FOLLOW US: facebook twitter

Το lockdown της νοημοσύνης μας – Απαγορευτικό κατόπιν εορτής

Ημερομηνία: 09-11-2020 | Συντάκτης:

Πώς η κυβέρνηση κατρακύλησε από το πετυχημένο πρώτο λοκντάουν στην ομολογία αποτυχίας με το δεύτερο ● Οι παλινωδίες με την ενίσχυση του ΕΣΥ, τον τουρισμό, τα σχολεία, τις εκκλησίες και τα μέσα μεταφοράς.

Όσο αποτελεσματικά διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την πανδημία την περασμένη άνοιξη, τόσο έχασε εντελώς τον έλεγχο στο δεύτερο κύμα της. Έτσι ενώ το πρώτο λοκντάουν υπήρξε συνώνυμο της έγκαιρης αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας, το δεύτερο είναι το μοιραίο αποτέλεσμα της άναρχης άρσης των πρώτων περιορισμών, των αντιφάσεων και των παλινωδιών στους κυβερνητικούς χειρισμούς, των επιλογών που αποφασίστηκαν με στόχο να ικανοποιηθούν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και εκ των υστέρων αποδείχτηκαν λανθασμένες, της κρίσιμης ολιγωρίας να παρθούν μέτρα νωρίς, της έλλειψης ουσιαστικής στήριξης του ΕΣΥ, καθώς επίσης και του φόβου ότι θα υπάρξει πολιτικό κόστος στο συντηρητικό ακροατήριο.

Και μπορεί η κυβέρνηση να μιλά συνεχώς για την ατομική ευθύνη των πολιτών, όμως είναι η ίδια που πρώτη έστειλε το μήνυμα της επιστροφής στην «κανονικότητα» -η οποία βέβαια δεν ήρθε ποτέ-, ενώ γνώριζε ότι επίκειται δεύτερο κύμα το φθινόπωρο και ενώ είδε την αύξηση των κρουσμάτων στις χώρες γύρω μας αλλά αυτή τη φορά καθυστέρησε σοβαρά να δράσει.

Ανοίγοντας την οικονομία μετά την πρώτη καραντίνα η κυβέρνηση επέλεξε να βάλει κάτω από το χαλί το ζήτημα της πανδημίας. Όσο και αν σήμερα επιχειρεί να το υποβαθμίσει, ο τουρισμός άνοιξε άναρχα και χωρίς τεστ -παρά μόνο δειγματοληπτικά- για τους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Τον Αύγουστο παρά την καταγραφόμενη αύξηση των κρουσμάτων, η κυβερνητική απόφαση -μετά τις πιέσεις από ακτοπλόους- ήταν να αυξηθεί η πληρότητα στα πλοία από το 60% στο 80% και από το 65% στο 85% για τα πλοία που διαθέτουν καμπίνες. Αν και λίγες μέρες πριν ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είχε πει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της πληρότητας, καθώς η επιτροπή των ειδικών το απορρίπτει. Αλληλουχία γεγονότων που αποτυπώνει απολύτως τις κυβερνητικές παλινωδίες.

Κι ενώ τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν το φθινόπωρο, οι πολίτες συνέχιζαν να βιώνουν καθημερινά τον υπερσυνωστισμό. Υπερσυνωστισμός και στις σχολικές αίθουσες, όπου είδαμε και το φιάσκο με τη διανομή μασκών στα σχολεία. Η υπόθεση των μασκών έκανε πολύ ορατά και τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ υπουργών που δίνουν και παίρνουν ακόμα και σήμερα.

Τότε εκτυλίχθηκε η κόντρα ανάμεσα στα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Υγείας για το ποιος έχει την ευθύνη, με χαρακτηριστική τη δήλωση της Νίκης Κεραμέως ότι η αποστολή και παράδοση των μασκών δεν είναι δική της αρμοδιότητα.

Αλλά για το θέμα των σχολείων οι κυβερνητικές παλινωδίες συνεχίζονταν μέχρι και την ανακοίνωση του δεύτερου λοκντάουν. Πρώτα η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν θα κλείσει καμία βαθμίδα της εκπαίδευσης με το επιχείρημα ότι οι σχολικές αίθουσες δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Μετά, όταν επιβλήθηκε τοπικό λοκντάουν σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, αποφάσισε να κλείσει εκεί τα Λύκεια.

Με το γενικό λοκντάουν κλείνει εκτός από τα Λύκεια και τα Γυμνάσια. Και για να φτάσουμε από την επιμονή να μείνουν όλες οι βαθμίδες ανοιχτές μέχρι το κλείσιμο και των Γυμνασίων μεσολάβησαν μόνο λίγες μέρες. Παλινωδίες είδαμε ακόμα και στο θέμα του μερικού ανοίγματος των γηπέδων στους φιλάθλους, όπου η κυβέρνηση την αποφάσισε, η επιτροπή των ειδικών πιέστηκε να γνωμοδοτήσει θετικά, υπουργοί -όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- την υποστήριξαν δημόσια και τελικά ήρθε ο Κυρ. Μητσοτάκης να την αναιρέσει «αδειάζοντας» όλους τους προηγούμενους.

Και βέβαια είναι το θέμα της γνωστής ατολμίας της κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία. Την είδαμε ξανά με το ζήτημα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, όπου η επιτροπή είχε εισηγηθεί το μέτρο να εφαρμοστεί σε όλους τους κλειστούς χώρους, δηλαδή και στους ναούς, ενώ η κυβέρνηση αρχικά τους εξαίρεσε για να τους συμπεριλάβει στη σχετική λίστα μετά τις αντιδράσεις. Οσο για τη Θεία Κοινωνία, ενώ πάνω από τη μισή χώρα βρισκόταν στο «κόκκινο», η κυβέρνηση, μέχρι και πριν την επιβολή του δεύτερου καθολικού λοκντάουν  αρνούνταν να πάρει σχετικά μέτρα.

Μετά απ’ όλα αυτά το καθολικό λοκντάουν μετετράπη σε μονόδρομο. Αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης, προτίμησε να αποδώσει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών σε κάποιους… ανεξήγητους λόγους.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος