Παν. Αντωνακόπουλος: «Το κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης πρέπει να περιλαμβάνει κι ολόκληρο το Δήμο Πύργου»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”134227″ img_size=”full”][vc_column_text]Κάλεσμα προς τον Πρωθυπουργό
«Με δεδομένο το βεβαρημένο ιστορικό της περιοχής από διαδοχικές αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές, το κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης πρέπει να περιλαμβάνει ολόκληρο το Δήμο Πύργου». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, έχοντας ήδη αποστείλει και ανάλογο έγγραφο κάλεσμα προς τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως επισημαίνεται:
«Δυστυχώς για άλλη μια φορά η περιοχή μας, η Ηλεία, η Αρχαία Ολυμπία, ο Πύργος, έγιναν στόχος εμπρησμών. Ευτυχώς, η φετινή καταστροφή περιορίστηκε σε σπίτια, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Παράλληλα έγιναν και ζημιές σε αρκετές αστικές υποδομές.
Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και στο Δήμο Πύργου, έφεραν πίσω τις μνήμες των φονικών πυρκαγιών του 2007. Ακόμη, δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές εκείνης της περιόδου. Σήμερα, αφού μια βδομάδα καιγόταν η περιοχή, μετράμε ακόμη τις πληγές μας.
Ο Δήμος Πύργου, όμορος Δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας, ήταν μέρος του αρχικού μετώπου της πυρκαγιάς που είχε βασικό κορμό στην Αρχαία Ολυμπία αλλά με παρουσία και εντός του Δήμου Πύργου στην περιοχή Λαντζοίου και την περιοχή Γραμματικού. Στη συνέχεια εκδηλώθηκε άλλο μέτωπο πυρκαγιάς, κοντά στην πόλη, αρχίζοντας από την οικιστική ενότητα του Πύργου (οικισμός Λαμπέτι) και εξαπλώθηκε σε πολλά κεφαλοχώρια όπως: Κολύρι, Βαρβάσαινα, Παλαιοβαρβάσαινα, Αμπελώνας, Λάνθι, Χαριά.
Συνολικά η πυρκαγιά κατέκαψε στο Δήμο Πύργου 4.500 στρέμματα, εκ των οποίων τα 2.500 αφορούν αγροτικές και οικιστικές περιοχές και τα υπόλοιπα δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις. Είχαμε καταστροφή αρκετών αγροτικών οικιών και αποθηκών, όπως και ζημιές σε αστικές υποδομές.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών από Πλημμύρες «Δάρδανος», η περιοχή μας είναι η δεύτερη πλέον πλημμυρόπληκτη περιοχή στην Ελλάδα. Επίσης να θυμίσουμε ότι η περιοχή του Πύργου είναι η πλέον σεισμόπληκτη περιοχή της Ελλάδας.
Αθροιζόμενα όλα αυτά και προστιθέμενη και η σημερινή καταστροφή δημιουργεί μια εκρηκτική εικόνα. Με δεδομένους τους δείκτες χαμηλής επίδοσης σε σχέση με τις υποδομές, την οικονομία, τα κοινωνικά χαρακτηριστικά απαιτείται πλέον ένα σοβαρό, υλοποιήσιμο, ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, με αναφορά βεβαίως την Αρχαία Ολυμπία, μιας και ο Πύργος αποτελεί μια ενότητα με την Αρχαία Ολυμπία. Είναι η ενότητα του τουρισμού Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία.
Επίσης ενδοχώρα οικονομικής αναφοράς των επιχειρήσεων και της βιοτεχνίας του Πύργου είναι η περιοχή της Ολυμπίας, όπου εκεί καταστράφηκαν ολοσχερώς ελαιώνες. Μια πρώτη ύλη που αφορά την οικονομία της περιοχής, το λάδι.
Επίσης η κτηνοτροφία που καταστράφηκε τόσο στον Πύργο όσο και στην Αρχαία Ολυμπία πλήττει καίρια την οικονομία της περιοχής.
Εκτιμούμε λοιπόν, με δεδομένο το βεβαρημένο ιστορικό της περιοχής από διαδοχικές αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές, το κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης πρέπει να περιλαμβάνει ολόκληρο το Δήμο Πύργου.
Έτσι αποφάνθηκαν άλλωστε ήδη σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Πύργου οι φορείς της πόλης: ο Εμπορικός Σύλλογος, το Εργατικό Κέντρο, ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης, ο Αγροτικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος και άλλοι παραγωγικοί φορείς. Επίσης την ίδια άποψη έχει και το Επιμελητήριο Ηλείας σε απόφαση-ανακοίνωση που εξέδωσε.
Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία, ούτως ώστε αυτή τη φορά να υπάρξει επιτέλους ένα ειδικό σχέδιο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας-Πύργου.
Βέβαια πάντα πρέπει να αναφέρουμε στον παρόντα χρόνο και την ιστορική εκκρεμότητα διαχρονικά της πολιτείας σχετικά με τις φονικές πυρκαγιές του 2007. Τότε ιδρύθηκε το Ταμείο Μολυβιάτη με ιδιωτικές εισφορές, συγκεντρώθηκαν περίπου 200 εκ. ευρώ και ουσιαστικά ελάχιστα απ’ αυτά διατέθηκαν στην περιοχή».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]