FOLLOW US: facebook twitter

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο στέγαστρο στον Επικούριο

Ημερομηνία: 13-12-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

-Με το νέο έτος αναμένεται η δημοπράτηση του έργου από το υπουργείο  Πολιτισμού

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η τοποθέτηση νέου στεγάστρου στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα είναι ο επόμενος στόχος που έχει θέσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, καθώς μέσα στο επόμενο τρίμηνο ολοκληρώνεται η αποκατάσταση των βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών του ναού, έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2014-2020 με 1,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, η μελέτη έχει ωριμάσει και τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα για δημοσίευση, κάτι που θα γίνει μόλις οριστικοποιηθεί η πηγή χρηματοδότησης του έργου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το έργο –λόγω υψηλού κόστους- θα το αναλάβει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και υπολογίζεται περίπου στο 1,5 με 2 εκατ. ευρώ. Το νέο στέγαστρο θα είναι διαφορετικό από το παλιό, το οποίο τοποθετήθηκε το 1986, και θα έχει μεταλλικό σκελετό συνοδευόμενο από μεμβράνη επικάλυψης, για να διασφαλιστεί η προστασία του από τις καιρικές συνθήκες.

Το άτυπο χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτιστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, προβλέπει την εγκατάσταση του νέου στεγάστρου σε διάστημα δύο ή τριών ετών από την υπογραφή της νέας σύμβασης. Στη συνέχει, θα ακολουθήσει η αποκατάσταση των κεντρικών τμημάτων και αναμένεται να ολοκληρωθεί με τα νότια τμήματα στον ναό.

Για το ζήτημα του στεγάστρου είχε καταθέσει ερώτηση η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία στην απάντησή της αναφέρει μεταξύ άλλων πως το υπουργείο έχει προβεί μέχρι σήμερα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τις απαραίτητες εργασίες αναστήλωσης, αποκατάστασης και συντήρησης στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα, που αποτελεί κορυφαίας σημασίας μνημείο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα, να συνεχιστούν απρόσκοπτα στη νέα Προγραμματική Περίοδο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος