FOLLOW US: facebook twitter

Aνεργία, παραδοτέα επί τη εμφανίσει

Ημερομηνία: 18-12-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”126260″ img_size=”full”][vc_column_text]Το πόρισμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (ΠΟΦ) το 2016, με τίτλο «The future of jobs», διαπίστωνε -σε αδρές γραμμές- ότι η επέλαση των ρομπότ στην αγορά εργασίας θα έχει ως αποτέλεσμα, σε βάθος δεκαπενταετίας να χαθούν ως πλεονασματικές περίπου 7,1 εκατ. θέσεις απασχόλησης, ενώ, αντισταθμιστικά, θα δημιουργηθούν 2,1 εκατ. Θέσεις.

Ο ίδιος ο Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και πρόεδρος του ΠΟΦ παραδεχόταν τότε πως ” χωρίς επείγουσα και στοχευμένη δράση σήμερα για τη διαχείριση της κοντινής αυτής μετάβασης (…) οι κυβερνήσεις θα (…) αντιμετωπίσουν αυξανόμενη ανεργία και ανισότητες”.

Θα μου πεις: Τι πας και θυμάσαι, εδώ ο κόσμος καίγεται!

Όχι εγώ, παιδιά. Όχι, εγώ. Η επικαιρότητα…

Μαθαίνω ότι πρόσφατα έλαβε χώρα μια φουτουριστική προβολή σε διαδικτυακό συνέδριο για το μέλλον των “ηρώων της πανδημίας”. Όχι, δεν αναφέρομαι στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ που δίνουν μάχη καθημερινά, απέναντι στην πανδημία.

Αναφέρομαι στους εργαζόμενους  των Σουπερμάρκετ που, μαζί με άλλους, κράτησαν όρθια την κοινωνία τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο “απαγορευτικό”.

Ενώ, λοιπόν οι τζίροι των επιχειρήσεων του κλάδου εκτοξεύτηκαν (άνω των 13 δισ. ευρώ – σχεδόν ένα δισ. περισσότερο σε σχέση με πέρυσι) κι ενώ αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς οι διαδικυτακές πωλήσεις· το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) διοργάνωσε διήμερο συνέδριο (μέσω τηλεδιασκέψεων) με θέμα «Σουπερμάρκετ 2030».

Οπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ :  Στελέχη της αγοράς, διευθυντές εγχώριων και πολυεθνικών αλυσίδων, μάνατζερ, τεχνοκράτες αναλυτές, κ.ά ήταν ανάμεσα στους δεκάδες ομιλητές του συνεδρίου που ήταν αφιερωμένο στους “ ήρωες της πανδημίας” – δηλαδή τους εργαζόμενους. Βέβαια, την ίδια ώρα που οι “μεγάλοι παίχτες” της αγοράς παρακολουθούσαν αυτό το διαδικτυακό μίτινγκ μόνο για τζέντλεμαν– καθότι το αντίτιμο συμμετοχής κυμαίνονταν από 100-175 ευρώ το άτομο- οι εργαζόμενοι έλιωναν σόλες στα φυσικά και διαδικτυακά καταστήματα, αμυνόμενοι παράλληλα στην επέλαση του κορονοϊού στους χώρους δουλειάς τους .

Οι ομιλητές, μέσα σε μπόλικη αγγλικούρα και θεωρίες περί της επιχειρηματικής επιβίωσης του τολμηρότερου, ούτε λίγο, ούτε πολύ ανέφεραν ότι οι “ήρωες” καλό θα ήταν να συνηθίζουν  στην ιδέα ότι τα ρομπότ βαθμιαία θα αντικαταστήσουν θέσεις εργασίας. “Κινούμενες ρομποτικές μονάδες-παραγγελιοδόχοι, που συνομιλούν με λογισμικό πρόγραμμα ονλάιν αγορών, θα παραδίδουν ανέπαφα τα ψώνια στον πελάτη, μέσω θυρίδας που θυμίζει τις μηχανές αυτόματης ανάληψης των τραπεζών”. Αυτή ήταν η πρόταση του ομιλητή της εταιρείας Myrmex, στην προσομοίωση που παρουσίασε για την αποθήκευση, την ταξινόμηση, την εκτέλεση και την παράδοση ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Που ‘σαι Κλάους Σβάμπ να τους ακούσεις…

Πηγή: thepressproject.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia