FOLLOW US: facebook twitter

Ανοιχτή και η διεκδίκηση των γλυπτών του Επικουρίου

Ημερομηνία: 12-01-2024 | Συντάκτης:

-«Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την κλεμμένη ζωφόρο του Επικουρίου», δηλώνει ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ  

-Διατηρούμε φάκελο για το μνημείο, απάντησε η Μενδώνη στον Καλαματιανό

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να διεκδικηθεί ο επαναπατρισμός των κλεμμένων γλυπτών του ναού του Επικούριου Απόλλωνα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε απάντησή της προς την ερώτηση του βουλευτή Ηλείας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανού.

Όπως επισημαίνει, τα γλυπτά του Παρθενώνα ναι μεν είναι σε προτεραιότητα, αλλά επειδή ο Επικούριος είναι μνημείο UNESCO, το υπουργείο συλλέγει στοιχεία και παρακολουθεί το ζήτημα.

«Όσον αφορά στο θέμα του ναού του Επικουρίου Απόλλωνος, επισημαίνεται ότι αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιδίωξη της χώρας μας είναι αυτή της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Δεδομένης, ωστόσο της μοναδικότητας και της ανυπολόγιστης επιστημονικής και καλλιτεχνικής σημασίας του μνημείου, στοιχεία βάσει των οποίων εντάχθηκε στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών τηρεί φάκελο και ελέγχει την κατάσταση διατήρησης του μνημείου. Η εθνική θέση της χώρας μας δεν αλλάζει ούτε και παραιτείται η κυβέρνηση από τη διεκδίκηση της αρχαίας πολιτιστικής μας κληρονομιάς -πλέον των Γλυπτών του Παρθενώνος-, που βρίσκεται παρανόμως σε Μουσεία του εξωτερικού, όπως λανθασμένα ισχυρίζονται οι κ.κ. Βουλευτές», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως ο  επαναπατρισμός των παρανόμως εξαχθέντων από τη χώρα πολιτιστικών αγαθών αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Ειδικά την περίοδο 2019-2023 έχουν επιστρέψει, μετά από συντονισμένες προσπάθειες και των υπηρεσιών και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, δεκάδες παρανόμως διακινηθέντα μνημεία. Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών συνεχίζει δυναμικά το έργο της ως προς τις διεκδικήσεις πολιτιστικών αγαθών αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο και έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά αποτελέσματα», σημειώνει και προσθέτει πως «σχετικά με τις αναφερόμενες στην Ερώτηση φράσεις, για “ανταλλαγή” και “παζάρεμα”, αυτές δεν προκύπτουν από καμία συνέντευξη και δήλωση τόσο του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου Ακροπόλεως όσο και δική μου. Στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και της επανένωσης όλων των τμημάτων του ακρωτηριασθέντος μνημείου στην Αθήνα, δεν τίθεται θέμα, ούτε μίσθωσης, ούτε δανείου. Το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο οποιοδήποτε δικαίωμα κυριότητας, κατοχής και νομής επί των Γλυπτών».

Διονύσης Καλαματιανός: «Η κυβέρνηση αδαφορεί για την κλεμμένη ζωφόρο του Επικουρίου» 

Από την πλευρά του ο κ. Καλαματιανός κάνει λόγο για αδιαφορία της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν κάνει σαφή αναφορά σε προσπάθεια επαναπατρισμού της μαρμάρινης ιωνικής ζωφόρου.

«Τι και αν στην απάντηση της αρμόδιας Υπουργού αναφέρεται γενικά και αόριστα πως ο επαναπατρισμός των παρανόμως εξαχθέντων από τη χώρα μας πολιτιστικών αγαθών, αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Την ίδια στιγμή, δεν σημειώνεται καμία δράση ή ενέργεια από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή της ζωφόρου του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνος  στο φυσικό της μέρος. Μάλιστα, το αντίθετο προκύπτει από σχετικές δηλώσεις της κας Υπουργού», αναφέρει κα προσθέτει ότι το πλέον ανησυχητικό στην απάντηση είναι πως δεν γίνεται καμία αναφορά από το Υπουργείο Πολιτισμού στον βανδαλισμό του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνος.

«Γιατί αποφεύγει το Υπουργείο Πολιτισμού στην απάντησή του -έστω- να χαρακτηρίσει τον Ναό του Επικουρίου Απόλλωνος, ως μνημείο που υπέστη βανδαλισμό και κλοπή στοιχείων του; Υπάρχει κάποιος λόγος ή δεν θεωρείται σημαντική μια τέτοια παραδοχή; Δίχως καμία αμφιβολία, η απομάκρυνση πολύτιμων στοιχείων της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος, συνιστά ισχυρό πλήγμα για την ελληνική και για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Δυστυχώς, οι απαντήσεις της κυβέρνησης για το μείζον αυτό ζήτημα είναι απογοητευτικές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ναό του Επικουρίου Απόλλωνος, για τον οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού δεν δείχνει να είναι διατεθειμένο να παρέμβει προκειμένου να επαναπατριστεί η μαρμάρινη ιωνική ζωφόρος του και να αποκατασταθεί το μνημείο», καταλήγει στην απάντησή του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia