FOLLOW US: facebook twitter

Ανιχνεύοντας την υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου με ειδικές χάντρες

Ημερομηνία: 04-07-2024 | Συντάκτης:

Πειράματα στην Βιβλιοθήκη Πύργου με τον Ηλία Καλογήρου

Μια εξαιρετική ευκαιρία να πειραματιστούν σχετικά με την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, με τη βοήθεια του κ. Ηλία Καλογήρου, Φυσικού, πρώην υπευθύνου του ΕΚΦΕ Ηλείας, είχαν τα παιδιά που συμμετείχαν στο καλοκαιρινό πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης Πύργου.

Τα παιδιά χρησιμοποιήσαν ειδικές χάντρες (είναι γνωστές με την ονομασία UV beads) οι οποίες είναι λευκές αλλά όταν επιδράσει σε αυτές το ηλιακό φως που περιλαμβάνει υπεριώδη ακτινοβολία τότε αλλάζουν χρώμα. Μόλις σταματήσει η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας οι χάντρες ξαναγίνονται λευκές.

Στο χώρο παρουσίασης χρησιμοποιήθηκε ακίνδυνος φανός υπεριώδους ακτινοβολίας για να φωτιστούν οι χάντρες και να προκληθεί αλλαγή του χρώματος.

Εκτελέστηκαν μια σειρά από πειράματα με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών ενώ τονίστηκε ότι σήμερα λόγω της τρύπας του όζοντος η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου είναι περισσότερο επιζήμια απ’ ότι παλιότερα.  Γι’ αυτό λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξημένου κινδύνου.

Κατά την παρουσίαση των πειραμάτων δόθηκε έμφαση στην επιστημονική μέθοδο εργασίας (υπόθεση, πείραμα για επαλήθευση, διατύπωση θεωρίας, συμπέρασμα, γενίκευση) που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη τη ζωή μας σαν τρόπος σκέψης και πράξης.

Στο υπαίθριο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης οι γονείς απόλαυσαν τον καφέ τους, που ετοίμασε με πολλή αγάπη η κ. Κατερίνα Σίψα, παρέα με ένα βιβλίο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot