Ανησυχία για την ομαλή ελαιοσυγκομιδή – Προβληματίζουν τα μέτρα, σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θαν. Βομπίρης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”74120″ img_size=”full”][vc_column_text]Ανήσυχοι είναι οι ελαιοπαραγωγοί για τη φετινή συγκομιδή, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για δεύτερο lockdown, αφού οι πρώτες οδηγίες δείχνουν να δημιουργούν προβλήματα τόσο στους ιδιοκτήτες ελαιοστασίων όσο και στους εργάτες που θα απασχοληθούν.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, οι εργάτες θα πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους, ο ιδιοκτήτες και οι κληρονόμοι πρέπει να επιδεικνύουν το Ε9 και οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη δήλωση ΟΣΔΕ, βάσει της οποίας λαμβάνουν τις επιδοτήσεις.[/vc_column_text][vc_single_image image=”51797″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, δεν είναι τόσο απλό και εύκολο όπως παρουσιάζεται, αφού οι παράμετροι της ελαιοσυγκομιδής είναι εντελώς διαφορετικές.
«Θα υπάρξει πρόβλημα με τις μετακινήσεις. Υπάρχουν εκτάσεις που δεν είναι δηλωμένες στο ΟΣΔΕ, με τι χαρτιά θα πάνε οι εργάτες για δουλειά; Επίσης, οι περισσότεροι από εμάς πηγαίνουμε και σε άλλες περιοχές και βοηθάμε φίλους και συγγενείς στο μάζεμα, με τι χαρτιά και βεβαιώσεις θα πάμε; Σε πολλές περιπτώσεις είναι άλλος ο εργοδότης και άλλος ο ιδιοκτήτης. Νομίζω ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, είναι ακραία και δείχνουν άγνοια της πραγματικότητας», τόνισε ο κ. Βομπίρης και πρόσθεσε ότι φέτος είναι πολύ δύσκολη και η εξεύρεση εργατών.
«Λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων, είναι πιθανό να υπάρχει ζήτημα και με τα εργατικά χέρια. Λόγω της κατάστασης, ζητούν μεροκάματα –και καλά κάνουν οι άνθρωποι, δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό- όμως έτσι αυξάνει το κόστος παραγωγής, ενώ και φέτος οι έμποροι κάνουν παιχνίδια με την τιμή, έτσι εμείς φορτωνόμαστε την αύξηση του κόστους. Εκεί που βλέπαμε να ανεβαίνει η τιμή, τώρα πάλι κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση και θέλουν να την κρατήσουν χαμηλά», σχολίασε.
Παράλληλα, ο κ. Βομπίρης υπενθύμισε πως από την πρώτη καραντίνα οι αγρότες δεν έχουν πάρει παρά μόνο ψίχουλα.
«Με εξαίρεση τους κτηνοτρόφους, οι μικροί αγρότες δεν έχουν πάρει τίποτα. Ειδικά στο καρπούζι και στην πατάτα δεν έχει δοθεί καμία αποζημίωση. Οι αγρότες αυτοί θα πρέπει τώρα να ξοδέψουν ξανά χρήματα για να ξανακαλλιεργήσουν, ενώ δεν έχουν στηριχθεί καθόλου. Και όχι ψίχουλα δόθηκαν, ήταν λόγω της δικιάς μας παρέμβασης και κινητοποιήσης», είπε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]