότερα τους «κακούς» αιρετούς συμπολίτες μας, ώστε να τους αποφεύγω![/vc_column_text][vc_single_image image=”136072″ img_size=”full”][vc_column_text]

Η είσοδος στο «Αθλητικό Άλσος της Ολυμπίας»

[/vc_column_text][vc_single_image image=”136073″ img_size=”full”][vc_column_text]

Η οροφή (πλατεία-περίπατος-δράσεις)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot