FOLLOW US: facebook twitter

Αντίστροφη μέτρηση για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Ημερομηνία: 03-06-2024 | Συντάκτης:

-Στους 165.247 ανέρχονται οι εκλογείς στην Ηλεία

-Στο νομό θα λειτουργήσουν 355 εκλογικά τμήματα

-Ορίστηκαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών

Γράφει η Μαρία Καραμπάτση


Αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών την ερχόμενη Κυριακή 9 Ιουνίου και η προετοιμασία στα Πρωτοδικεία της Ηλείας (Πύργος και Αμαλιάδα), αλλά και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και τους δήμους, βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Στην Ηλεία οι εκλογείς ανέρχονται σε 165.247, μαζί με τους ειδικούς εκλογείς.

Ήδη ορίστηκαν από τον Άρειο Πάγο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που ορίζονται σε κάθε εκλογικό τμήμα και από τα Πρωτοδικεία του νομού ολοκληρώθηκε η διαδικασία στελέχωσης των Εφορευτικών Επιτροπών.

Στα μέλη των Εφορευτικών έχουν κοινοποιηθεί οι σχετικές κλήσεις και μέχρι την Παρασκευή είχε ολοκληρωθεί και η διαδικασία των αντικαταστάσεων, σε περιπτώσεις κωλύματος. Υπενθυμίζεται ότι, όπως και στις Περιφερειακές-Δημοτικές εκλογές, και στις Ευρωεκλογές στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών θα καταβληθεί εκλογική αποζημίωση ύψους 40 ευρώ.

Αναστολή λειτουργίας Δικαστηρίων

Εν όψει της διενέργειας των εκλογών, αναστέλλονται οι εργασίες των δικαστηρίων από την Τετάρτη 5 Ιουνίου έως και τις 12 Ιουνίου 2024.

 Εξαιρούνται της αναστολής, σύμφωνα και με τις ειδικότερες αποφάσεις των διοικήσεων

των οικείων δικαστηρίων:

α) οι περιπτώσεις αυτόφωρης διαδικασίας και διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων,

β) οι υποθέσεις με κίνδυνο παραγραφής,

γ) οι υποθέσεις κακουργημάτων (ή πλημμελημάτων ανηλίκων που αν τα τελούσε ενήλικος, θα ήσαν κακούργημα), με προσωρινά κρατούμενους, με επικείμενη λήξη του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης,

δ) οι περιπτώσεις έναρξης των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων κατά τον μήνα Ιούνιο 2024 και

ε) άλλα ζητήματα με κατεπείγοντα χαρακτήρα.

Γ) Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία διενέργειας των πλειστηριασμών, αναστέλλεται κατά το

χρονικό διάστημα της περ. Α.

Ειδικά, οι εργασίες όλων των έμμισθων υποθηκοφυλακείων της Χώρας αναστέλλονται από την 7η έως την 11η Ιουνίου 2024.

Στα τέλη της εβδομάδας, οι δήμοι καλούνται να προετοιμάσουν τα εκλογικά τμήματα της αρμοδιότητάς τους, τοποθετώντας κάλπες και παραβάν, ενώ θα παραλάβουν και τους σάκους με το εκλογικό υλικό. Στην Ηλεία θα λειτουργήσουν συνολικά 355 εκλογικά τμήματα.

 Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα κληθούν να παρουσιαστούν και να παραλάβουν τους σάκους, την Παρασκευή και το Σάββατο 7 και 8 Ιουνίου.

Εκλογική άδεια

Σε ότι αφορά την εκλογική άδεια, για όσους επιθυμούν να μεταβούν στον τόπο καταγωγής τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τη χορήγηση ειδικής εκλογικής άδειας.

 Η άδεια χορηγείται για τον σκοπό της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους απ΄ αυτόν.

Ο αριθμός ημερών άδειας καθορίζεται ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς με πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία:

1) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

2) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

3) Σε όσους μετακινηθούν προς και από νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς με εξαήμερη εργασία:

1) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 – 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

2) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

3) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

4) Σε όσους μετακινηθούν προς και από νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα ανοιχτές οι κάλπες

Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν στις 9 Ιουνίου 2024, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το βράδυ. Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν παραληφθεί από τις αρμόδιες αρχές εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης.

Στο μεταξύ, σε λειτουργία τέθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για τα εκλογικά κέντρα ενόψει ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχει πλέον η δυνατότητα οι ψηφοφόροι να δουν το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν με βάση την διεύθυνση της κατοικίας τους.

Η τελευταία ενημέρωση που έγινε περιλαμβάνει μεταβολές βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι τις 29/02/2024 καθώς επίσης και μεταβολές καταλόγων ετεροδημοτών μέχρι τις 30/4/2024.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι που:

-έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο),

-είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας,

-δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot