FOLLOW US: facebook twitter

Απαίτησαν λύσεις για τα προβλήματα που βιώνουν μέσα και έξω από την τάξη

Ημερομηνία: 06-09-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κεντρικά Άρθρα, Νέα

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Ηλείας χθες στον Δ/ντή Β/θμιας Εκπαίδευσης

Γράφει η Κική Κολοβέρου

Όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον κλάδο των εκπαιδευτικών, από την ακρίβεια, τις αυξήσεις στους μισθούς και τους όρους διαβίωσης έως τα εργασιακά δικαιώματά και την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των μαθητών (συγχωνεύσεις,  έγκριση ολιγομελών τμημάτων, κενά κλπ.) έθιξαν χθες, στη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Ανδρέα Ζέρβα, μέλη της ΕΛΜΕ του Νομού.

Παράλληλα, κατατέθηκε και συλλογική αίτηση στο ΠΥΣΔΕ Ηλείας για την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης των νεοδιόριστων συναδέλφων του 2020 και του 2021.

«Θέσαμε στον Δ/ντή Εκπαίδευσης όλα τα προβλήματα που βιώνουμε μέσα και έξω από την τάξη» τόνισε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Στέλλα Αναστασίου, όπως «η ακρίβεια, οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των αγαθών οι οποίες σε συνδυασμό με τις τεράστιες απώλειες στο εισόδημα μας, δεν μας επιτρέπουν να βγάλουμε το μήνα…». «Κυρίως οι νεοδιόριστοι με μισθό 776 ευρώ αδυνατούν να πληρώσουν τα ακριβά ενοίκια ενώ και στην Ηλεία αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της μετακίνησης και του υψηλού κόστους καυσίμων καθώς είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν σε 4 και 5 σχολεία για να καλύψουν το ωράριο. Η κατάσταση των σχολείων είναι τραγική και όσα αιτήματα έχουν κατατεθεί στους δήμους για επισκευές τώρα έχουν αρχίσει να κινούνται…  ενώ και η γ’ δόση στις σχολικές επιτροπές ακόμα δεν έχει εκταμιευθεί» είπε και πρόσθεσε πως υπουργείο και κυβέρνηση απαξιώνουν το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου ενώ και οι 10χιλ διορισμοί που έχουν βγει δεν είναι τίποτα μπροστά στους 56χιλ συναδέλφους που έχουν βγει σε σύνταξη μετά τα μνημόνια…».

Ζητήματα που απαιτούν λύσεις

Η Ευρυδίκη Παυλοπούλου, μέλος της ΕΛΜΕ Ηλείας, επισήμανε πως έθεσαν όλα τα ζητήματα που απαιτούν λύσεις καθώς με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έχουν συγχωνεύσεις τμημάτων, περικοπή τμημάτων και συσσώρευση- στοίβαγμα μαθητών στα τμήματα, γεγονός που όπως είπε ξεπερνά κάθε παιδαγωγική επιστήμη αλλά και θίγει τα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών, τα εργασιακά εκπαιδευτικών και σε καμία περίπτωση δε συμβάλει σε αυτό που τονίζει το υπουργείο ότι ενδιαφέρεται για αναβάθμιση του δημοσίου σχολείου. «Θεωρούμε πως για να λειτουργούν τα σχολεία προς όφελος των μαθητών και οι εκπαιδευτικοί να εργάζονται με απρόσκοπτο ενδιαφέρον στους μαθητές τους δεν μπορεί να υπάρξει «σαρδελοποιηση» μαθητών και μάλιστα στο όνομα του εξ ορθολογισμού. Οι εκπαιδευτικοί θίγονται από τους μισθούς πείνας, ο νεοδιόριστος παίρνει κάτω από 800 ευρώ και γενικώς οι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών με τη μισθοδοσία και ακρίβεια που υπάρχει τα φέρνουν πολύ δύσκολα όπως και άλλοι εργαζόμενοι».

Η κ. Παυλοπούλου μίλησε και για την αξιολόγηση που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών και στην αδικία εις βάρος των νεοδιόριστών που παρα τις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν και θα έπρεπε να έχουν μονιμοποιηθεί, αυτό δεν έχει γίνει. «Θεωρούμε ότι θα πρέπει αυτά τα θέματα να τα δει η διοίκηση και του υπουργείου με διαφορετικό τρόπο. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το παλέψουμε μέχρι τέλους. Δε μπορεί να θίγονται μορφωτικά δικαιώματα μαθητών, εργασιακά εκπαιδευτικών και το υπουργείο να αναμένει ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς προσκόμματα και προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot