FOLLOW US: facebook twitter

Απάντηση Λυκουρέντζου σε Κ. Τζαβάρα: «Δέσμευση ΕΛΓΑ για αναπλήρωση του εισοδήματος των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών»

Ημερομηνία: 24-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών της Ηλείας και τη στήριξή τους έως ότου επανέλθει η παραγωγή σε ικανοποιητικά επίπεδα, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρ. Λυκουρέντζος, απαντώντας στη σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας και πρώην υπουργού Κώστα Τζαβάρα.

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο της απάντησης, για  όλες τις ζημιές  που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, διενεργήθηκαν άμεσα επισημάνσεις και  υποβάλλονται  αρχικές  αιτήσεις  ζημιάς από   τους   παραγωγούς.  Οι   καταγραφές   για   τις   ζημιές  παγίου   κεφαλαίου   και αποθηκευμένων  προϊόντων   θα  ξεκινήσουν  μετά  την  υποβολή  των  δηλώσεων,ενώ  για  το  φυτικό κεφάλαιο  -κυρίως    για  τα  ελαιόδεντρα- οι καταγραφές θα πραγματοποιηθούν με την αναβλάστηση των  δέντρων  σύμφωνα  με τη γεωπονική  επιστήμη.  Για  τις  παραπάνω  ζημιές έγιναν 35  αναγγελίες και ήδη έχουν δοθεί  και παρατάσεις στην υποβολή των αιτήσεων για  τη διευκόλυνση των  παραγωγών.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι υπάρχει μέριμνα  άμεσης  κρατικής  αρωγής ανάλογα με τις ζημιές  που έχουν  προξενηθείστις γεωργικές  εκμεταλλεύσεις  των  παραγωγών, οι  οποίες  αφορούν πάγιο, φυτικό, έγγειο κεφάλαιο, αποθηκευμένα  προϊόντα και ό,τι άλλο σχετίζεται με καταστροφή  ή ζημιά. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων θα καταβληθούν οι τελικές αποζημιώσεις στους παραγωγούς για την αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματόςτους, ενώ για τα ελαιόδεντρα που κάηκαν, θα υπάρξει μέριμνα συμπληρωματικής ενίσχυσης για το επόμενο διάστημα (τέσσερα έτη), η οποία θα δοθεί λόγω της απώλειας της μέλλουσας παραγωγής που θα υπάρξει εξαιτίας των ζημιών.

Στο απαντητικό έγγραφο τονίζεται ότι από την πυρκαγιά  προξενήθηκαν  ζημιές  και  σε  ζωικό  κεφάλαιο,  οι οποίες  καλύπτονται από  τον Κανονισμό  Ζωικού Κεφαλαίου  του  ΕΛΓΑ. Έγιναν  40  αναγγελίες  που  αφορούν  αιγοπρόβατα  και  μελισσοσμήνη. Για  αυτές τις  ζημιές  που αφορούν τις  ανωτέρω  αναγγελίες ολοκληρώθηκαν  οι  εκτιμήσεις,  στη  συνέχεια  θα  κοινοποιηθούν  τα πορίσματα  και θα  ακολουθήσει  η  καταβολή των  αποζημιώσεων  στους  ασφαλιστικά ενήμερους κτηνοτρόφους  άμεσα.

Ο Κώστας Τζαβάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προβλεπόμενες ενέργειες και κυρίως για το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ αποδέχθηκε το αίτημά του για στήριξη των παραγωγών σε βάθος χρόνου, μέχρι να επανέλθει η ελαιοκαλλιέργεια σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Όπως προκύπτει από την επίσημη απάντηση του ΕΛΓΑ, οι διαδικασίες προχωρούν με γρήγορο ρυθμό. Είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι έγινε δεκτή η επισήμανσή μου για την ενίσχυση των πυρόπληκτων παραγωγών σε βάθος χρόνου για την αναπλήρωση του χαμένου τους εισοδήματος, έως ότου μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν τα λιοστάσια τους», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος