Ανησυχία για την ελαιοπαραγωγή στη Ζαχάρω
-«Καμπανάκι» λόγω ανομβρίας από τον δήμαρχο Κώστα Μητρόπουλο
Tου Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Προβληματισμός επικρατεί στην περιοχή της Ζαχάρως για τη φετινή ελαιοπαραγωγή, καθώς η παρατεταμένη ανομβρία εκτιμάται ότι έχει επηρεάσει τη βλαστική ανάπτυξη των ελαιόδεντρων και έχε μειώσει την ανθοφορία και την καρποφορία, καθώς και την παραγωγή, με κίνδυνο υποβάθμισης και της ποιότητας του καρπού.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Μητρόπουλος, ενώ αρχικά αναμενόταν καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά, φέτος, η πολύμηνη ανομβρία και, κυρίως, ο παρατεταμένος καύσωνας δημιούργησαν πολύ μεγάλα προβλήματα, κυρίως στις ημιορεινές περιοχές, όπου το πότισμα δεν είναι εύκολη διαδικασία.
«Οι βροχές που έπεσαν τον προηγούμενο μήνα, δεν κάλυψαν όλη την περιοχή αλλά κι εκεί που έπεσαν, υπήρξαν διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση στην παραγωγή. Για τους λόγους αυτούς, προτείνω να σταλεί σχετικό αίτημα σε όλους τους αρμόδιους φορείς (ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΑ, ΔΑΟ κλπ), ώστε κλιμάκιο γεωπόνων να επισκεφθεί άμεσα το Δήμο μας και να καταγράψει το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί οι ελαιώνες και, εν συνεχεία, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες», επισήμανε υπενθυμίζοντας ότι η ελαιοπαραγωγή είναι η κύρια πηγή εισοδήματος στη Ζαχάρω.
«Ο Δήμος Ζαχάρως στηρίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς διαθέτει αξιολογότατα φυσικά διαθέσιμα (έδαφος, νερό, κλίμα) και σημαντική υποδομή. Η καλλιέργεια της ελιάς, στο μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου μας, έχει τη μορφή μονοκαλλιέργειας και το λάδι αποτελεί σχεδόν το αποκλειστικό εισόδημα των κατοίκων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Δήμο Ζαχάρως καλλιεργούνται περίπου 1.800.000 ελαιόδεντρα (1.100.000 στη Δ.Ε. Ζαχάρως και 700.000 στη Δ.Ε. Φιγαλείας)», υπογράμμισε και προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες στην αγορά εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής ελαιόλαδου.
«Οι συνεχόμενες ακραίες ασφυκτικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή,ενέχουν τον κίνδυνο καταστροφής και του φυτικού κεφαλαίου, των ελαιόδεντρων, που για το Δήμο μας συνεπάγεται οικονομική καταστροφή», υπογράμμισε σημειώνοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει το σχέδιο που έχουμε υποβάλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσον αφορά τη δημιουργία δικτύου άρδευσης με το σύνολο των έργων μεταφοράς του νερού σε κάθε αγρό.