FOLLOW US: facebook twitter

“Απαιτητικά” διαγωνίσματα σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία-Τα σχόλια των μαθητών

Ημερομηνία: 07-06-2022 | Συντάκτης:

Χωρίς προβλήματα η δεύτερη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψήφιους των ΓΕΛ

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Με “απαιτητικά” Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία, συνέχισαν χθες τα διαγωνίσματα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ των Πανελλαδικών Εξετάσεων και τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων που θα εξεταστούν στα μαθήματα της Ανατομίας-Φυσιολογίας ΙΙ, των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), των Δικτύων Υπολογιστών και των Αρχών Βιολογικής Γεωργίας.
Την Τετάρτη οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα διαγωνιστούν σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική.

Η φιλολογική ομάδα του φροντιστηρίου “ΑΛΜΑ” σχολιάζοντας τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών επισήμανε ότι τα ζητούμενα του διδαγμένου κειμένου που αφορούσε σε αποσπάσματα των Πολιτικών του Αριστοτέλη και του έργου «Διατριβαί» του Επίκτητου κρίνονται εύκολα προσπελάσιμα στο βαθμό βέβαια που κάποιος μαθητής είχε διαβάσει και μπορούσε να κατανοήσει το περιεχόμενό τους. “Η μεταφραστική άσκηση ήταν για μια ακόμη χρονιά κλειστού τύπου (επιλογή σωστού – λάθους και αντιστοίχισης) και οι πραγματολογικές ασκήσεις ήταν διατυπωμένες με σαφήνεια. Οι μαθητές για την τεκμηριωμένη απάντησή τους όφειλαν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους σχόλια του Φακέλου υλικού και να εντοπίσουν επιπλέον γλωσσικές επιλογές. Η ερώτηση της εισαγωγής αφορούσε απλή αντιστοίχιση όπως και το θέμα Β4α των ετυμολογικών. Με την απαίτηση να σχηματίσουν προτάσεις με λέξεις που θα έχουν διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό των κειμένων και τη σύγκριση ενός παράλληλου κειμένου του Ευάγγελου Παπανούτσου με τα αρχικά κείμενα αναφοράς ολοκληρώθηκαν τα ζητούμενα του πρώτου μέρους. Πιο απαιτητικό, φυσικά, το αδίδακτο κείμενο εκτός της μεταφραστικής ικανότητας απαιτούσε και την ευρύτερη κατανόηση του αποσπάσματος, όπως και την εξοικείωσή τους στα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα”.

Όσον αφορά τα φετινά θέματα στα μαθηματικά κατεύθυνσης, η ομάδα Μαθηματικών του φροντιστηρίου “ΑΛΜΑ” επισήμανε ότι χαρακτηρίζονται παρόμοιας δυσκολίας με αυτά των τελευταίων ετών με το παράδοξο να απουσιάζουν τα βασικά θεωρήματα και να επικεντρώνονται σε γενικές γνώσεις μαθηματικών που αποκτά κάποιος με την ενασχόληση απ’ τις μικρότερες τάξεις.
“Παρ’ όλα αυτά λείπει το «άλυτο» ερώτημα, οπότε μπορεί να έχουμε και τις υψηλές βαθμολογίες” σημείωσαν.

Εύστοχα και χωρίς ασάφειες ήταν τα θέματα της Βιολογίας σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς του φροντιστηρίου “Αλμα”. Όπως σχολίασαν, “απευθύνονταν σε μαθητές που είχαν επιδείξει οργάνωση, μεθοδικότητα και συστηματικό διάβασμα σε όλη τη χρονιά. Τα τρία αυτά στοιχεία είναι ικανά να οδηγήσουν σε αρκετά υψηλές βαθμολογίες”.


Γεωργία Κοιλομενιάτη, Αρχαία

“Δεν θεωρώ ότι τα θέματα ήταν πολύ δύσκολα, καθώς λίγο πολύ όλοι τα περιμέναμε. Έπεσαν δυο πολύ καλές ενότητες, η 17 και η 20, όπου όλοι μπορούσαμε να γράψουμε. Το μόνο που ίσως δυσκολευτήκαμε ήταν τα ρήματα…”.

Γεράσιμος Ζήρος, Μαθηματικά

“Ήθελαν λίγο προσπάθεια, ο χρόνος έφτανε και γενικά δεν υπήρχαν ιδιαίτερες δυσκολίες. Σαφώς όμως ήταν απαιτητικά και απαιτούσε προσπάθεια για να αποδώσεις”.

Βασίλης Καραμεσίνης

“Μέχρι ένα σημείο ήταν βατά αλλά υπήρχαν και σημεία που ήταν απαιτητικά και ήθελαν μια σύνθετη σκέψη. Υπήρχε κάτι στο Δ θέμα που με δυσκόλεψε αρκετά αλλά κατάφερα να το κάνω. Ήταν για καλά προετοιμασμένους”.

Χρυσάνθη Κυριακοπούλου, Αρχαία

“Σε σχέση με άλλες χρονιές φέτος ήταν βατά. Πιστεύω κατάλαβαν και την περίσταση ότι λόγω του κοβιντ και των δυσκολίων που αντιμετωπίσαμε προσπάθησαν να μας βοηθήσουν. Με δυσκόλεψε λίγο το άγνωστο, αλλά γενικά μια χαρά”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia