Απαιτείται νέος υγειονομικός χάρτης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”135331″ img_size=”full”][vc_column_text]
Γράφει ο Σπύρος Λαμπρινός
[/vc_column_text][vc_column_text]Η οικονομική κρίση, κύρια, και δευτερευόντως η πανδημία, μας έδειξαν τα όρια του κράτους και της οικονομίας που δομήσαμε. Μας έδειξαν τις αδυναμίες και τα κενά της δημοκρατίας μας, την αποτελεσματικότητα του παραγωγικού μοντέλου μας, και την αναγκαιότητα άμεσων ΑΛΛΑΓΩΝ σε όλους τους τομείς. Αυτό φαίνεται ότι έχει γίνει κατανοητό ή τουλάχιστον οι κύριες πολιτικές δυνάμεις αναφέρονται σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Μέχρι εδώ ΚΑΛΑ. Ολοι ή σχεδόν όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Αλλά εδώ ξεκινούν τα δύσκολα, οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις έχουν ΠΡΟΣΗΜΟ, και αυτό εξαρτάται , από τι αυτές εξυπηρετούν και συγκεκριμένα εξυπηρετούν ανάγκες της κοινωνίας ή ανάγκες της αγοράς, ανάγκες των πολλών ή των ολίγων, εξυπηρετούν ανάγκες εύκολης κυβερνησιμότητας και αυταρχισμού η ανάγκες λαικής συμμετοχής και δημοκρατίας. Η σημερινή κυβέρνηση, πέραν της ιδεολογικής της τοποθέτησης και των προεκλογικών λόγων της , με το μέχρι στιγμής έργο της έδειξε το πρόσημο της και συγκεκριμένα Αυταρχικότητα γιά εύκολη κυβερνησιμότητα με μείωση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων[ νόμοι γιά την τοπική Αυτοδιοίκηση τα γυναικεία ζητήματα τις συλλογικές συμβάσεις , την δημόσια τάξη, τα πανεπιστήμια].
Εδειξε την προτιμηση της στην εξυπηρέτηση των αναγκών των ολίγων και της αγοράς[ νόμοι γιά την παιδεία, εργασία, ασφάλιση] και σήμερα επιχειρεί αλλαγές και στην Υγεία. Με τον προσφιλή τρόπο, διαρροή στο φιλοκυβερνητικό τύπο, προσπαθεί να ‘προετοιμάσει’, γιά εμένα να αποπροσανατολίσει τους πολίτες για την ουσία των αλλαγων.
Με βαρύγδουπους τίτλους και παρουσίαση αδυναμιών κοινά αποδεκτών μας προετοιμάζουν για την μείωση του κοινωνικού κράτους και για να γίνω συγκεκριμένος. Νέος χάρτης γιά την υγεία. ΚΑΝΕΙΣ δεν διαφωνεί. Προσεξε όμως τα δημοσιεύματα μιλούν μόνο για νοσοκομεια προεξοφλώντας συγχωνεύσεις αλλά και καταργήσεις Καμία αναφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας την άμεσα αναγκαία και έχουσα ανάγκη ριζικών αλλαγών.
Η πανδημία έδειξε ότι τα νοσοκομεία άντεξαν και σήκωσαν το βάρος ενώ η πρωτοβάθμια πολύ λίγο βόηθησε Οποιαδήποτε αλλαγή η μεταρρύθμιση ξεκινάει από την βάση [ και αυτή εδώ είναι η ΠΦΥ] και η λειτουργία της θα σου δείξει τι ανάγκες έχεις π.χ , χρόνια τώρα τα περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία προσφέρουν ΚΥΡΙΑ αν οχι αποκλειστικά ΠΦΥ, αν τα συγχωνεύσεις και πολύ περισσότερο τα κλείσεις χωρίς να αντικαταστήσεις την προσφορά τους με δομές ΠΦΥ [ γιαυτό χρειάζεται ο πλήρης υγειονομικός χάρτης] θα παρουσιαστεί τεράστιο ελλειμμα υπηρεσιών ΠΦΥ .
Στα δημοσιεύματα με πρωθυπουργική παρότρυνση γίνεται λόγος γιά χιλιομετρικές αποστάσεις[ 20- 30 χιλιόμετρα είπε ο πρωθυπουργός] και ΟΧΙ ΓΙΆ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ βασει αναγκών πχ στην Αθηνα και σωστά σε ακτίνα 1 περίπου χιλιομέτρων λειτουργούν 10[ Ευαγγελισμός, ΝΙΜΙΤΣ, Αιγινήτειον,. Αρρεταίειον ,Μαγγίνειον, Αλεξάνδρας, Ιπποκράτειον, παίδων 2,Λαικόν, Συγγρού] Μιλούν γιά κενά κρεββάτια και αποκρύπτουν το γεγονός ότι αυτά οφείλονται στη υποστελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων και ένεκα αυτου στις διακομιδές
Μιλούν για συγχωνεύσεις και αποκρύπτουν το γεγονός ότι τα περιφερειακά νοσοκομεία είναι παλαιά και οι κτιριακές υποδομές τους δεν αντέχουν περισσότερα κρεβάτια . Στα δημοσιεύματα , οι υπολογισμοί γίνονται με βαση την λειτουργία του ΕΣΥ προ πανδημίας[ κάποια αδειανά κρεβάτια].
Η πανδημία όμως έδειξε ότι τα κρεβάτια δεν φθάνουν, πολλες κλινικές και παντού έκλεισαν και ζητήθηκε η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, και τούτο επιμελώς αποσιωπείται.. Και γιά να μης κουράζω περισσότερο , δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση επεξεργάστηκε σχέδιο με βαση τα δεδομένα της πανδημίας. Θέλει να εφαρμόσει και εδώ το σχέδιο της δηλαδή μείωση του κοινωνικού κράτους, έτσι όπως το δηλώνει στο προυπολογισμό. Σε χρονιά πανδημίας μείωση των ποσοστών γιά την Υγεία και το οποίο σχέδιο λόγω πανδημίας προσωρινά ανεστάλη.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]