FOLLOW US: facebook twitter

Anti-Nero 3 για τα δάση της Ηλείας

Ημερομηνία: 07-12-2023 | Συντάκτης:

-Στο Ταμείο Ανάκαμψης οι αντιπυρικές ζώνες ως το 2025

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Διασφαλισμένη ως το 2025 είναι η συνέχιση των αντιπυρικών παρεμβάσεων στα δάση της Ηλείας, καθώς το πρόγραμμα Antinero ΙΙΙ εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με χρονικό ορίζοντα ως το 2025 και προτεινόμενο προϋπολογισμό περίπου 385 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση που υπογράφει ο αναπλ. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, το Πρόγραμμα Προστασίας Δασών – Antinero III, το έργο αποσκοπεί στην πρόληψη, την προστασία και την αναβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας και περιλαμβάνει το Πιλοτικό Πρόγραμμα Δημιουργίας Αντιπυρικών Ζωνών στην περιοχή της Ηλείας.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση προβλέπει την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος δημιουργίας μικτών αντιπυρικών ζωνών για την προστασία των δασών, την αποφυγή και τον περιορισμό της εξάπλωσης των δασικών πυρκαγιών και την πρόσβαση στο εσωτερικό του δάσους, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθούν ζώνες αμιγούς ή μικτής βλάστησης με πλατύφυλλα είδη, τα οποία χαρακτηρίζονται από πιο αργή και ελεγχόμενη εξάπλωση της πυρκαγιάς μέσω φυτεύσεων εμπλουτισμού, με έμφαση σε θέσεις δασών ή δασικών εκτάσεων χωροθετημένων πλησίον ή σε μίξη με οικιστικές περιοχές. Οι λοιπές εργασίες αντιπυρικής προστασίας αφορούν τις απαραίτητες δασοτεχνικές εργασίες που απαιτείται να υλοποιηθούν κατά τα έτη 2024 και 2025 για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων ολόκληρης της χώρας, πλην της προαναφερόμενης δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών.

«Σε συνέχεια της υλοποίησης των προγραμμάτων Antinero I και ΙΙ και λόγω των πρόσφατων δασικών πυρκαγιών, κρίνεται αναγκαία και επιτακτική η περαιτέρω υλοποίηση δράσεων αντιπυρικής προστασίας κατά τα έτη 2024 και 2025. Το έργο αφορά τις απαραίτητες δράσεις που απαιτείται να υλοποιηθούν για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από καταστροφικές πυρκαγιές και, κατ’ επέκταση, τη θωράκιση (από τον κίνδυνο της πυρκαγιάς) των οικισμών, των αρχαιολογικών χώρων, των κτιριακών, βιομηχανικών και λοιπών εγκαταστάσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται εντός ή κοντά σε αυτά», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση. Διευκρινίζεται πως δεν θα γίνουν εργασίες στις ίδιες περιοχές και δεν θα υπάρξει αλληλοεπικάλυψη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot