Π. Αντωνακόπουλος: «Να υπαχθεί όλος ο Δήμος Πύργου στα μέτρα στήριξης – Να αποκατασταθεί η ιστορική αδικία με το χαμένο Ταμείο Μολυβιάτη»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”143678″ img_size=”full”][vc_column_text]Αναλυτική και καίρια τοποθέτηση έκανε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος μετέχοντας στην τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε τη Δευτέρα (16/8) το Επιμελητήριο Ηλείας με ευρεία συμμετοχή συναφών φορέων των Δήμων Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας, κι αντικείμενο τα μέτρα που έχει ως τώρα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Αντωνακόπουλος έκανε μεταξύ άλλων μια αναδρομή στα όσα είχαν γίνει στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και στο Ταμείο Μολυβιάτη από όπου η Ηλεία δεν πήρε αυτά που εδικαιούτο.
«Πρέπει να υπάρξει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο μια αποκατάσταση της ιστορικής αδικίας σε σχέση με το Ταμείο Μολυβιάτη, γιατί αν μιλήσουμε με μαθηματικούς και οικονομικούς όρους, μας χρωστάνε! Παρακαλάμε λοιπόν για να πάρουμε τα λεφτά μας; Με περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ το Ταμείο Μολυβιάτη συγκροτήθηκε οικονομικά από δωρεές ιδιωτών, δεν ήταν κρατικά χρήματα, δεν ήταν δημόσιο χρήμα. Αλλά οι δωρητές είχαν προτιμήσεις που θα δοθούν, κι επιθυμία των δωρητών να δοθούν στην Ηλεία. Καταπατήθηκε κάθε έννοια δικαίου και ηθικής ακόμα και μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και όλοι το αποφεύγουν – το ακούνε και στρίβουν. Να τα θυμόμαστε αυτά, μην τα ξεχνάμε, γιατί παθαίνουμε δυστυχώς πολλές φορές επιλεκτική αμνησία στα πράγματα. Τον Οκτώβριο του 2011 κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του σχεδίου Προϋπολογισμού για το 2012, με κυβέρνηση Παπαδήμου – συγκυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ – ψηφίστηκε η κατάργηση μιας σειράς Νομικών Προσώπων μεταξύ των οποίων και το Ταμείο Μολυβιάτη. Και τα χρήματα για να μειώσουν το έλλειμμα, τα πήγαν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Ανάπτυξης, με τον κ. Χρυσοχοΐδη υπουργό τότε, κι έχει σημασία κι αυτό, για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε όλη την χώρα. Υπάρχει βέβαια ακόμα ένας τραπεζικός λογαριασμός που μπορεί σε αυτόν να υπάρχουν κάποια χρήματα από τότε, αλλά ένας λογαριασμός δεν ισοδυναμεί με ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου το οποίο έχει καταστατικό, έχει εγκριθεί με προεδρικό διάταγμα, με νόμο κ.τ.λ., και το τονίζω κι αυτό γιατί ακούω κάποιες επιπόλαιες σχετικές προσεγγίσεις», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνακόπουλος αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα.
«Τα μέτρα, λοιπόν, που πάρθηκαν τώρα, είναι άδικα. Τα μέτρα αυτά δεν έχουν εντιμότητα μέσα τους. Και δεν υπάρχει εντιμότητα στα μέτρα αυτά, γιατί όταν ήρθαν εδώ στις φωτιές και είπαν συγκεκριμένα πράγματα, κι είδαν από κοντά την κατάσταση, μετά δεν υπάρχει αντιστοιχία. Αυτοί που αποφασίζουν νομίζουν ότι τα έργα αφορούν μόνο μια παρούσα πληθυσμιακή κατάσταση σε μια περιοχή. Τόσο φτωχό μυαλό έχουν και «εκδικούνται» τη χώρα την οποία αν αυτός ο πλούτος, ο αξιακός, ο μνημιακός, ο ιστορικός, ο πολιτισμικός, ο αρχαιολογικός, υπήρχε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή στην Αμερική, μόνο από αυτό θα ήταν όλοι πολύ καλά οικονομικά. Στη χώρα μας, το καταστρέφουμε, κι εμείς που είμαστε εδώ οι φυσικοί ιδιοκτήτες της γης, δεν κάνουμε και τίποτα το ιδιαίτερο. Περιοριζόμαστε στο απλό έγγραφο, στη διοικητική γραφειοκρατική προσέγγιση και δεν βάζουμε την κοινωνική δυναμική μπροστά που είναι και η μόνη κινητήριος δύναμη των πολιτικών αποφάσεων. Μην καταστρέφουμε τον πολιτικό χρόνο! Κι αν δεν θέλουμε τον λαό μαζί μας, να το πούμε!
Σε έναν μήνα δεν θα λέει δυστυχώς κανείς τίποτα για όλα αυτά. Πρέπει και το Επιμελητήριο και όλοι οι Αυτοδιοικητικοί της Ηλείας να συνυπογράψουν τα αιτήματα της Ολυμπίας, να συνυπογράψουν την ευρύτερη περιοχή, διότι η φτώχεια δεν «κλειδώνεται» στα διοικητικά όρια μιας περιοχής. Εμείς Κατάκολο- Πύργος- Ολυμπία είμαστε μια ενότητα όσον αφορά τη διαχείριση φυσικών πόρων», τόνισε επίσης ο κ. Αντωνακόπουλος.
* Να σημειωθεί πως στη σύσκεψη αυτή, αποφασίστηκε τελικά «η υποβολή συμπληρωματικών προτάσεων για την επανεκκίνηση της Ηλειακής Οικονομίας μετά από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021», μεταξύ των οποίων και η κατάθεση επίσημου αιτήματος προς την Κυβέρνηση για την καθ’ ολοκληρία υπαγωγή των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός του Δημάρχου Πύργου και οι: Γεωργιόπουλος Γεώργιος-Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας,Νικολούτσος Κωνσταντίνος-Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας,Λεβέντης Κωνσταντίνος-Α’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας,Παρασκευόπουλος Αντώνης-Β’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας,Τσαούσης Βασίλειος-Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Ηλείας, Ξανθούλης Ηλίας-Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Γιαμπαστή Ευγενία-Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Ηλείας, Καρνάρος Τάσος-Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων, Καρυώτης Νικόλαος-Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, Ζαρόκωστας Νικόλαος-Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, Τυλιγάδας Βασίλης-Πρόεδρος Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Παπαϊωάννου Δημήτρης-Σύλλογος Φωτογράφων Ηλείας, Διονυσόπουλος Γιάννης-Σύλλογος κουρέων – κομμωτών Ν. Ηλείας, Κόλλιας Τρύφωνας-Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κυλλήνης[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]