FOLLOW US: facebook twitter

Ανταρκτική: Έντονη ανησυχία για την αποκόλληση παγόβουνου – γίγαντα

Ημερομηνία: 25-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Τεράστιο παγόβουνο – μαμούθ, διπλάσιο σε μέγεθος της Νέας Υόρκης ( και περίπου 30 φορές μεγαλύτερο από το Μανχάταν) ετοιμάζεται να αποκολληθεί από την παγοκρηπίδα Brunt στην Ανταρκτική.

Η NASA δημοσίευσε φωτογραφίες που απεικονίζουν τις τεράστιες ρωγμές στο παγωμένο τοπίο, οι οποίες συνεχώς μεγαλώνουν από τον Οκτώβριο του 2016. Μόλις αυτές φτάσουν στην άκρη της παγοκρηπίδας θα αποκολληθεί ένα παγόβουνο εμβαδού περίπου 1.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων (όσο 1,4 εκ. πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων).

Όταν συμβεί αυτό, τότε η επιφάνεια της θάλασσας θα ανέβει σε τέτοιο βαθμό που θα προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα σε παράκτιες περιοχές.

Και μπορεί να μην είναι, βέβαια, το μεγαλύτερο παγόβουνο που θα έχει αποκολληθεί από την Ανταρκτική, ωστόσο θα είναι το μεγαλύτερο από τη συγκεκριμένη παγοκρηπίδα, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την ευστάθεια του υπόλοιπου παγετώνα.

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε θα γίνει κάτι τέτοιο, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα συμβεί», είπε ο Στεφ Λερμίτ, εκ των ειδικών που παρατηρούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Όπως εκτιμά, το ρήγμα θα πρέπει να μεγαλώσει άλλα 4 χλμ, προτού συμβεί η αποκόλληση, κάτι που μπορεί να πάρει «μέρες ή και έναν χρόνο».

Το πιο ανησυχητικό ωστόσο, είναι πως με την αποκόλληση του παγόβουνο θα αλλάξει και η σταθερότητα της παγοκρηπίδας, με τα αποτελέσματα να είναι ολέθρια.

Το φαινόμενο προκαλεί ανησυχία κυρίως για τους ανθρώπους που εργάζονται στην πάχους 120 μέτρων παγοκρηπίδα Brunt στη θάλασσα Γουέντελ, έδρα του βρετανικού ερευνητικού σταθμού Halley που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια δύο φορές τοποθεσία για λόγους ασφαλείας.

Η παγοκρηπίδα αυτή θεωρείτο σταθερή, ωστόσο η ρωγμή μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό 2,5 μιλίων.

«Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα αντιδράσει η παγοκρηπίδα μετά τη ρωγμή, καθώς είναι αβέβαιο το μέλλον για τις επιστημονικές υποδομές και την ανθρώπινη παρουσία εκεί, που ανάγεται από το 1955», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η NASA.

Πηγή: cnn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia