FOLLOW US: facebook twitter

Ανοίγει ο δρόμος για το ιστορικό εκκλησάκι του Βαρκό Καλίδονας

Ημερομηνία: 16-07-2023 | Συντάκτης:

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε 122.000 ευρώ για το έργο που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση του- Τι επισημαίνει σε ανάρτησή της  η Φιλιώ Νιάρχου


Το ποσόν των 122.000 ευρώ για  το έργο  «Άρση βροχοπτώσεων στο σπηλαιώδη Ναό της Παναγίας του Βαρκό Καλίδονας» ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την αποκατάστασή του.  Το έργο έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου από το 2019 ως σήμερα, τότε που  το ιστορικό εκκλησάκι του Βαρκό έπαψε να λειτουργεί  μετά από 140 χρόνια,  λόγω πτώσης βράχων και κατολισθήσεων. Από τότε ξεκίνησε έναν μεγάλο αγώνα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας και η τότε  πρόεδρος του Φιλιώ Νιάρχου για την αποκατάσταση του ,με τελευταία ενέργεια ανοιχτή επιστολή της προς όλους τους αρμόδιους φορείς.

Σε ανάρτησή της στο φβ η κ. Φιλιώ Νιάρχουν σχολιάζοντας την θετική αυτή εξέλιξη για το Βαρκό που είναι συνδεδεμένο και με όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωνε για πολλά χρόνια εκεί ο Σύλλογος αναφέρει:

“Μετά το τελευταίο τηλεφώνημα του Αντιπεριφερειαρχη Ηλείας κ. Βασίλη  Γιαννόπουλου, αλλά και των αρμόδιων υπαλλήλων από το γραφείο του κου Νεκταριου Φαρμάκη πως το θέμα μας εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή με αριθ. 863/2023, και είμαστε στην ευχάριστή θέση να σας ενημερώσουμε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Δηλαδή στο σημείο όπου θα πρέπει να υπογραφεί η σύμβασή της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο με την Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας, όπου ανήκουμε, προκείμενου να αρχίσουν οι εργασίες της.

Με την παρούσα ανάρτησή μας, εκτός από τις ευχαριστίες που θέλουμε να απευθύνουμε δημόσια, πρωτίστως θέλουμε να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα σε όσους βοήθησαν, για να μην υπάρχει ίχνος αμφιβολίας και αμφισβήτησης, αν η βοήθεια σας πήγε για το σκοπό που είχε δοθεί.

Όταν ξεκίνησαν όλες οι διαδικασίες προκειμένου να γίνει η μελέτη, την είσπραξη της οικονομικής ενίσχυσης εκ μέρους σας την είχε η Ταμίας κα Ελένη Περράκη και εγώ ως προέδρος. Τη χρονική αυτή περίοδο δεν είμαστε στο νέο ΔΣ. Ωστόσο, έχουμε ηθική υποχρέωση σε όλους εσάς να σας ενημερώσουμε και για τελευταία φορά να αναφερθούμε στην υπόθεση αυτή.

Από εδώ και στο εξής η κάθε διαδικασία θα αφορά το νέο ΔΣ και αν χρειάζονται τις εμπειρίες μας θα τις έχουν.

Η ανοικτή επιστολή μας στις 27 Μαΐου 2023, είναι γεγονός ότι τάραξε λίγο «τα λιμνάζοντα ύδατα», και αποδείξαμε ότι δεν ήταν <<ΦΑΝΦΑΡΕΣ>>, όπως βιάστηκαν μερικοί να δώσουν χαρακτηρισμούς. Φυσικά σε άλλους γίναμε συμπαθείς, σε άλλους αντιπαθητικοί. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα γιατί δεν σκεφτόμαστε κανένα κόστος προσωπικό. Για εμάς μέτρησε πάρα πολύ ότι ευαισθητοποιήσαμε άτομα, που μας πήραν αμέσως τηλέφωνο και έδειξαν ενδιαφέρον. Στην πορεία δραστηριοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και φέραμε το ποθητό αποτέλεσμα που περιμέναμε και είχε καθυστερήσει. Τέλος καλό όλα καλά όπως λέει ο σοφός λαός μας.

Γνωρίζουμε ότι ο Πολιτισμός ενώνει τους ανθρώπους. Αισθανόμαστε την ανάγκη και την ευγνωμοσύνη προς όλους που ο καθένας από το δικό του μετερίζι βοήθησε να βρισκόμαστε σήμερα στην τελική ευθεία. Θα μπορούσα να γράψω και τα ονόματα όσων έδειξαν ενδιαφέρον. Θεωρώ ότι δεν είναι της παρούσης στιγμής.

Άλλωστε γνωρίζουν πολύ καλά ποιος πήρε τηλέφωνο, τίποτε δεν μένει κρυφό υπό τον ήλιο. Το θέμα πιστεύω ότι έχει πάρει το δρόμο του και ότι πάλι δεν θα μπει σε κάποιο συρτάρι.. Οι μεγάλες και θερμές ευχαριστίες μας, που τις εκφράζουμε μέσα από την καρδιά μας είναι:

Σε όλους τους καλούς μας φίλους που σε δύσκολες εποχές αφουγκράστηκαν το πρόβλημα που είχε προκύψει, ευαισθητοποιήθηκαν και έβαλαν το «χέρι στην τσέπη» για να βοηθήσουν να φτιαχτεί η μελέτη.

Στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. κ. Χρυσόστομο, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ότι έπρεπε να πράξει το έπραξε και με το παραπάνω. Του ευχόμαστε τα καλύτερα.

Στην ομάδα των μελετητών, που με ενδιαφέρον αλλά και με λογικό κόστος, μας έφτιαξαν τη μελέτη.

Στην Περιφερειακή ενότητα Ηλείας και σε όλους τους αρμοδίους που ασχολήθηκαν για να διεκπεραιώσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας στους υπαλλήλους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στην Πάτρα και προσωπικά στον κο Φαρμάκη..Εύχομαι η Παναγιά μας να είναι σκέπη όλων.

Ευχόμαστε όλα να εξελιχθούν καλά και να ξαναδούμε τα όμορφα του παρελθόντος, που πρόβαλαν το χωριό μας και γενικότερα τον τόπο μας.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος