FOLLOW US: facebook twitter

Ανοίγει η αυλαία των Πανελλαδικών για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων

Ημερομηνία: 02-06-2023 | Συντάκτης:

Πρεμιέρα με το «δεξί» για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Το νήμα της εκκίνησης των Πανελληνίων εξετάσεων 2023 έκοψαν χθες πρώτοι οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) που εξετάστηκαν στα Νέα Ελληνικά με το θέμα του διαγωνίσματος να χαρακτηρίζεται αναμενόμενο και σχετικό με τους κοινωνικούς προβληματισμούς των νέων ενώ όσον αφορά τον βαθμό δυσκολίας, οι υποψήφιοι που είχαν προετοιμάσει καλά την θεωρία και είχαν κατανοήσει τα κείμενα, δεν θα αντιμετώπιζαν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα.

Το κείμενο, πραγματεύονταν τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένας νέος μέσα από την εθελοντική εργασία και μεταξύ των δραστηριοτήτων, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν ένα κείμενο σχετικά με τις μορφές εθελοντικών δράσεων μέσα από τις οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν σύγχρονα προβλήματα και τους τρόπους με τους οποίους το σχολείο μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια πνεύματος εθελοντισμού στους νέους.

Στο λογοτεχνικό κομμάτι της εξέτασης, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις βάσει του ποιήματος “Καταφύγια για τη νύχτα” του ΜπέρτολντΜπρεχτ.

«Το μη λογοτεχνικό κείμενο αφορούσε στα οφέλη του εθελοντισμού ενώ το λογοτεχνικό (ένα ποίημα του Μπρεχτ) έθιγε κοινωνικά προβλήματα. Οι δραστηριότητες του μη λογοτεχνικού κειμένου δεν έκρυβαν παγίδες για τους μαθητές, ενώ το θέμα της έκθεσης που είχε τη μορφή άρθρου ζητούσε μορφές εθελοντικής δράσης και τρόπους καλλιέργειας του εθελοντικού πνεύματος στους νέους από το σχολείο. Στο λογοτεχνικό η 3η δραστηριότητα απαιτούσε την προσωπική άποψη σχετικά με ένα από τα προβλήματα που θίγονται στο ποίημα» σχολίασε η φιλολογική ομάδα του Φροντιστηρίου «ΑΛΜΑ».

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η πρώτη ημέρα Πανελληνίων Εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα.

Σημειώνεται ότι, σήμερα, Παρασκευή 2 Ιουνίου, «μπαίνουν» στον στίβο των Πανελλαδικών και οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, με την εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας)ενώ θα συνεχίσουν με τα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία την Τρίτη 6 Ιουνίου.

Θανάσης Ρουμελιώτης

«Θεωρώ πως τα θέματα ήταν εύκολα και δεν μπορώ να πω ότι με δυσκόλεψε κάτι ιδιαίτερα παρά μόνο δυο ερωτησούλες. Τα θέματα ήταν πολύ εύκολα και πιστεύω ότι ακόμα και ένας μη προετοιμασμένος κατάλληλα υποψήφιος θα κατάφερνε να γράψει».

Χαράλαμπος Τσιλιβίτας

«Ήταναρκετά καλά η πρώτη μας μέρα, ακόμα και για μένα που δεν ήμουν προετοιμασμένος και ήρθα για την εμπειρία καθώς δεν σκεφτόμουν καν να δώσω. Είχε μόνο μια μικρή δυσκολία αλλά τα περισσότερα θέματα τα έγραψα».

Βιβή Σμαρνάκη

«Ήταν λίγο αγχωτικό στην αρχή, τα θέματα βέβαια ήταν πολύ εύκολα, τα είχαμε διδαχτεί και μάλιστα από το γυμνάσιο. Δεν μας δυσκόλεψαν κάπου πέρα από το αρχικό άγχος μετά μόλις είδαμε τα θέματα ηρεμήσαμε όλοι».

Γιάννης Γεωργακόπουλος

«Καλά ήταν, εύκολα πιστεύω τα θέματα, είχαμε προετοιμαστεί για αυτά στο φροντιστήριο και θα μπορούσαν να αποδώσουν ακόμα και μέτρια διαβασμένοι μαθητές. Νομίζω ότι γενικότερα τα παιδιά δεν δυσκολεύτηκαν».

Χρήστος Παναγόπουλος

«Έπεσε εθελοντισμός με εύκολες και κατανοητές ερωτήσεις. Ήμουν προετοιμασμένος καλά, πάντα υπάρχει άγχος αλλά όλα καλά. Εύκολα ήταν».

Πανελλήνιες:

Οι αλλαγές στη βαθμολόγηση μαθημάτων

Στις «αθέατες» αλλαγές περιλαμβάνονται  (1) η αλλαγή του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, (2) η περίληψη 8 τμημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την οικονομία στο 4ο επιστημονικό πεδίο και (4) δύο νέα τμήματα που θα περιληφθούν στο 2ο και το 3ο πεδίο.

Αναφορικά με τις αλλαγές στη βαθμολόγηση στην Έκθεση και στα Αρχαία Ελληνικά πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:

Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.

Επιπλέον, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.

Στην ουσία δυσκολεύει το άριστα στα Αρχαία Ελληνικά για τους υποψηφίους των σχολών ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών ενώ αλλαγές θα ισχύσουν και στη βαθμολόγηση των επιμέρους θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας που θα επηρεάσουν τις βαθμολογίες όλων των υποψηφίων για τα ΑΕΙ.

Μέχρι τις τελευταίες Πανελλαδικές Εξετάσεις εάν ένας υποψήφιος απαντούσε άριστα στις ερωτήσεις για το διδαγμένο κείμενο θα συγκέντρωνε 12 μονάδες στις 20, 60 στις 100 και στο αδίδακτο 8 μονάδες στις 20, 40 στις 100.  Με τη νέα απόφαση του υπουργείου Παιδείας από τις Πανελλαδικές του 2023 κόβεται η μία από τις δύο ερωτήσεις στο διδαγμένο κείμενο για την οποία το άριστα ήταν 2 μονάδες στις 20. Αυτές οι δύο μονάδες θα δοθούν στη μετάφραση του αδίδακτου το άριστα του οποίου από 8 στις 20 μονάδες θα είναι 10 μονάδες στις 20.

Συνακόλουθα αυξήθηκαν και οι στίχοι που θα δίδονται προς μετάφραση.

Παράλληλα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας δίνονται πέντε θέματα.  Η αλλαγή που ισχύει από φέτος είναι ότι το άριστα για το πρώτο θέμα, η περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι, θα είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100 από 15 μονάδες που ήταν έως πέρυσι.

Οι πέντε μονάδες αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα έχει τρία υποερωτήματα σχετικά με το μη λογοτεχνικό κείμενο που δίδονται στους μαθητές του διαγωνίσματος για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Και αυτή η μικρότερης βαρύτητας σε σχέση με εκείνη των Αρχαίων εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει το 20.

Μεταβολές στα Επιστημονικά πεδία

Μια τάση που έχει κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια είναι η  «μετατόπιση» των υποψηφίων από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών & Κοινωνικών Επιστημών), που άλλοτε ήταν το πολυπληθέστερο, στο 4ο Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Θυμίζουμε ότι στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2018, το 32% των υποψηφίων προσανατολίζονταν στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και το 25% στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Σύμφωνα με τα περυσινά στοιχεία, το 4ο Πεδίο έχει πάρει πλέον τη σκυτάλη, καθώς το 35% των υποψηφίων δηλώνουν σχολές από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο  και το 25% από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Η τάση αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί και φέτος.

Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται φέτος μεγαλύτερος συναγωνισμός για την είσοδο στις λεγόμενες “εκπαιδευτικές σχολές”, κυρίως των δασκάλων και των νηπιαγωγών, της ειδικής αγωγής αλλά και των τμημάτων Φιλολογίας, Μαθηματικών, Φυσικής κλπ, που συνδέεται με ένα νήμα με το άνοιγμα των διορισμών στη σχολική εκπαίδευση.

Παράλληλα είναι σίγουρο ότι και φέτος την ένταση της ζήτησης θα την απολαύσουν και πάλι οι Στρατιωτικές, Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Σχολές (τις στοχεύουν όσοι κυνηγούν την άμεση επαγγελματική τους αποκατάσταση), οι Ιατρικές, οι Πολυτεχνικές του ΕΜΠ, οι Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σχολές Ψυχολογίας καθώς και κάποια περιζήτητα οικονομικά τμήματα.

Να σημειώσουμε ότι στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις ρεκόρ αιτήσεων κατέγραψαν οι  στρατιωτικές σχολές, καθώς υποβλήθηκαν πάνω από 11.500 δηλώσεις υποψηφίων, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός αυτός ήταν 5.000-6.000.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΜΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος