«ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2023» στην Τ.Κ Μηλέα Ζαχάρως
Με επιτυχία η εκδήλωση που περιλάμβανε λαογραφικά δρώμενα του τρύγου, χορούς και τραγούδια αφιερωμένη σε αυτούς που «έφυγαν» και σε αυτούς που μένουν ακόμα στο χωριό φυλάγοντας «Θερμοπύλες»
Επιμέλεια Ελένη Παπαδοπούλου
Η βραδιά περιελάμβανε διάφορα δρώμενα, χορούς και τραγούδια, ωστόσο ξεκίνησε με συγκινητικό και λυπητερό τρόπο, με ένα μοιρολόι, αφού από το προηγούμενο αντάμωμα του 2019, έχουν φύγει από τη ζωή 20 χωριανοί της Τ.Κ Μηλέας. Ειδική αναφορά έγινε στην μνήμη της Δημητρούλας Δημοπούλου που ήταν η τελευταία που έφυγε προ ημερών σε ηλικία 96 ετών μεγάλο ταξίδι της.
Στο αντάμωμα του 2023, συνεχίστηκε το αφιέρωμα στους ανθρώπους που ζουν όλο το χρόνο σε αυτό το χωριό που κατά τους χειμερινούς μήνες το αίσθημα της μοναξιάς είναι αβάσταχτο μαζί με όλες τις δυσκολίες της καθημερινότητας που φέρνει η τρίτη ηλικία( Φάρμακα ,ψωμί φαγητό θέρμανση κ.ά.).δηλαδή στους γονείς και συγγενείς, αφού οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι. Οι άνθρωποι αυτοί κατάφεραν κατά τον εργάσιμο βίο τους, με τα λίγα χωράφια που είχαν για κλήρο να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ενώ πάντα η προτροπή τους ήταν: «Μάθετε γράμματα να φύγετε από εδώ γιατί η αγροτιά είναι σκληρή και όχι σίγουρη.»
Αυτή η φτωχή αλλά τίμια και υγιή καταγωγή δεν ξεχάστηκε από τα παιδιά αντίθετα κυριαρχεί στη μνήμη τους και ως παρακαταθήκη τα δυναμώνει ώστε να ανταπεξέρχονται στις διαφορετικές σύγχρονες δυσκολίες της ζωής και να μην απογοητεύονται.
Σε αυτό το αντάμωμα που διοργάνωσαν οι πιο νέοι άνθρωποι που κατάγονται από την Μηλέα, κατέγραψαν τα τραγούδια του μόχθου και της εργασίας που αναφέρονταν στις εργασίες του αμπελιού και της σταφίδας. από το φύτευμα ,το σκάψιμο έως τον τρύγο και την μετατροπή σε κρασί και αντίστοιχα σε αποξηραμένη σταφίδα. Σε αυτό το όμορφο δρώμενο, συμμετείχαν υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας – γυμνάστρια Μαρίας Κουτσούκου, δύο ομάδες παιδιών, τα μικρότερα που ήταν η Μαρία, η Ελένη, η Όλγα και η Κων/να) και τα μεγαλύτερα, η Φοίβη, η Σοφία, ο Γιώργος, η Δήμητρα, η Κων/νο, η Αναστασία, ο Δημήτρης και η Λυδία, τα οποία ευχαριστούν οι διοργανωτές της εκδήλωσης για την πρόθυμη συμμετοχή τους αλλά και την εξαιρετική τους παρουσία στα δρώμενα και στους χορούς.
Επίσης, ιδιαίτερα ευχαριστούν τον συνταξιούχο Δάσκαλο Δημήτρη Τζανέτο του Νεονέλλη για τα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσίασε για την διαδικασία του αμπελιού μέχρι να γίνει κρασί και για την σταφίδα την διαδικασία επεξεργασίας της. Πολλά λαογραφικά στοιχεία για το θέμα , δοξασίες , τα τοπωνύμια του χωριού που υπήρχαν τα αμπέλια και οι σταφίδες κ.ά. Ακόμα τον ευχαριστούν για τα τραγούδια που έχει σώσει με το σχετικό θέμα και για την εκμάθηση των τριών τραγουδιών , Μέρμηγκα (τοπικό τραγούδι), Μια παρέα σαν κι εμάς, Καλόμοιρος-Καλότυχος στα παιδιά του χωριού που βρέθηκαν στο χωριό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές τα οποία και τα τραγούδησαν τη βραδιά του ανταμώματος κερδίζοντας τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων.
Τέλος ευχαριστούν ονομαστικά όλους όσους συνέβαλλαν για την υλοποίηση της εκδήλωσης, είτε με την φυσική τους παρουσία και την συμμετοχή τους, είτε διαθέτοντας αντικείμενα και εργαλεία για το δρώμενο του τρύγου και τα κεράσματα, αποδεικνύοντας ότι όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα…
φωτογραφίες: Κώστας Δ. Τζανέτος