Αντιδράσεις για τα παιχνίδια με την τιμή της σταφίδας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”122948″ img_size=”full”][vc_column_text]
Τη θωράκιση των παραγωγών ζητούν οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου της Ηλείας
–Παρέμβαση του κράτους ζητά ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θαν. Βομπίρης
-Αφήνουμε την τύχη του προϊόντος σε άλλους, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρ. Βαλιανάτος
-Ο περ/κός σύμβουλος Τρ. Αθανασόπουλος εξηγεί το σκεπτικό της καταψήφισης του ψηφίσματος του περ/κού συμβουλίου
[/vc_column_text][vc_column_text]Έκδηλος είναι ο προβληματισμός στις τάξεις των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας εξαιτίας της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των εμπόρων και η οποία, σε συνδυασμό με την πανδημία και την κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό και στην εστίαση, ενδέχεται να επηρεάσει τη φετινή τιμή. Όπως επισημαίνουν στην «Πρωινή» εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου του νομού, το κύριο διακύβευμα είναι να μην καταρρεύσει η τιμή, διότι η καλλιέργεια θα εγκαταλειφθεί. Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, η τιμή είναι στο 1,50 με τάση προς το 1,45 ευρώ, εξέλιξη που προκαλεί φόβο για περαιτέρω πτώση.[/vc_column_text][vc_single_image image=”120874″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, τονίζει ότι θα πρέπει η πολιτεία να προβεί στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για να μην πέσει κι άλλο η τιμή, προειδοποιώντας για διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις.
«Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να μην πέσει η τιμή κι άλλο, διότι έχει ήδη συμπιεστεί στην αγορά. Εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχει αδιάθετο προϊόν εξαιτίας της πανδημίας, τότε το κράτος πρέπει να αγοράσει τα αποθέματα και να τα διαθέσει σε κοινωνικές δομές, σε σχολεία, σε οίκους ευγηρίας, κ.ά. Είναι περίπου 7.500 τόνοι, από ό,τι λένε. Εφικτό είναι. Παράλληλα, πρέπει να μας διασφαλίσει κατώτερη εγγυημένη τιμή, διότι ο παραγωγός θα εγκαταλείψει την καλλιέργειά του και η γη μας θα πουληθεί στα μονοπώλια. Εμείς θεωρούμε ότι για να έχει κίνητρο ο παραγωγός να καλλιεργεί και να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα, η τιμή πρέπει να είναι κοντά στα δύο ευρώ. Σε καμία περίπτωση όμως κάτω από 1,50 με 1,60€», τόνισε ο κ. Βομπίρης, προσθέτοντας ότι εντός των ημερών η ΟΑΣΗ θα συναντηθεί με την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών και θα προβεί και σε περαιτέρω ενέργειες για τη διασφάλιση του προϊόντος.
«Να μη διανοηθούν να παίξουν με την τιμή της σταφίδας, θα μας βρουν απέναντί τους. Εμείς δεν εμπλεκόμαστε στις διαμάχες μεταξύ των εμπόρων, γιατί στο Χειμαδιό υπάρχουν σταφιδοπαραγωγοί που έχουν αδιάθετο προϊόν γιατί προσπάθησαν να πετύχουν καλύτερη τιμή. Το κράτος να παρέμβει και να στηρίξει τον παραγωγό», τόνισε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”33478″ img_size=”full”][vc_column_text]«Να πάρουμε την τύχη της σταφίδας στα χέρια μας»
Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι το μείζον ζήτημα είναι να μην καταβαραθρωθεί η τιμή της σταφίδας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει οι Ηλείοι παραγωγοί να αναλάβουν οι ίδιοι την τύχη της σταφίδας και να μην εξαρτώνται από άλλους.
«Το βασικό ζητούμενο είναι να μην πέσει η τιμή της σταφίδας διότι οι παραγωγοί θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους. Πρέπει η κυβέρνηση να βρει τη λύση για να στηριχθεί ο παραγωγός και να έχει κίνητρο να συνεχίσει να καλλιεργεί. Ελιά και σταφίδα έχει η Ηλεία. Αν πάθουν ζημιά αυτές οι δύο καλλιέργειες, χαθήκαμε. Πρέπει όμως οι Ηλείοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να συσταθεί μια Ομάδα Παραγωγών για τη Σταφίδα. Όταν αφήνεις τη διαχείριση του προϊόντος σε άλλους, τότε δεν μπορείς να καθορίσεις την τύχη σου και μετά σου φταίει η Παναιγιάλειος και οποιοσδήποτε άλλος. Ποιος την έκανε μονοπώλιο την Παναιγιάλειο; Όταν είπαμε να φτιάξουμε ομάδα πριν από χρόνια και να λειτουργήσει το σταφιδεργοστάσιο στο Πράσινο, μας λέγανε τοπικιστές. Πάντα μας φταίνε οι άλλοι. Από το 2011 συνεργαζόμαστε με την Παναιγιάλειο έχοντας εξασφαλίσει να παίρνει όλη τη σταφίδα και να πληρωνόμαστε στην ώρα μας.», τόνισε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”99234″ img_size=”full”][vc_column_text]Γιατί καταψήφισε το ψήφισμα η Λαϊκή Συσπείρωση
Στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο, το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας το καταψήφισε. Ο Ηλείος περιφερειακός σύμβουλος Τρύφωνας Αθανασόπουλος μιλώντας στην «Πρωινή», εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης.
«Πρόκειται για ένα γενικόλογο ψήφισμα που δεν δίνει καμία λύση στα πραγματικά προβλήματα των σταφιδοπαραγωγών. Εμείς είμαστε με τον αγρότη, που πασχίζει καθημερινά στο χωράφι και είναι διαρκώς το θύμα της συμπίεσης των τιμών, και δεν εκφράζουμε τα συμφέροντα των μεγαλοεμπόρων. Η δική μας η θέση είναι ότι πρέπει το κράτος να παρέμβει και να στηρίξει τους παραγωγούς με κατώτερη εγγυημένη τιμή που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής και θα αφήνει κάποιο εισόδημα, ώστε να έχουν κίνητρο ο αγρότες να καλλιεργούν», επισήμανε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]