FOLLOW US: facebook twitter

Αντιπυρικές ζώνες σε 17 οικισμούς

Ημερομηνία: 02-09-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κεντρικά Άρθρα, Νέα

Προχωρά το έργο πυροπροστασίας ο δήμος Ζαχάρως

Έργα πυροπροστασίας σε 17 οικισμούς κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις, με προτεραιότητα όσον αφορά την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς, με βάση την εισήγηση της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν.Ηλείας, θα ξεκινήσει άμεσα ο δήμος Ζαχάρως.

Οι οικισμοί είναι οι εξής:  Σμέρνα, Αρτέμιδα, Μάκιστος, Αρήνη, Μηλέα, Χρυσοχώρι, Ροδινά, Μίνθη, Καλίδονα, Κρυονέρι, Λέπρεο, Άγιος Ηλίας, Πετράλωνα, Πρασιδάκι, Στόμιο, Περιβόλια, Φιγαλεία. Το προτεινόμενο έργο αφορά τη δημιουργία περιμετρικών ζωνών 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών όλους τους οικισμούς του Δήμου με έμφαση αυτούς οι οποίοι βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας. Για την δημιουργία των ζωνών περιμετρικά των οικισμών του Δήμου Ζαχάρως-Φιγαλείας, αρμοδιότητας Δασαρχείου Ολυμπίας, σχεδιάζονται οι προβλεπόμενες εργασίες με βάση την υπάρχουσα δασική βλάστηση, με βάση το ανάγλυφο της περιοχής και τις κλίσεις του εδάφους, με βάση τις κλιματεδαφικές συνθήκες της περιοχής και την ευφλεκτικότητα των υπαρχόντων δασικών φυτών που θα συντελέσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης των δασικών πυρκαγιών και στην μείωση της έντασης του φαινομένου της πυρκαγιάς με θετικές επιπτώσεις στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, αλλά και των υπαρχόντων οικισμών γύρωθεν των προτεινόμενων μικτών αντιπυρικών ζωνών.

Το έργο αφορά τις παρακάτω εργασίες: Κατά θέσεις απομάκρυνση βλάστησης (καθαρισμοί -γυμνό έδαφος – αποψίλωση) πλάτους έως 10 μέτρα. Στα τμήματα με υψηλή δενδρώδη δασική βλάστηση δημιουργία στεγασμένης αντιπυρικής ζώνης πλάτους έως 10 μέτρα. Αφαίρεση υπορόφου βλάστησης και κλάδεμα δένδρων σε ύψος 2,5 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους.

Λόγω της κατεπείγουσας ανάγκης, οφειλομένης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή, η παρέμβαση θα υλοποιηθεί με Προσφυγή στην διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, καθώς δεν είναι εφικτή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοιχτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot