FOLLOW US: facebook twitter

Ανοίγει η συζήτηση για τον γάμο των ομοφύλων

Ημερομηνία: 10-01-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Ανοίγει  σήμερα τη συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση, όπου αναμένεται να περιγράψει το πλαίσιο της σχετικής ρύθμισης που έχει εξαγγείλει ότι θα φέρει, αλλά και πάλι δεν αναμένεται να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα, το οποίο διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού έχει μετατεθεί σε δεύτερη φάση, με δεδομένες τις εσωκομματικές αντιδράσεις που εξακολουθούν να καταγράφονται στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επικαλούμενος τις τελευταίες πρωθυπουργικές δηλώσεις, ανέφερε ότι «πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε, να μιλήσουμε, να παραθέσουμε τα επιχειρήματά μας, να εξηγήσουμε στους πολίτες, στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, στην κοινωνία των πολιτών συνολικά, τι θέλουμε να κάνουμε, για τι μιλάμε και, αμέσως μετά, προφανώς, να ανακοινώσουμε και τους χρόνους της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας».

«Εμφυλη διάκριση»

Όσον αφορά το πλαίσιο της ρύθμισης, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει ότι το νομοσχέδιο «θα προβλέπει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, με κύριο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αυτών των ζευγαριών που ήδη υπάρχουν, και σήμερα δεν αναγνωρίζονται» και επομένως «σε ένα ομόφυλο ζευγάρι, που σήμερα ήδη έχει ένα ή περισσότερα παιδιά, θα μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας και ο άντρας ή η γυναίκα που δεν είναι ο βιολογικός γονιός του παιδιού», όμως δεν θα προβλέπει «ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, π.χ. μέσω παρένθετης μητέρας» για τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών. Κάτι που ήδη προκαλεί αντιδράσεις και καταγγελίες για έμφυλη διάκριση.

Σημειώνεται ότι σήμερα η παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται μετά από δικαστική άδεια, εφόσον αποδεικνύεται ότι η γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί είναι ιατρικώς αδύνατο να κυοφορήσει. Με αυτό το δεδομένο φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί αφήνοντας το πλαίσιο αυτό χωρίς παρέμβαση, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το νομοσχέδιο εκτός από την παρένθετη μητρότητα που δεν θα περιλαμβάνει, δεν θα περιλαμβάνει επίσης και όλες τις υπόλοιπες πράξεις που συνιστούν ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου με 16 επιμέρους άρθρα με θέμα «την άρση των διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, την Κατοχύρωση του Δικαιώματος Γάμου για όλα τα πρόσωπα, καθώς και τις αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας», ενώ από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι «σήμερα, επιβάλλεται άμεσα η πρόοδος στον τομέα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ όσον αφορά ιδίως τον γάμο και τη δυνατότητα απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν, με τρόπο ισότιμο σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια (τεκνοθεσία, ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.ά.)». Πρόταση νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα, δηλαδή και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία, έχει προαναγγείλει ότι θα φέρει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς.

Πηγή: Εfsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot