FOLLOW US: facebook twitter

Αντίθετοι οι ιδιώτες ιατροί σε “υποχρεωτικότητα” και “ποινές”

Ημερομηνία: 24-07-2024 | Συντάκτης:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας για την διάταξη Άδωνι σχετικά με την κάλυψη των κενών στα Νοσοκομεία από ιδιώτες γιατρούς

Γράφει η Κική Κολοβέρου


Τις… απειλές, πράξη, έκανε τελικά ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς ενέταξε στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, διάταξη με την οποία οι ιδιώτες ιατροί που θα αρνηθούν να εργαστούν στο δημόσιο σύστημα υγείας για να καλύψουν τα κενά του ΕΣΥ, θα αποκλείονται από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση!

Στην περίπτωση της Ηλείας, όπου τα προβλήματα υποστελεχωσης σε ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Πύργου είναι γνωστά τοις πάσι, οι προκηρύξεις βγαίνουν διαρκώς άγονες για βασικές ειδικότητες και εδώ και καιρό αναζητούνται να συνεισφέρουν ιατροί με μπλοκάκι με περιορισμένη όμως ανταπόκριση, αναμένεται να προκληθούν σοβαρά προβλήματα δεδομένης της αντίθεσης του ιατρικού κόσμου, όχι απαραίτητα στην αποδοχή παράλληλης εργασίας στο ΕΣΥ αλλά στην υποχρεωτικότητα που αναφέρει η διάταξη και κυρίως στις ποινές.

Τονίζεται ότι η “επίταξη” των ιδιωτών γιατρών, όπως είχε πριν λίγες ημέρες αναφέρει ο Υπουργός σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, αντικαταστάθηκε με την φράση «για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία» και μάλιστα για την κάλυψη των θέσεων που θα ζητηθούν από την αρμόδια ΥΠΕ θα πρέπει ο οικείος Ιατρικός Σύλλογος να υποβάλει υποχρεωτικά εισήγηση εντός τριών ημερών…

“Έως τώρα το Γ.Ν. Ηλείας σποραδικά έχει απευθύνει πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος σε ορισμένες ειδικότητες ιδιωτών ιατρών με περιορισμένη όμως ανταπόκριση. Ως Ιατρικός Σύλλογος εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την αντίθεσή μας στην επιβολή οποιασδήποτε ποινής, όπως αυτή της διακοπής της δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε ελευθεροεπαγγελματίες συναδέλφους οι οποίοι δεν θα δεχθούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα λειτουργίας  δημοσίων νοσοκομείων” επισήμανε μιλώντας στην “Πρωινή” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας κ. Χρήστος Γιαννικούλης και διευκρίνισε ότι δεν είναι αντίθετοι σε μια τέτοια ένταξη εάν ο ιδιώτης ιατρός πράγματι το επιθυμεί, είναι ωστόσο αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή υποχρεωτικότητας. Και εξηγεί τους λόγους:

Α) Η απειλή ποινής στους ιδιώτες ιατρούς επί μη συμμόρφωσής τους  κατά τις επιθυμίες του υπουργείου συνιστά άτυπη μορφή επίταξης υπηρεσιών, η οποία είναι αδιανόητη υπό συνθήκες υποτιθέμενης κανονικότητας.

Β) Δημιουργείται αντικίνητρο ακόμη και για την άσκηση ιδιωτικής ιατρικής σε άγονες περιοχές,  εφόσον για κάθε ιδιώτη ιατρό που θα  ασκεί ιατρική εκεί ελλοχεύει  ο κίνδυνος επίταξης. Κατά συνέπεια υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο οι άγονες περιοχές εκτός από του ιατρούς των δημοσίων δομών να στερηθούν τελικά και τους ιδιώτες ιατρούς τους, οι οποίοι θα επιλέξουν τα μεγάλα αστικά κέντρα για να ιδρύσουν ιατρείο.

Γ) Ειδικότερα όσον αφορά την διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η επιβολή αυτής της ποινής θα έχει ως συνέπεια την μαζική προσέλευση στις δημόσιες δομές υγείας ασθενών οι οποίοι δεν θα  μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν από ιδιώτες ιατρούς, επιβαρύνοντας τελικά έτσι τις δημόσιες δομές εκείνες τις οποίες το μέτρο υποτίθεται ότι θα βοηθούσε.

Εν κατακλείδι, σημειώνει ο κ. Γιαννικούλης, “επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας ότι ουσιαστική λύση θα δοθεί μόνο μέσω της δημιουργίας ενός Ε.Σ.Υ. ελκυστικού για τους ιατρούς (μισθολογική αναβάθμιση, αφορολόγητο εφημεριών, ασφαλείς συνθήκες εργασίας κ.λ.π.) όπως και μέσω της παροχής ειδικών ενισχυμένων κινήτρων για τις άγονες περιοχές ή για τις περιοχές που σε λειτουργικό επίπεδο εμφανίζουν χαρακτηριστικά άγονης ακόμη και αν δεν ανήκουν τυπικά στις άγονες (όπως η δική μας)”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot