Αντιδράσεις γιατρών για τις νέες ρυθμίσεις στον θεσμό του προσωπικού γιατρού
Επιφυλάξεις από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηλείας και την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου
Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr
Αντιδράσεις στον χώρο της Υγείας έχουν ξεσηκώσει οι εξαγγελίες της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, σχετικά με τα μισθολογικά κριτήρια, τους γιατρούς υπαίθρου και τον προσωπικό γιατρό. Κατά των νέων ρυθμίσεων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον θεσμό του προσωπικού γιατρού υποχρεωτικής θητείας έχουν ταχθεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδα,ς που με ανακοινώσεις της χαρακτήρισε «εξευτελιστικές» τις αλλαγές για τους γιατρούς του ΕΣΥ και μάλιστα προανήγγειλε κινητοποιήσεις ενώ και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αλλά και οι Ιατρικές Ενώσεις Παθολόγων και Γενικών Ιατρών έχουν ήδη κατακρίνει το νέο νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για «κακής έμπνευσης κίνητρα».
«Ποιοι λαμπροί νόες επιχειρούν να τοποθετήσουν ιατρούς με μηδενική κλινική εμπειρία ως προσωπικούς στη θέση αγροτικών ιατρών, ενώ οι παθολόγοι έχουνε πέντε χρόνια κλινική άσκηση στην Παθολογία, όπως και οι παιδίατροι στην Παιδιατρική και οι γενικοί ιατροί πλέον έναν χρόνο στην Παθολογία και τρεις μήνες στην Παιδιατρική και συνολικά πέντε χρόνια με τα υπόλοιπα γνωστικά τους αντικείμενα. Με την κατάληψη αυτών των θέσεων από ανειδίκευτους ιατρούς θα προκύψουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, η οποία κατά τη γνώμη μας θα βρίσκεται σε συνεχή απειλή» σημειώνουν και προσθέτουν πως «Το ευφυολόγημα της εφάπαξ χορήγησης 40-50.000 ευρώ για την επιλογή της ειδικότητας του παθολόγου είναι ένα κακής έμπνευσης κίνητρο. Προτιμότερο είναι να βρεθεί λύση για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με ανθρώπινες συνθήκες για γιατρούς και ασθενείς και αντί υποσχέσεων για ποσά, που δεν πρόκειται ποτέ να δώσει για τον επαναπατρισμό ιατρών, ας φροντίσει για τις σωστές αμοιβές σε όλες τις βαθμίδες υγείας».
Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: «Διαφαίνονται ήδη προβληματικά σημεία»
Με επιφύλαξη επί των προθέσεων του Υπουργείου Υγείας τοποθετήθηκε ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας, με τον πρόεδρο Δρ. Χρήστο Γιαννικούλη να επισημαίνει μιλώντας στην «Πρωινή» πως προς το παρόν διαθέτουν κάποιες απλές γενικού χαρακτήρα προφορικές δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού. «Έτσι με βάση όσα δήλωσε η κ. Υπουργός παρατηρούμε τα εξής: παρότι οι προθέσεις πιθανώς είναι αγαθές, διαφαίνονται ήδη δύο εξόχως προβληματικά σημεία. Το πρώτο είναι η υποχρεωτική ένταξη στον θεσμό του προσωπικού ιατρού νέων ανειδίκευτων συναδέλφων οι οποίοι μόλις θα έχουν αποφοιτήσει από τις ιατρικές σχολές, χωρίς προφανώς ακόμη να διαθέτουν την απαιτούμενη εξειδίκευση και εμπειρίατην οποία απαιτεί το ιδιαίτερα αυξημένης ευθύνης καθηκοντολόγιο των Προσωπικών Ιατρών. Το δεύτερο είναι η παροχή ειδικών ενισχυμένων οικονομικών κινήτρων αποκλειστικά και μόνο σε Έλληνες ιατρούς εργαζόμενους σε χώρες του εξωτερικού ώστε να επαναπατριστούν, με ορατό τον κίνδυνο πρόκλησης σημαντικών οικονομικών ανισοτήτων εντός του Ε.Σ.Υ. εις βάρος των ιατρών, οι οποίοι έως τώρα επέλεξαν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Τα όποια οικονομικά κίνητρα είναι βεβαίως καλοδεχούμενα, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα αφορούν όλους τους ιατρούς Ε.Σ.Υ. ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας εντός ή εκτός συνόρων, ώστε όχι μόνο να επανέλθουν όσοι έφυγαν αλλά και να παραμείνουν όσοι ήδη υπηρετούν. Σε κάθε περίπτωση, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε περισσότερο συγκεκριμένα όταν εμφανιστεί προς δημόσια διαβούλευση το εν λόγω νομοσχέδιο, οπότε όλες οι επιμέρους διατάξεις του θα εξετασθούν και θα κριθούν στην λεπτομέρειά τους».
Αγγ. Σαραντοπούλου: «Αναποτελεσματικά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν»
Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι το μέτρο δεν πρόκειται να αποδώσει.
«Για να πετύχει ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, που στην ουσία είναι ο οικογενειακός αλλά του αλλάζουμε το όνομα, πρέπει να τοποθετηθεί ένας Γενικός Γιατρός που δεν θα είναι σε Κέντρο Υγείας, αλλά θα αμείβεται με βάση τον αριθμό ασθενών που θα εξυπηρετεί. Πάνω κάτω, έτσι λειτουργεί στο εξωτερικό ο θεσμός. το να στείλεις απόφοιτους Ιατρικής στην ύπαιθρο και να τους βαφτίσεις προσωπικούς γιατρούς, δεν θα αποδώσει», ανέφερε, ενώ για τη χορήγηση κινήτρων στους παθολόγους επισήμανε ότι δύσκολα θα υπάρξει ενδιαφέρον.
«Αυτά που ακούμε ως κίνητρα δεν θα είναι αποτελεσματικά, διότι τις ίδιες απολαβές θα τις βρουν οι Παθολόγοι στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης πρέπει να διορθωθούν και άλλα πράγματα, όπως οι συνθήκες εργασίας, οι υπερ-εφημερίες, οι προοπτικές εξέλιξης κάθε γιατρό», εξήγησε.