Ανταπάντηση του βουλευτή Ν.Δ. Κ. Τζαβάρα στην κ. Άννα Διαμαντοπούλου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”137422″ img_size=”full”][vc_column_text]Κύριε Διευθυντά,
Με ικανοποίηση ανέγνωσα στο χθεσινό φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας τη δήλωση της κ. Άννας Διαμαντοπούλου ότι με εξαιρεί από την χορεία των «λαϊκιστών» που αντιδρούν «με σηκωμένες γροθιές» στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης στο χώρο των ΑΕΙ. Επιπλέον, αισθάνομαι την υποχρέωση να την ευχαριστήσω που μου αναγνωρίζει τουλάχιστον το δικαίωμα να είμαι ο εαυτός μου κάθε φορά που εκφράζω τις απόψεις μου για κάποιο συγκεκριμένο θέμα που απασχολεί τον δημόσιο διάλογο. Για τις απόψεις μου δε αυτές δέχομαι ευχαρίστως κάθε καλόπιστη κριτική.
Θα ήθελα όμως να προσθέσω τρία σχόλια σε όσα η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρει:
- Γεγονός είναι ότι ξαφνιάστηκα όταν διαπίστωσα ότι η κ. Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη σε όσους αντιδρούν στην κατάργηση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, φωτογράφιζε εμένα, γιατί ήμουν ο μόνος ο οποίος πρόβαλε σθεναρές αντιρρήσεις για την κατάργηση των 2 εκ των 4 τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών που είχαν έδρα την Ηλεία (για τα υπόλοιπα δύο ανεστάλη η απόφαση της Συγκλήτου).
Η λογική αλληλουχία των νοημάτων που έβγαιναν από τα λόγια της δυστυχώς δεν μου άφηνε περιθώρια για διαφορετική ερμηνεία.
- Τις συγκεκριμένες αντιρρήσεις μου τις υποστήριξα με τα εξής λογικά επιχειρήματα:
α) Δεν αποφασίζουν τα Πανεπιστήμια αλλά η Πολιτεία την ίδρυση ή την κατάργηση των πανεπιστημιακών τμημάτων (άρθρα 5 και 10 του ν. 4485/2017).
β) Εάν ο λόγος της κατάργησης είναι η μειωμένη βαθμολογία εισαγωγής στα υπό κατάργηση Τμήματα, τότε θα έπρεπε μαζί με τα δύο Τμήματα της Ηλείας να έχουν καταργηθεί ή 186 Τμήματα σε όλη την Ελλάδα που δέχθηκαν φοιτητές με βάση μικρότερη του 10 στις εισαγωγικές του 2020 ή 87 τμήματα που δέχθηκαν φοιτητές με βάση μικρότερη εκείνης της Μουσειολογίας του Πύργου που είναι το 7.
γ) Για την πιο ορθολογική καταγραφή των Τμημάτων, που για ακαδημαϊκούς λόγους πρέπει να κλείσουν, ζήτησα να προηγηθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων του 2021 για να υπάρχει ολοκληρωμένη και αντικειμενική εικόνα με βάση το ν. 4777/2021 (από ό,τι φαίνεται η βάση θα είναι το 7 και όχι το 10). Προς τι λοιπόν η βιασύνη;
δ) Η αρχική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών προέβλεπε την εξακολούθηση της λειτουργίας των Τμημάτων της Ηλείας για το 2021-2022 με 100 εισακτέους φοιτητές για το καθένα. Ύστερα από ένα μήνα, η απόφαση αυτή μετεβλήθη ανεξήγητα και αναιτιολόγητα με τηλεφωνική συνεννόηση (όπως θρυλείται) για να καταλήξει στο ουσιαστικό κλείσιμο των δύο Τμημάτων της Ηλείας (διαγραφή από το μηχανογραφικό δελτίο).
ε) Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας Αιγίου ενώ προβλεπόταν να μεταφερθεί στην Πάτρα, ξαφνικά παρατάθηκε η λειτουργία του στο Αίγιο για ένα έτος μετά από παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου – όπως επανειλημμένως έχει αναφερθεί στον Τύπο. Το ίδιο συνέβη και με το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Αγρινίου.
στ) Στο Πανεπιστήμιο Πατρών εξακολουθούν να λειτουργούν Τμήματα που δέχθηκαν φοιτητές με βάση μικρότερη από εκείνη των δύο Τμημάτων της Ηλείας που έκλεισαν (το Τμήμα Γεωλογίας Πατρών και το Τμήμα Επιστήμης Αντοχής Υλικών και τα δύο με βάση το 6). Για τα Τμήματα αυτά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών ζητεί περιέργως από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα που θα ενισχύσουν τη ζήτησή τους. Γιατί άραγε να μην ισχύσει το ίδιο και για τα Τμήματα που λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια στην Ηλεία;
- Ως γνωστόν, η Ανώτατη Πανεπιστημιακή Παιδεία, αποτελεί δημόσιο αγαθό, τη διαχείριση του οποίου, με βάση του άρθρο 16 του Συντάγματος, την έχει αναλάβει το Κράτος. Το Κράτος επομένως – και όχι τα Πανεπιστήμια – καθορίζει τους τόπους που προσφέρονται για λειτουργία Τμημάτων ΑΕΙ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρα 5 και 10 Ν. 4485/2017). Σε σχέση με τις υπόλοιπες 53 πόλεις της Ελλάδας που λειτουργούν Τμήματα ΑΕΙ, η Ηλεία έχει αδιαμφισβήτητα περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα να φιλοξενεί Τμήματα ΑΕΙ. Όπως αναγνωρίζει και η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, η Ηλεία είναι τόπος προικισμένος από τη φύση και την ιστορία. Η μεν προίκα της φύσης δόθηκε με τη μορφή του πιο εύφορου αρδευόμενου κάμπου της Ελλάδας, στον οποίο χιλιάδες χρόνια τώρα θεραπεύεται η γεωργία και η κτηνοτροφία. Απολύτως ορθολογικά λοιπόν η Πολιτεία πριν από 20 χρόνια επέλεξε να ιδρύσει ΤΕΙ στον τόπο αυτό. Η Ιστορία δε προίκισε την Ηλεία με το οικουμενικής αναγνώρισης και ακτινοβολίας πολιτισμικό απόθεμα που συσσώρευσε στο πέρασμα των αιώνων στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Σε αυτό τον χώρο οποιοδήποτε σοβαρό Πανεπιστήμιο της οικουμένης θα φιλοδοξούσε να ιδρύσει ένα Τμήμα ιστορίας-αρχαιολογίας-πολιτισμού, εκτός από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Για να ταπεινώσουν τη δικαιολογημένη αξίωση της Ηλείας στον τομέα αυτό, πρόσφατα εκπρόσωποι μιας «νεοβαρβαρικής πολιτισμικής ορθότητας» έφτασαν στο σημείο να αποκαλούν «οπωρώνα» τον κάμπο της Ηλείας και «δοξασμένο ερειπιώνα» την ενεργό μήτρα του παγκόσμιου Ολυμπισμού Αρχαία Ολυμπία. Ντροπή τους! Ελπίζω ότι η κ. Άννα Διαμαντοπούλου δε συμμερίζεται αυτές τις απόψεις.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]