FOLLOW US: facebook twitter

Αντιδράσεις για τα αναδρομικά «ψίχουλα»

Ημερομηνία: 15-07-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”66750″ img_size=”full”][vc_column_text]

Να επιστραφούν τα κλεμμένα με πολιτική απόφαση, τονίζουν οι εκπρόσωποι των Σωματείων Συνταξιούχων της Ηλείας
*Πρωτοφανής και απογοητευτική απόφαση, επισημαίνει ο Ηλείος παν/μιακός Αλέξης Μητρόπουλος

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δημοσιεύτηκε χθες και η οποία επιδικάζει αναδρομικά μόνο έντεκα μηνών και μόνο σε όσους συνταξιούχους είχαν καταθέσει τη σχετική προσφυγή.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει, διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί για το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιώνονται και θα πάρουν αναδρομικά για το διάστημα Ιουνίου του 2015-Μαΐου 2016.  Εκείνοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα,  δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον, όμως, η απόφαση του δικαστηρίου δεν περιλαμβάνει ρητή αναφορά για τη δυνατότητα προσφυγής στο μέλλον, όσων συνταξιούχων το αποφασίσουν τώρα. Σε ό,τι τις αξιώσεις μετά το 2016, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου & Περιχώρων, Παναγιώτης Γιάνναρος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η υπόθεση των αναδρομικών απαιτεί πολιτική λύση για την πλήρη δικαίωση των συνταξιούχων.

«Εμείς έχουμε ξανατονίσει ότι μέχρι τώρα τα δικαστήρια δεν μας είχαν δώσει ούτε ένα ευρώ, ενώ τώρα έβγαλαν μια μεσοβέζικη απόφαση. Κι από ό,τι πληροφορούμαστε, σκοπεύουν να μας τα δώσουν σε 72 δόσεις! Μέχρι να τα πάρουμε όλα, δηλαδή, θα έχουμε πεθάνει! Εμείς ζητάμε να  μας επιστραφούν όλα τα κλεμμένα με πολιτική απόφαση. Διεκδικούμε την επιστροφή όλων των χρημάτων που περικόπηκαν από τις συντάξεις μας από το 2010. Μέσα σε 10 χρόνια οι συνταξιούχοι έχουμε χάσει 70-80 δις. ευρώ», τόνισε ο κ. Γιάνναρος και προανήγγειλε κινητοποιήσεις.[/vc_column_text][vc_single_image image=”2504″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου & Περιχώρων, Πέτρος Καπαρέλης, δήλωσε στην «Πρωινή» πως τέτοιες αποφάσεις ωθούν τους συνταξιούχους να καταφύγουν σε συγκεκριμένα συμφέροντας και υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθεί πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση για να δοθούν όλα τα αναδρομικά σε όλους τους εν δυνάμει δικαιούχους συνταξιούχους.

«Η απόφαση αυτή θα προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στις τάξεις των συνταξιούχων, διότι επιδικάζει ψίχουλα και μόνο υπό τον όρο ότι θα πρέπει να καταφύγουμε σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία για να δικαιωθούμε. Οι περικοπές όμως δεν έγιναν από τα δικαστήρια, αλλά με πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων. Επομένως, με πολιτική απόφαση θα πρέπει να μας επιστραφεί ό,τι μας έκλεψαν την τελευταία δεκαετία και να αφήσουν τα νομικά και δικαστικά τερτίπια», επισήμανε ο κ, Καπαρέλης και άφησε αιχμές εναντίον του νέου νόμου για τις συγκεντρώσεις.

«Εμείς θα κατεβούμε στους δρόμους και δε θα δεχτούμε το τερατούργημα του κ. Χρυσοχοΐδη, θα το ακυρώσουμε στην πράξη. Δεν θα μας εμποδίσει κανένας να αγωνιστούμε για να πάρουμε πίσω ότι αποκτήσαμε με κόπο και ιδρώτα και μας το έκλεψαν  μέσα σε ένα βράδυ», δήλωσε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”111215″ img_size=”full”][vc_column_text]Αλ. Μητρόπουλος: «Απογοητευτική απόφαση»

Ο Ηλείος πανεπιστημιακός και πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας & του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), Αλέξης Μητρόπουλος, επέκρινε το σκεπτικό της απόφασης, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή απόφαση.

«Σε μία πρωτοφανή για τα παγκόσμια δικαστικά χρονικά εξέλιξη, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τη σημερινή της απόφαση με αριθμούς 1439-1443/2020 στερεί από τους Έλληνες συνταξιούχους αναδρομικά ογδόντα μηνών, νομιμοποιώντας για δημοσιονομικούς λόγους τη “σφαγή” των συντάξεων και των Δώρων με τους νόμους Κουτρουμάνη-Βρούτση το 2012 (ν.4051/2012 και 4093/2012). Επειδή οι σημερινές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ θα απογοητεύσουν όλους σχεδόν τους συνταξιούχους της χώρας και τις οικογένειές τους, αφού τους στερεί αναδρομικά 80 ολόκληρων μηνών, η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση, έστω την ύστατη στιγμή, να λύσει το χρονίζον αυτό ζήτημα δίκαια και να δώσει πολιτική λύση καταβάλλοντας, στα πλαίσια χρονικής διευθέτησης, αναδρομικά περισσότερων μηνών απ’ όσους η σημερινή απόφαση αναγνωρίζει. Καλούμε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει μεγαλύτερο τμήμα των μεγάλων απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι καθ’ όλη τη μνημονιακή περίοδο, αλλά κυρίως με τις μεγάλες περικοπές των συντάξεων του 2012 και την οριστική κατάργηση των τριών Δώρων-Επιδομάτων με τους ν. 4051/2012 (νόμος Κουτρουμάνη) και 4093/2012 (νόμος Βρούτση) Μόνο αυτή η λύση είναι δίκαιη, ηθικά και νομικά», ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot