FOLLOW US: facebook twitter

Απαγόρευσαν τα φυτοφάρμακα και ανακάλυψαν τον… «κήπο της Εδέμ»!

Ημερομηνία: 18-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”112113″ img_size=”full”][vc_column_text]Το Sikkim της Ινδίας έγινε η πρώτη πολιτεία της χώρας με 100% βιολογικές καλλιέργειες.

Tο πείραμα παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στα πρώτα στάδια της δοκιμής του είχε στο τέλος τέτοια μεγάλη επιτυχία, που σήμερα η ινδική κυβέρνηση σχεδιάζει να το επεκτείνει αποτελώντας τη χώρα πρότυπο για όλα τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου.

Όταν η κυβέρνηση της ινδικής πολιτείας Sikkim, στα Ιμαλάια, ανακοίνωσε το 2003 ότι σχεδίαζε να απαγορεύσει τη χρήση χημικών στις καλλιέργειες, οι αγρότες αντέδρασαν. Και πράγματι, «τα 2-3 πρώτα χρόνια η σοδειά μας έπεσε δραματικά» θυμάται σήμερα ένας από αυτούς, ο Karma Bhutia. «Μας διέλυσε. Όλοι οι νέοι αγρότες σκεφτήκαμε ότι ο σωστός δρόμος δεν ήταν αυτός της βιολογικής γεωργίας». Οι τοπικές αρχές, για να τους καθησυχάσει, τους διαβεβαίωσε ότι θα αποζημιώνονταν για τις ζημιές.

Όμως μετά από ακόμα 2-3 χρόνια βιολογικής γεωργίας, η παραγωγή στην περιοχή επανήλθε στα παλαιότερα επίπεδα. Το 2016 η Sikkim ανακηρύχθηκε η πρώτη ινδική πολιτεία που είναι 100% απαλλαγμένη από φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα. Η ποινή για όποιον χρησιμοποιεί χημικά στο χωράφι του ανέρχεται στα 1.400 δολάρια ή ακόμα και σε 3 μήνες φυλάκισης. Γιατί όμως η τοπική κυβέρνηση υποστηρίζει τόσο σθεναρά την απαγόρευση χημικών;

«Υγιές έδαφος, τροφή υψηλής ποιότητας για τους ανθρώπους, αέρας και νερό απαλλαγμένα από χημικά, διαφύλαξη της βιοποικιλότητας της περιοχής» είναι ανάμεσα στα οφέλη που απαριθμεί ο υπουργός Γεωργίας του Sikkim, Khorlo Bhutia. Είναι ίσως ενδεικτικό ότι στην Ινδία παράλληλα με την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων παρατηρήθηκε και μια εκρηκτική άνοδος στα ποσοστά καρκίνου σε αγροτικές περιοχές.

Όμως στο Sikkim προέκυψε και μια ακόμα θετική συνέπεια, μάλλον λιγότερο αναμενόμενη: ο αριθμός των τουριστών εκτοξεύτηκε κατά 70%, καθώς όλο και περισσότεροι επισκέπτες έρχονται να θαυμάσουν τη φυσική ομορφιά της περιοχής αλλά και τα αποτελέσματα του επιτυχημένου πειράματος που η κεντρική κυβέρνηση της Ινδίας σκέφτεται να επεκτείνει. Πιστεύει μάλιστα ότι το αγροτικό μοντέλο του Sikkim μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα παγκόσμιο παράδειγμα.

Αυτή τη στιγμή η ζήτηση για βιολογικές τροφές στην Ινδία βρίσκεται σε άνοδο της τάξης του 25% (σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται στο 16%), σύμφωνα με μια πρόσφατη ινδική μελέτη. Η αξία της αγοράς τυποποιημένων βιολογικών προϊόντων το 2018 υπολογιζόταν στα 8 εκατομμύρια δολάρια αλλά μέσα στο 2020 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 12 εκατομμύρια.

«Είναι μια σπουδαία στιγμή για την Ινδία» σχολιάζει ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Radha Mohan Singh και αποκαλύπτει ότι στο Sikkim σήμερα η βιολογική καλλιέργεια διδάσκεται στα σχολεία. «Στόχος μας η προσέγγιση αυτή να υιοθετηθεί αύριο από όλες τις χώρες του κόσμου», καταλήγει ο ίδιος.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετάσχει και η Vandana Shiva, διάσημη περιβαλλοντική ακτιβίστρια, αγωνίστρια υπέρ της υπεράσπισης τροφίμων και συγγραφέας της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης.

Πηγή: womantoc.gr, globalresearch.ca[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia