Ανοίγει η βεντάλια των προνομίων για εμβολιασθεντες
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”133059″ img_size=”full”][vc_column_text]Τροχιοδεικτικές του δημόσιου διαλόγου που θα αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες ήταν οι χθεσινές αναφορές της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού τόσο για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όσο και για τα προνόμια που σχεδιάζεται να χορηγηθούν στους εμβολιασθέντες.
Επισήμως, η κυβέρνηση θεωρεί ως απαρχή της σχετικής συζήτησης το χρονικό σημείο από το οποίο και έπειτα το σύνολο των εμβολίων θα καταστεί διαθέσιμο για όλες τις ηλικίες –εν προκειμένω και για τους 18 έως 24 ετών. Γιατί τότε; Διότι τότε θα έχει βεβαιωθεί ότι ο μη εμβολιασμός συνιστά προσωπική επιλογή και όχι αποτέλεσμα μειωμένης προσφοράς ορισμένων εμβολίων.
Η εστίαση και οι άλλες σκέψεις
Εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ρύθμιση που θα επιτρέπει την χορήγηση διευκολύνσεων στους εμβολιασθέντες. Το παράδειγμα που χρησιμοποίησε αφορά μεν έναν εστιάτορα («Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει πχ σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους») όμως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τα προνόμια για τους εμβολιασμένους ενδέχεται να επεκταθούν και πέραν της εστίασης, φερ’ ειπείν σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις ακόμη και γήπεδα.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε και κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης την πρόθεσή του για χορήγηση διευκολύνσεων, όπως τις ονομάτισε: «Όταν διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων των ενηλίκων στον εμβολιασμό, τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση περί διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους. Όταν τον χειμώνα μεταφέρουμε εντός τις δραστηριότητες μας, τότε θα υπάρξει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Για παράδειγμα, κάποια εστιατόρια δεν αποκλείεται να επιτρέψουν την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους τους μόνον στους πλήρως εμβολιασμένους».
Προνόμια ήδη υπάρχουν
Σημειωτέον ότι ήδη οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν υποχρεούνται σε τεστ προκειμένου να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκά στη χώρα, ενώ εάν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν ελέγχονται εργαστηριακά ούτε χρειάζεται να μείνουν σε απομόνωση, εάν δεν έχουν συμπτώματα. Και όπως ξεκαθάρισε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα επόμενα προνόμια πρέπει να ζυγιστούν προσεκτικά ώστε να μη δημιουργηθούν έντονες διακρίσεις για όσους είναι πλημμελώς εμβολιασμένοι ή περιμένουν να εμβολιαστούν. ανεμβολίαστοι.
Η παρέμβαση της Προέδρου
Στο μέτωπο του εμβολιασμού υπήρξαν επίσης δύο ξεκάθαρες τοποθετήσεις. Η μία στο βήμα της Βουλής, από όπου ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο για τον στόχο οικοδόμησης του τείχους ανοσίας η επιχείρηση πειθούς δεν θα είναι το μόνο μέσο: «Σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», υπογράμμισε.
Τέλος, ιδιαίτερης βαρύτητας ήταν και η τοποθέτηση της κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής με τον πρωθυπουργό σημείωσε: «Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας, το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα, το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας, είναι ο άλλος. Επομένως, είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους. Ιδιαίτερα, μάλιστα, για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό. (…) Και σίγουρα είναι μια συζήτηση το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά η επιβολή υποχρεώσεων προκειμένου να μη θίξουμε ακριβώς αυτή την έννοια κοινωνικής αλληλεγγύης και της αίσθησης της κοινωνικής ευθύνης, νομίζω ότι είναι αυτονόητη».
Πηγή: kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]