FOLLOW US: facebook twitter

Άνοιξε χθες και το Υδροθεραπευτήριο των Λουτρών Κυλλήνης

Ημερομηνία: 18-06-2024 | Συντάκτης:

-Με πρωινό μόνο ωράριο και κλειστό τις Κυριακές

-Η ιστορία των λουτρών στο πέρασμα των αιώνων

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Άλλη μια  λουτρική σεζόν ξεκίνησε χθες και για  στην Ιαματική Πηγή Λουτρών Κυλλήνης, καθώς την Δευτέρα  17 Ιουνίου το Υδροθεραπευτήριο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό προσφέροντας τις υπηρεσίες του. Το ωράριο λειτουργίας  του Υδροθεραπευτηρίου Κυλλήνης είναι μόνο πρωινό, από τις 7 το πρωί  έως τις  1 το μεσημέρι και μάλιστα φέτος  Φέτος θα παραμένει κλειστό κάθε Κυριακή και επομένως θα λειτουργεί έξι μέρες την εβδομάδα.

Τα τελευταία χρόνια  στα Λουτρά Κυλλήνης λειτουργεί σύγχρονο υδροθεραπευτήριο με ατομικούς λουτήρες, εισπνοθεραπευτήριο, συσκευές ρινοπλύσεων και ποσιθεραπευτήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τιμές τα τελευταια χρόνια κινούνται στα ίδια επίπεδα: Εισπνοές 8.58€.                       Ρινοπλυση-ρινοεισπνοη 5.70€ και  Λούση (με υδρομασάζ) 9.20€, ωστόσο για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταφεύγουν στο τηλ.2623096264.

Η  ευλογία της φύσης, η ακμή και η εγκατάλειψη  

Η ιστορία των ιαματικών λουτρών Κυλλήνης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους.  Στις Ιαματικές πηγές κατά την αρχαιότητα υπήρχαν Ιερά του Ασκληπιού, της Αφροδίτης και άλλων θεοτήτων. Υδροθεραπευτήριο υπήρχε εκεί κατά την Αρχαιότητα στους Ρωμαϊκούς χρόνους και μετέπειτα όπως μαρτυρούν τα σωζόμενα ερείπια Ρωμαϊκών Λουτρών.

Οι ιαματικές πηγές είχαν εγκαταλειφθεί επί αιώνες και το έτος 1890 – επί Χαριλάου Τρικούπη – άρχισε η αξιοποίηση με την παραχώρηση στην εταιρεία ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομος Πειραιώς – Αθηνών – Πελοποννήσου) για πενήντα χρόνια. Τότε ακριβώς κατασκευάσθηκε η παρακαμπτήριος σιδηροδρομική γραμμή προς τα Λουτρά με αφετηρία τον σταθμό Καβάσιλα. Η γραμμή λειτούργησε μέχρι το έτος 1940, και καταστράφηκε στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Η εταιρεία ΣΠΑΠ, αξιοποιώντας τα Λουτρά προέβη στην κατασκευή υδροθεραπευτικού καταστήματος με μεγάλη αίθουσα αναμονής, με 50 μαρμάρινους λουτήρες, τμήμα εισπνευσοθεραπείας, ως και εγκαταστάσεις ωτο-ρινόπλυσης και ψεκασμών του λάρυγγα, ξενοδοχεία, ως και ιδιαίτερους ξενώνες, με διαμερίσματα για ενοικίαση, αγορά, πάρκο, ανθόκηπους κ.λπ. Κατά την διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου, οι εγκαταστάσεις των Λουτρών καταστράφηκαν και μόλις το 1951 ανέλαβε την οργάνωση και εκμετάλλευση ο Ε.Ο.Τ. (Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού) με τη δημιουργία υδροθεραπευτηρίου, ξενοδοχείων και camping στην περιοχή. Από το 1998 η έκταση των Λουτρών ενοικιάσθηκε στον όμιλο Δασκαλαντωνάκη για 46 έτη όπου χτίστηκαν και  λειτουργούν υδροθεραπευτήριο και πολυτελή ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών των Λουτρών Κυλλήνης

Είναι γνωστό ότι τα μεταλλικά λουτρά Λίντζι (Κυλλήνης ) είναι τα πλέον αποτελεσματικά ως προς τη δύναμη της ιαματικότητας. Παράλλαλα όμως με τα λουτρά γίνεται και λασποθεραπεία για την θεραπεία ορισμένων παθήσεων (χρόνιες εξογκόσεις αρθρώσεων και αδενών, χρόνιοι ρευματισμοί των αρθρώσεων) και δερματοπαθειών (εκζέματα κ.λ.π).

 Οι ιαματικές πηγές Κάστρου Κυλλήνης είναι υδροθειοχλωριονατριούχες πηγές με θερμοκρασία νερού 26 βαθμοί Kελσίου, με υδροθεραπευτήριο, κατάλληλες για λουτροθεραπεία (ρευματισμοί, δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις κ.ά.), εισπνοθεραπεία με ατομική η ομαδική Εισπνοή (παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος), λασποθεραπεία και ποσιθεραπεία.

Νοσήματα δέρματος (δερματοπάθειες) Υδροθεραπεία:

Έρπης, Ακμή (νεανική), Έκζεμα (όχι όλων χων ειδών και αιτιολογιών), Πυτιριάσεις κ.λ.π., Πέμφυξ, κνήφη, έκθυμα

Ρευματισμοί (μυϊκοί, αρθριτικοί), νευραλγίες, ημικρανίες, πρωσαπαλγίες κλπ.

Χρόνιος γαστρικός κατάρρους του πεπτικού σωλήνα, Δυσπεψίες, γασχραλγίες, Κυστίτιδα, Χρόνια βλενόρροια και χρόνια σύφιλη, Αιμορροΐδες προς την χοιράδωση, Νόσοι της βλενομεμβράνης της μήτρας και του κολεού, Εντερίτιδες, Αναιμίες και καχεξίες, Χρόνια φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, ρινίτιδα, τραχείτιδα, Άσθμα βρογχικό ή νευρικό ή αλλεργικό, Φυματίωση στο πρώτο ή το δεύτερο στάδιο.

Η Λασποθεραπεία ενδείκνυται για Ερειστικό και κινητικό σύστημα, Παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, Νοσήματα των οστών, Παθήσεις του νευρικού συστήματος, των γεννητικών και ουροποιητικών οργάνων και των αγγείων και φλεγμονών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος