FOLLOW US: facebook twitter

Ανοιχτή επιστολή της Φιλιώς Νιάρχου για το Βαρκό Καλίδονας

Ημερομηνία: 28-05-2023 | Συντάκτης:

Προς: Όλους τους πολιτικούς, περιφερειακούς και δημοτικούς εκπροσώπους της πολιτείας

Η επιστολή μας αυτή απευθύνεται σε όλους τους εκπροσώπους της πολιτείας , που κατά το παρελθόν τους είχαμε υποβάλλει, προφορικά και γραπτά , το πρόβλημα που είχε προκύψει με το ιστορικό εκκλησάκι στο Βαρκό Καλίδονας. Για ενημέρωση σας θα σας κάνω μια περιληπτική έκθεση γύρω από το σχετικό θέμα. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού 20-21 Ιουνίου 2018 επισκέφθηκαν το εκκλησάκι στο Βαρκό, και έστειλαν αλληλογραφία στον Δήμο Ζαχάρως. Τον Αύγουστο του 2019, δεν λειτούργησε και δεν έχει ξαναλειτουργήσει μετα από 140 χρόνια. Δεν θα αναφερθώ στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που και αυτές προσπαθήσαμε και τις ξεπεράσαμε. Με πολλές προσπάθειες, ευαισθητοποιήσαμε φίλους, πατριώτες και μέλη του Συλλόγου μας, γύρω από το πρόβλημα που είχε προκύψει , και όλοι τους από το υστέρημα τους προσέφεραν τον οβολόν τους, χρηματοδοτήσαμε τη μελέτη, και την παραδώσαμε για να άρχισει η διαδικασία προκειμένου να γίνει η ένταξη του έργου στη: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΚΥΜΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦ.ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, π/υ:5.000.000,0 Ε στην ΣΑΕΠ 501 2020>>. Μετά από πολλές διαδικασίες, έγινε η ένταξη και κατόπιν διαβεβαιώσεων των αρμοδίων της Περιφ. Δυτικής Ελλάδος η μελέτη θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Επειδή σε λίγες μέρες μπαίνουμε στον Ιούνιο, και προαισθάνομαι ότι δυστυχώς και φέτος δεν θα λειτουργήσει το εκκλησάκι, αποφάσισα να γράψω την παρούσα επιστολή και να εκφράσω στην αγωνία μου, αλλά και τις παρακάτω απορίες μου, και ευελπιστώ από όλους που θα τα διαβάσουν κάποιος ίσως ευαισθητοποιηθεί και δώσει λύση στο παρόν πρόβλημα.

1ον. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να υπάρχει ο ανάλογος σεβασμός σε όλους που προσέφεραν λεφτά για την χρηματοδότηση της μελέτης, και βοήθησαν ώστε το κρατικό ταμείο να μην επιβαρυνθεί. Διευκρινίζω δε ότι όταν πρωτοσυζητήθηκε το θέμα για την ένταξη του έργου μας είπαν << χρειάζεται μελέτη για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΑΕΠ 501 2020>>….Και εμείς δραστηριοποιηθήκαμε, και τους παραδώσαμε έτοιμή τη μελέτη. Άρα η πρώτη δυσκολία ξεπεράστηκε… Βρίσκομαι σε πολύ δύσκολη θέση, που με ρωτούν συχνά οι πατριώτες και φίλοι του χωριού μας, <<τι έγινε με τα λεφτά που δώσαμε θα λειτουργήσει το εκκλησάκι..>> και ντρέπομαι να τους αντικρύσω.

Κατόπιν επικοινωνία μας με το Υπουργείο Πολιτισμού, αν θα πρέπει ή όχι να τους διαβιβάσουμε τη σχετική μελέτη, μας ενημέρωσαν ότι, δεν χρειάζεται να διαβιβασθεί εκεί γιατί δεν εμπίπτει στην Αρχαιολογική νομοθεσία, καθότι το εκκλησάκι δεν είναι αρχαιολογικός χώρος. Η επιτόπια επίσκεψή τους τον Ιούνιο του 2018, ήταν μέσα στα πλαίσια αρμοδιοτήτων που έχει του Υπουργείο για όλα τα εξωκλήσια της Πατρίδας μας. Είχε απλά συμβουλευτικό χαρακτήρα, και θα πρέπει να διαβιβασθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφ. Δυτικής Ελλάδος .

2ον.. Ποιος είναι ο λόγος που δεν προχωράει προκειμένου να αρχίσει η υλοποίηση του έργου…

3ον Ποιοι είναι οι υπηρεσιακοί παράγοντες που μπορούν να κρατούν τη μελέτη στα γραφεία τους, και δεν την καταθέτουν στα αρμόδια όργανα;;; δεν ελέγχονται από κανέναν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν;; ή έχουν εντολές να προκαλούν προβλήματα;; η συνείδησή τους δεν τους ελέγχει και πόσο μάλλον όταν ο απλός κόσμος πλήρωσε τα λεφτά για να βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα;;

4ον Επειδή και εμείς έχουμε περάσει από δημόσιες υπηρεσίες, υπενθυμίζω σε όλους σας ότι σαμποτάζ, καθυστερήσεις, αναβολές μπορεί να γίνονται και από τον μικρότερο σε αρμοδιότητες υπάλληλο… ο νοών νοείτο… δυστυχώς. Οι οικογενειακές μου καταστάσεις δεν μου επέτρεπαν να συνεχίσω να βρίσκομαι στη Διοίκηση του Συλλόγου μας, είμαι όμως ενεργό μέλος και μπορών να εκφράζω την άποψη μου…..Επειδή με διακρίνει η ειλικρίνεια, μου αρέσει να αγωνίζομαι για τον τόπο μου από όποιο μετερίζι και αν βρίσκομαι , χαρακτηρίστε με όπως θέλετε,. Στην περίπτωση μας μάλλον κάποιον ανθρώπινό χέρι κρατάει τη δίκη μας μελέτη.. Αυτή είναι η άποψή μου, γιατί σε όλα τα προβλήματα πάντα υπάρχει μια λύση… Μακάρι να διαψευστώ και ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη.

Βρισκόμαστε σε προεκλογικές περιόδους, πολιτικές και Αυτοδιοίκητές, ειλικρινά δεν βρισκω λόγια να εκφράσω συμπεριφορές. Και κάτι ακόμη που ίσως δεν το γνωρίζετε. . Ο χώρος αυτός ,αναβαθμίστηκε όταν μπήκαμε μέσω Δήμου, σε πρόγραμμα ορεινών όγκων και το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε 80.000 ΕΥΡΩ. Και τότε πάλι ο Σύλλογός μας πλήρωσε 2.500 ΕΥΡΩ για να μην επιβαρύνει το Ταμείο του Δήμου. Επίσης το 2007 με τις φωτιές το ΙΔΡΥΜΑ ΛΕΒΕΝΤΗ διέθεσε 10.000 ΕΥΡΩ, το ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, η ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΡΙΑΚΗ ΔΡΑΞ και πολλοί άλλοι φίλοι και πατριώτες που δεν είναι της παρούσης να τους αναφέρουμε ονομαστικά. Στο χώρο αυτό είχαμε κατορθώσει να παράγουμε ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, και έκανε γνωστό όχι μόνο το Δήμο Ζαχάρως, άλλα κατ επέκταση ολόκληρο τον Ν. Ηλείας. Σήμερα το τοπίο δείχνει έρημο, το ιστορικό εκκλησάκι δεν λειτουργεί, και δυστυχώς κανείς δεν ενδιαφέρεται. Προσωπικά αυτό έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια και δίνουν την εντύπωση ότι όσα προανέφερα δεν λαμβάνονται υπόψιν τους. Ίσως αγνοούν τους αγώνες και τις προσπάθειες μας.

Τελειώνω με αυτή την διευκρίνηση προς όλους που θα διαβάσουν την επιστολή μου. Δεν ζήτησα κάτι για το σπίτι μου, όχι , για τον τόπο μας, παλεύω, αγωνιώ και από πολλούς γίνουμε και αντιπαθητική. Ούτε ζήτησα αλλά ούτε και ζητώ ανδριάντες.. Πολλά θα μπορούσα να γράψω για λόγους ευνόητους σταματώ και περιμένω τα αποτελέσματα.

Τριανταφυλλιά Νιάρχου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος