Ο αργός θάνατος του εμποράκου…: Ανεπαρκές το clickaway, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της αγοράς της Ηλείας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”125976″ img_size=”full”][vc_column_text]Προσαρμοσμένοι στις υπουργικές αποφάσεις για τη λειτουργία της αγοράς προσπαθούν να λειτουργήσουν οι έμποροι της Ηλείας, χωρίς να κρύβουν την απογοήτευσή τους για την απροθυμία της κυβέρνησης να επιτρέψει την υπό αυστηρούς όρους επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Η προτροπή για την εφαρμογή του clickaway -παράδοση/παραλαβή εκτός καταστήματος κατά Μπαμπινιώτη- δεν είναι τόσο εύκολη όσο θέλουν να πιστεύουν οι αρμόδιοι υπουργοί, αφού όπως τονίζουν στη «Πρωινή» οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, δεν είναι λειτουργική και ενδέχεται να προκαλέσει άσκοπες μετακινήσεις και να ευνοήσει τη διασπορά της πανδημίας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”107090″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΕΣΗ), Νίκος Καρυώτης, εξέφρασε με δηλώσεις του στην «Πρωινή» τον προβληματισμό του για το πώς θα λειτουργήσουν οι μικροί και μεσαίοι έμποροι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επανεξέτασης του πλαισίου από τα αρμόδια υπουργεία για να αποτραπούν τα λουκέτα στις επιχειρήσεις.
«Το clickawayδεν εξυπηρετεί ούτε τον έμπορο ούτε τον καταναλωτή. Είναι δυσλειτουργικό για την πλειονότητα των καταστημάτων, ειδικά για ενδύματα και υποδήματα, αφού ο πελάτης δεν έχει τη δυνατότητα να εισέλθει στο κατάστημα και να δοκιμάσει αυτό που θέλει να αγοράσει. Είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις να το πράξουν, πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Πανελλαδικά, μόνο το 17% των καταστημάτων έχουν e-shop και ακόμα μικρότερο είναι το ποσοστό όσων αποδίδει το e-shop, διότι δεν αρκεί να έχεις απλά ηλεκτρονική υπηρεσία, αλλά να την προβάλλεις και να είναι αποδοτική. Πιστεύω ότι, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα έπρεπε να επαναλειτουργήσουν τα μικρά καταστήματα, μέχρι 150 τ.μ., με συγκεκριμένα μέτρα για να αποτρέπεται ο συνωστισμός, όπως το τηλεφωνικό ραντεβού και συγκεκριμένος αριθμός ατόμων μέσα στον χώρο, όπως θα ισχύσει στα κομμωτήρια και στα βιβλιοπωλεία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ήδη παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία των πολιτών παρότι η αγορά είναι κλειστή.
«Το βλέπουμε και στις πόλεις της Ηλείας αλλά και σε όλη την Ελλάδα πλέον. Οι πεζόδρομοι είναι γεμάτοι κόσμο, οι πολίτες κυκλοφορούν παρότι τα καταστήματα είναι κλειστά, άρα δεν είμαι σίγουρος ότι επιτυγχάνεται ο στόχος που έχει τεθεί», σημείωσε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”115760″ img_size=”full”][vc_column_text]«Έρχεται ο θάνατος του εμποράκου»
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, διατύπωσε την απογοήτευσή του και τη δυσαρέσκειά του για τις αποφάσεις που ελήφθησαν, προσθέτοντας ότι οι έμποροι θα προσπαθήσουν να προσαρμοστούν παρότι δεν είναι εύκολο.
«Από την πρόσφατη έρευνα που κάναμε, μόνο το 10% των καταστημάτων παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Επίσης το click away δεν είναι λειτουργικό, ειδικά σε κάποιες κατηγορίες εμπορευμάτων που ο πελάτης θέλει πρώτα να δοκιμάσει προτού αγοράσει, όπως η ένδυση και η υπόδηση. Έτσι είναι πιθανό να έχουμε επιστροφές και αλλαγές προϊόντων, άρα και περισσότερες άσκοπες μετακινήσεις, συνωστισμό πολιτών που θα θέλουν να παραλάβουν, ενώ θα μπορούσε το κράτος να ανοίξει τα καταστήματα και να επιβάλει τηλεφωνικό ραντεβού και συγκεκριμένο αριθμό πελατών που θα μπαίνουν μέσα για να ψωνίσουν. Άλλωστε, είμαστε 40 μέρες κλειστοί και τα κρούσματα δεν μειώνονται. Άρα αποδεικνύεται ότι δεν φταίνε οι έμποροι, γιατί αλλού βλέπουμε συνωστισμό. Ποιο Lockdown τώρα; Τα μέλη του συλλόγου μας θα κάνουν κάθε προσπάθειες για να έχουν ειδικούς χώρους παραλαβής, κάνοντας επιπλέον έξοδα, ενώ δεν έχουν όλοι ασύρματο POS διότι δεν τους ήταν απαραίτητο μέχρι τώρα. Βιώνουμε καταστροφή, τον θάνατο του εμποράκου», επισήμανε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”72749″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Νίκος Σαψάλης, τόνισε ότι οι επαγγελματίες της περιοχής θα προσπαθήσουν να προσαρμοστούν στο νέο πλαίσιο, ζητώντας από τους πολίτες να στηρίξουν την τοπική οικονομία.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, παρότι δεν είναι λειτουργικό το clickaway. Σε εμπορεύματα όπως τα ρούχα ή τα παπούτσια, ο πελάτης θέλει να μπει μέσα και να δοκιμάσει προτού αγοράσει. Τώρα θα ταλαιπωρηθούν και οι έμποροι και οι καταναλωτές, ενώ θα μπορούσαν τα καταστήματα να επαναλειτουργήσουν υπό αυστηρούς όρους, δηλαδή με τηλεφωνικό ραντεβού και περιορισμένο αριθμό εντός», ανέφερε.
Η κυβέρνηση για πολλές ημέρες ‘’έκλεινε το μάτι’’ στον κόσμο της αγοράς για άνοιγμα μετά την 1η Δεκεμβρίου, αγνοώντας τα επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα του covid-19 στη χώρα μας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”96182″ img_size=”full”][vc_column_text]Παρέμβαση από Κατρίνη
Ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, καταλόγισε πολιτικές παλινωδίες στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι ο τζίρος των 20 δις ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα θα καταλήξει στις μεγάλες αλυσίδες, εις βάρος της πλειονότητας του εμπορικού κόσμου.
«Αντί να υιοθετήσει τις προτάσεις μας για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση θέτει δεδομένα που λειτουργούν απαγορευτικά για τη μεγάλη πλειοψηφία των λιανεμπόρων, οι οποίοι δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, χάνοντας το 25% σχεδόν του ετήσιου τζίρου τους. (…) Ο εμπορικός κόσμος θα περίμενε από την κυβέρνηση, μαζί με τις ‘’click-away’’ επιλογές να ανακοινώσει και άμεσα μέτρα στήριξης, αλλά και ελάφρυνσης από υποχρεώσεις. Διαψεύστηκε για μία ακόμα φορά.Το κενό αυτό θα καλύψει και πάλι το Κίνημα Αλλαγής, η μόνη παράταξη που βρίσκεται σταθερά δίπλα στους εμπόρους και τους επαγγελματίες», επισήμανε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]