Πανελλήνιες 2021: Απαντήσεις στο μάθημα της Ανατομίας – Φυσιολογίας ΙΙ των ΕΠΑΛ από το φροντιστήριο «Θεμέλιο»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”137603″ img_size=”full”][vc_single_image img_size=”full”][vc_column_text]ΘΕΜΑ Α:
Α1) α=Λ, β=Λ, γ=Σ, δ=Λ, ε=Σ, στ=Λ
Α2) 1-δ, 2-α, 3-γ, 4-ε
Α3) α-10, β-7, γ-8, δ-4, στ-5
ΘΕΜΑ Β:
Β1) Οργανικά: Ουρία, Κρεατινίνη, Ουρικό οξύ Ιππουρικό οξύ
Ανόργανα:Νάτριο, Χλώριο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Αμμώνιο, Ανθρακικά ιόντα (Φωσφορικά, Θειικά)
Β2) α) Στον κυστικό βόθρο της κάτω επιφάνειας του ήπατος
β) Πυθμένας, Σώμα, Αυχένας
γ)Αποθηκεύει και συμπυκνώνει τη χολή
Β3) Αιδοίο. Αποτελείται από το εφήβαιο, τα μικρά και τα μεγάλα χείλη, την κλειτορίδα, τον πρόδομο του κολεού, τους βολβούς του προδόμου και τους μεγάλους αδένες του προδόμου.
ΘΕΜΑ Γ:
Γ1) α)150-200 γραμμάρια και σχήμα 1/4 του πορτοκαλιού
β) Βρίσκεται στην άνω κοιλία, στο βάθος του αριστερού υποχόνδριου και στο ύψος της 9ης, 10ης και 11ης πλευράς
γ)Έχει δύο επιφάνειες, την έξω ή διαφραγματική και την έσω ή σπλαχνική
δ) Παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων κατά την εμβρυική ζωή, παραγωγή λεμφοκυττάρων (λευκός πολφός), καταστροφή γερασμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων, άμυνα του οργανισμού, δεξαμενή αίματος
Γ2) Είναι η απάντηση του οργανισμού στη νέα είσοδο ενός αντιγόνου που είχε εισβάλλει στον οργανισμό κατά το παρελθόν. Σε αυτήν καθοριστικό ρόλο παίζουν τα μνημονικά κύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα.
- Αρχίζει αμέσως μετά την εκ νέου είσοδο του αντιγόνου
- Είναι πολύ ισχυρότερη από την πρωτογενή
- Παράγονται αντισώματα για πολλούς μήνες και όχι για λίγες εβδομάδες
Γ3) Τα λιποσταγονίδια, με τις κινήσεις του λεπτού εντέρου και την επίδραση της χολής, μετατρέπονται σε πολύ μικρά λιποσταγονίδια. Με τη δράση της παγκρεατικής λιπάσης δημιουργούνται μονογλυκερίδια και λιπαρά οξέα, τα οποία απορροφούνται από το βλεννογόνο του λεπτού εντέρου.
ΘΕΜΑ Δ:
Δ1) Η αφαίρεση των ωοθηκών θα καταστήσει τη γυναίκα στείρα, δηλαδή δεν θα έχει την ικανότητα παραγωγής ωαρίων. Η επίπτωση είναι ότι αφού δεν δημιουργείται ωχρό σωμάτιο ο κύκλος θα έχει μόνο παραγωγική φάση.
Δ2) Εισέρχεται από τη βάλανο, στην άκρη του πέους. Διασχίζει την σηραγγώδη, υμενώδη και προστατική μοίρα της ανδρικής ουρήθρας.
Δ3) Καταστρέφονται τα μικρόβια του εντέρου που φτιάχνουν σημαντικά ποσά βιταμινών, κυρίως τους συμπλέγματος Β.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]