FOLLOW US: facebook twitter

Ανοιχτή εργολαβία για τις επισκευές στα σχολεία

Ημερομηνία: 26-09-2024 | Συντάκτης:

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης του δήμου Πύργου, για να επιλυθούν όλα τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Βασίλης Παναγόπουλος, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής του τοποθέτησης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Παναγόπουλος παρέθεσε αναλυτικά τις ενέργειες που έχουν γίνει από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, τονίζοντας ότι το συνολικό κόστος των ελλείψεων απαιτεί πόρους πάνω από ένα εκατ. Ευρώ. «Ως νέα Δημοτική Αρχή καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν όγκο προβλημάτων που αφορούν τα σχολικά κτίρια, ο οποίος έχει συσσωρευτεί αρκετά χρόνια, και να δώσουμε λύση μέσα σε εννέα μήνες. Από τη στιγμή που αναλάβαμε, μαζί με την τεχνική υπηρεσία συμπληρώσαμε τον φάκελο με νέα αιτήματα των σχολείων από τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα καταγράψαμε και τα ταξινομήσαμε ανάλογα με την σπουδαιότητα και την ανάγκη ανά ομάδα.

Έχουμε 50 αιτήματα που αφορούν επισκευές στον φέροντα οργανισμό, σε μονώσεις, ηλεκτρικά, υδραυλικά, χρωματισμούς, ασφάλεια των αθλητικών χώρων και γενικά του περιβάλλοντος χώρου των σχολείων και διάφορες άλλες εργασίες. Για να μπορέσουμε να δώσουμε μία λύση σε αυτά τα προβλήματα χρειάζεται, τουλάχιστον κατά τη δική μου εκτίμηση και της υπηρεσίας πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ για αυτό το σχολικό έτος 2204-25 ήδη διαθέτουμε 150.000 ευρώ αν δεν κάνω λάθος», εξήγησε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να γίνει μια ανοιχτή εργολαβία για να λύνονται άμεσα τα προβλήματα.

«Δεν θα μείνουμε εδώ. Εμείς σαν τεχνική υπηρεσία αποφασίσαμε να κάνουμε μία ανοιχτή δημοπρασία, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχει ορίζονται δύο με τρία χρόνια, στην οποία θα συμπεριλάβουμε όλες αυτές τις ελλείψεις και όλα αυτά τα προβλήματα στη συγκεκριμένη εργολαβία, ώστε να υπάρχει ένας εργολάβος υπεύθυνος και, όταν χρειάζεται κάποια τεχνική επέμβαση σε σχολείο, να γίνεται άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις και να είναι βέβαια αποτελεσματική. Δυστυχώς οι υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις», ανέφερε σημειώνοντας ότι σε μια ανοιχτή δημοπρασία ο χρόνος από τη στιγμή της δημοπράτησης μέχρι την υπογραφή της σύμβασης μπορεί να είναι από έξι μήνες και πάνω.

«Σε αυτό το χρονικό διάστημα προβλέπεται από το νόμο ένα ποσοστό της τάξης του 20% του προϋπολογισμού να μπορέσουμε να το δώσουμε με διαγωνισμό διαπραγμάτευσης. Δηλαδή με απευθείας ανάθεση αλλά με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση, να έχουμε εργολάβο ο οποίος θα κάνει τις εργασίες που θα συνεχίσει ο εργολάβος που θα αναδειχθεί από τον ανοιχτό διαγωνισμό για δύο με τρία χρόνια. Άρα θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στα σχολεία. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εμείς σκεφτόμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα το οποίο κληρονομήσαμε», επισήμανε.

Ο κ. Παναγόπουλος δεν παρέλειψε να καταλογίσει αδιαφορία στην προηγούμενη δημοτική αρχή Πύργου, υπογραμμίζοντας ότι ήταν γνωστή η επικείμενη κατάργηση των σχολικών επιτροπών και θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει.

«Τη στιγμή που ξέρατε ότι οι σχολικές επιτροπές τον έκτο μήνα δεν θα υπάρχουν, έπρεπε να έχετε κάνει ήδη μία καταγραφή, αυτή που κάναμε εμείς, να έχετε εντοπίσει τα προβλήματα, να είχατε εντάξει στον προϋπολογισμό κάποιο κονδύλι, να είχατε ξεκινήσει τη Δημοπρασία και εμείς να την συνεχίζαμε. Αυτό κάναμε με οποιεσδήποτε δημοπρασίες βρήκαμε σε εξέλιξη εμείς τις ολοκληρώσαμε, τις βελτιώσαμε και τις δημοπρατήσαμε. Διότι ο Δήμος, όπως ξέρετε πολύ καλά, , έχει συνέχεια, δεν σταμάτησε τον Οκτώβριο του 2023. Έπρεπε να λειτουργεί μέχρι το Δεκέμβρη.

Άρα εσείς σαν καλός νοικοκύρης έπρεπε να κάνετε όλη αυτή την προεργασία και να συνεχίσουμε εμείς, όχι να ξεκινήσουμε εμείς από την αρχή, οπότε χάσαμε αυτόν τον πολύτιμο χρόνο. Γνωρίζατε ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου θα εγκρινόταν το Μάρτιο και επομένως από το Μάρτιο και μετά θα μπορούσαμε να κάνουμε μελέτες και κάποιες προμήθειες», είπε χαρακτηριστικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot