Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και οδηγίες για τη Νέδα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”10528″ img_size=”full”][vc_column_text]
Τι επισημαίνει στους επισκέπτες ο δασάρχης Ολυμπίας, Β. Γιακουμής
Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας στη Νέδα δρομολογεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να θωρακίσει την περιοχή ενόψει της χειμερινής περιόδου. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου είναι 500.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εντασσόμενο στη συνολική εργολαβία αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων που αφορούν όλη την Ηλεία. Η σχετική προκήρυξη για την επιλογή αναδόχου κατασκευής εγκρίθηκε ομόφωνα σε πρόσφατη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση,θα εκτελεστούν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων στο ποτάμι της Νέδας. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την απομάκρυνση βλάστησης κατά μήκος της πεδινής κοίτης και ό,τι άλλες εργασίες απαιτούνται για να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε δώδεκα μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Οι παρεμβάσεις είναι αναγκαίες, καθώς η περιοχή, ειδικά τους θερινούς μήνες, συγκεντρώνει υψηλό αριθμό επισκεπτών τόσο από την Ηλεία όσο και από τη Μεσσηνία.
Για τον λόγο αυτό, το Δασαρχείο Ολυμπίας εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για τους επισκέπτες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλή ξενάγηση στο φαράγγι και στους καταρράκτες.[/vc_column_text][vc_single_image image=”36915″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωση ο δασάρχης Ολυμπίας, Βασίλης Γιακουμής, θα πρέπει οι επισκέπτες να είναι κατάλληλα ντυμένοι, με παπούτσια πεζοπορίας, καπέλο και αντιηλιακό, να έχουν μαζί τους είδη πρώτης ανάγκης (νερό, φαρμακείο, κινητό, χάρτη, φαγητό) και να γνωρίζουν ότι στους χώρους που κινούνται κυκλοφορούνχιλιάδεςέντομα και ερπετά, αρκετά εκ των οποίων είναι δηλητηριώδη και επικίνδυνα.
Όσον αφορά το φαράγγι και το μονοπάτι προς τους καταρράκτες, επισημαίνει ότι η μετάβαση σε αυτά έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας και πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας. Παράλληλα, οι γονείς με μικρά παιδιά πρέπει να έχουν πάρει αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως και όσοι έχουν κατοικίδια μαζί τους, ενώ λόγω κορονοϊού πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας σχετικά με τις αποστάσεις. Παράλληλα, ο δασάρχης Ολυμπίας τονίζει ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς τη θερινή περίοδο, όπως και η διανυκτέρευση στο φαράγγι και τους καταρράκτες. Επίσης απαγορεύεται η πεζοπορία όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα διότι ελλοχεύει κίνδυνος κατολισθήσεων, ενώ σε περίπτωση πυρκαγιάς οι επισκέπτες οφείλουν να κινηθούν σε ασφαλή σημεία με βάση τις οδηγίες της Πυροσβεστικής.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]