Αντιμετώπιση της Πανδημίας: Άχρηστοι, επικίνδυνοι, κυνικοί
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51237″ img_size=”full”][vc_column_text]
Του Μάκη Μπαλαούρα
[/vc_column_text][vc_column_text]Οι πολίτες αγωνιούν και στα πρόθυρα του νευρικού κλονισμού με τα «έξυπνα μέτρα» που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση πριν από ένα μήνα, μετά από 5,5, μήνες αποτυχημένο λοκντάουν.
Αντί για ουσιαστικές παρεμβάσεις, η κυβέρνηση απλά τα πήρε πίσω επιβεβαιώνοντας πως είναι άχρηστοι, με συνέπεια να αυξήσουν το συνωστισμό και τα κρούσματα.
Η κυβέρνηση επιμένει να πολιτεύεται με φτηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα και συστηματική διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Στις 4 Μαρτίου ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε ξανά για «την τελική ευθεία στη μάχη με την πανδημία», και σε 10 ημέρες η Αττική βρέθηκε χωρίς κρεβάτι ΜΕΘ. Είτε ο κ. Μητσοτάκης έλεγε συνειδητά ψέματα ή είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η μη στήριξη του ΕΣΥ
- Κλίνες ΜΕΘ: ο ΣΥΡΙΖΑ σε εποχή χωρίς πανδημία, εν μέσω μνημονίου, πρόσθεσε άλλες 168 σε 400 κλίνες ΜΕΘ, και η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν την πανδημία δε δημιούργησε ούτε μια, και σε ολόκληρο χρόνο της πανδημίας πρόσθεσε μόνο 200 (μαζί με δωρεές Βουλής και ιδιωτών).
- 1.680 λιγότεροι εργαζόμενοι μέσα στο χρόνο πανδημίας στο ΕΣΥ.
- Μείωσε κατά 600 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του 2021 για το ΕΣΥ.
Προχθές 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, φτάνοντας το συνολικό αριθμό θανόντων στους 7.880, ενώ οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ φθάνουν τους 735 και άλλοι 120 εκτός ΜΕΘ. Η κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ Covid στην Επικράτεια έχει φτάσει πλέον στο 83,30%, ενώ σε Αττική και Αχαΐα υπάρχει πλήρης κορεσμός, στο όριο της κατάρρευσης.
Πάνε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα
Ενδεικτική της πίεσης που υπάρχει για εύρεση κλινών ΜΕΘ ώστε να εξυπηρετηθούν οι επείγουσες ανάγκες των βαρέως πασχόντων από κορονοϊό, είναι και η λίστα αναμονής για κρεβάτι Εντατικής, με 120-125 συνάνθρωπους μας διασωληνωμένους με φορητούς αναπνευστήρες σε απλό κρεβάτι!
Σε μια προσπάθεια απόγνωσης να καλυφθούν οι ανάγκες, η κυβέρνηση καταργεί καρδιοχειρουργικές μονάδες, χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης πολλών νοσοκομείων για να εξοικονομήσει επιπλέον 55 κλίνες ΜΕΘ Covid.
Τα νοσοκομεία δηλώνουν λειτουργική αδυναμία, εφημερίες τινάζονται στον αέρα, ουρές ασθενοφόρων και μαρτυρίες για διασωληνωμένους σε ράντζα.
Πριμοδοτούν τα ιδιωτικά Νοσοκομεία, αντί να τα επιτάξουν
Οι ασθενείς που χρειάζονται εγχειρήσεις ή χημειοθεραπείες αναγκάζονται να προστρέχουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία, που είναι και «καθαρά» από τον ιό, στηρίζοντας έτσι η κυβέρνηση τη κερδοσκοπία των ιδιωτικών συμφερόντων και οι μεγαλοκλινικάρχες, εν μέσω πανδημίας, να πλουτίζουν κι άλλο…
Το χειρότερο όμως, είναι ότι, με το ΕΣΥ υπό κατάρρευση και χωρίς ούτε μία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη, η κυβέρνηση επιμένει να μην επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές, επιμένοντας στο δόγμα Γεραπετρίτη ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον κλίνες» και ότι «περισσότερες ΜΕΘ ισοδυναμούν με περισσότερους θανάτους» (!) και τη «περιβόητη» δήλωση αναλγησίας του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Πέτσα ότι «οι ΜΕΘ συνιστούν πεταμένα λεφτά»…
Σήμερα, ομολογούν κυνικά ότι το 20% των ασθενών πεθαίνει εκτός ΜΕΘ !!!
Αντί για συνταγογράφηση μοριακών test, επιλέγει self-tests
Η κυβέρνηση αγνοεί επιστήμονες και αντιπολίτευση, που επί ένα χρόνο ζητούν συνταγογράφηση και μαζικούς στοχευμένους ελέγχους σε εστίες υπερμετάδοσης (Μέσα Μεταφοράς, χώρους εργασίας, σχολεία, δομές υψηλής ευαλωτότητας).
Τώρα εισάγουν τα self test, χωρίς σχέδιο για ιχνηλάτηση, χωρίς πρόβλεψη για τη δήλωση των αποτελεσμάτων των τεστ, χωρίς προεργασία με τους φαρμακοποιούς.
Τα self test μπορούν να έχουν μόνο συμπληρωματικό ρόλο, αλλά είναι τραγικό λάθος να υποκαταστήσουν την ανάγκη μαζικών μοριακών και rapid τεστ και όπως έχει πράξει πολλάκις η κυβέρνηση μετατρέπει τη διενέργεια τους σε ζήτημα ατομικής ευθύνης…
Υποχώρησε 20 θέσεις η Ελλάδα παγκοσμίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Τούτων δοθέντων δε δημιουργεί απορία η κατάταξή του πρακτορείου Bloomberg, ότι η Ελλάδα τον Μάρτιο υποχώρησε κατά 20 θέσεις ανάμεσα στις χώρες με τη χαμηλότερη αντοχή στην πανδημία. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 40ή θέση ανάμεσα σε 53 χώρες (σε χειρότερη θέση από Τουρκία, Ινδία, Φιλιππίνες, Πακιστάν) και ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, από την 5η που ήταν κατρακύλησε στην 17η (μόνο Τσεχία, Πολωνία, Ρουμανία είναι χειρότερες).
Χωρίς ενσυναίσθηση τα στελέχη της κυβέρνησης αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία και τα απαραίτητα μέτρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Η ΝΔ αποδεικνύει καθημερινά ότι στην επιδημία και οικονομία έχει βάλει τη διαχείρισή τους στον αυτόματο. Και για αυτό είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]