FOLLOW US: facebook twitter

Άνοιξαν … προσωρινά, τα διαγνωστικά ιατρεία στην Ηλεία

Ημερομηνία: 28-05-2024 | Συντάκτης:

Μετά από πολυήμερες κινητοποιήσεις για το clawback, δωρεάν εξετάσεις ξανά για τους ασφαλισμένους

  • Οι εργαστηριακοί ιατροί θα επανεξετάσουν την στάση τους μετά τις ευρωεκλογές

Γράφει η Κική Κολοβέρου


Μετά από τρεις εβδομάδες, χωρίς δωρεάν διαγωνιστικές εξετάσεις, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν από χθες να εκτελέσουν τα παραπεμπτικά τους καθώς οι εργαστηριακοί γιατροί ανέστειλαν για τις επόμενες δυο εβδομάδες, την απεργιακή τους κινητοποίηση με κύριο αίτημα την κατάργηση του clawback,  και θα επανεξετάσουν την στάση τους μετά τις ευρωεκλογές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ηλεία, αντιμετώπιζαν εκατοντάδες ασφαλισμένοι από την Αμαλιάδα μέχρι και την Βάρδα, που όλο αυτό το διάστημα παρέμεναν χωρίς δωρεάν εξετάσεις καθώς το σύνολο των συμβεβλημένων εργαστηριακών ιατρών των συγκεκριμένων περιοχών συμμετείχε στην απεργία.

Τα μικροβιολογικά εργαστήρια, άνοιξαν χθες, μετά από σχετική απόφαση του κλάδου, που ελήφθη μετά από διαδικτυακή συνεδρίαση εκπροσώπων από όλη την Ελλάδα.

«Επανερχόμαστε μέχρι τις ευρωεκλογές. Ανοίγουμε κανονικά για δύο εβδομάδες και τότε θα επανεξετάσουμε τη στάση μας. Τώρα είναι νεκρός χρόνος λόγω εκλογών, καθώς δεν υπάρχει κάτι να νομοθετηθεί άμεσα. Κάνουμε όμως σαφές ότι στα μέσα Ιουνίου, και σε περίπτωση που ο Υπουργός Υγείας δεν έχει νομοθετήσει αυτά που δεσμεύτηκε τα οποία οι εργαστηριακοί γιατροί περιμένουν να τα δουν εφαρμοσμένα στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, Θα συνεδριάσουν εκ νέου για τον προγραμματισμό νέου κύκλου αντίδρασης, ακόμα πιο ισχυρού» επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας.

Ο κλάδος φαίνεται πως δίνει πίστωση μερικών ημερών στην κυβέρνηση ώστε να εξετάσει και να εφαρμόσει ορισμένα διαρθρωτικά μέτρα, καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις για δρομολόγηση νέων συλλογικών συμβάσεων και επί μέρους ελαφρύνσεων για τον κλάδο.

Το κύριο αίτημα των εργαστηριακών ιατρών είναι η κατάργηση του clawback, της κατάργησης δηλαδή της αναγκαστικής επιστροφής των ποσών που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ για εκτελεσμένες εργαστηριακές εξετάσεις που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος