FOLLOW US: facebook twitter

Αναζητώντας τους εμπρηστές…: Κοντά στις 2.000 στρέμματα η καμένη έκταση από την πυρκαγιά στην Πηνεία

Ημερομηνία: 11-09-2020 | Συντάκτης:
fotia

Πεπεισμένα είναι τα στελέχη της Πυροσβεστικής για την αιτία της πυρκαγιάς που έκαψε την Πηνεία προχθές, αφού όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει, συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για εκούσιο εμπρησμό. Όπως γράψαμε χθες, ήδη είναι στην Ηλεία κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) για να ερευνήσει την υπόθεση και να εντοπίσει τους υπεύθυνους αλλά και τα κίνητρά τους, σε συνεργασία με το Ανακριτικό της ΠΥ Αμαλιάδας.

Όσον αφορά την πυρκαγιά, χθες το πρωί οριοθετήθηκε και σταδιακά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, ωστόσο στο σημείο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κάηκαν περίπου 2.000 στρέμματα αγροτικών και δασικών εκτάσεων.

Ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου & Ιονίου Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος ανέφερε ότι ήταν μια δύσκολη πυρκαγιά, καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι και κατά διαστήματα είχαμε ριπές 6 – 7 μποφόρ με αποτέλεσμα την πυρκαγιά να την οδηγεί προς το χωριό Δάφνη, και παράλληλα επιβεβαίωσε την κάθοδο της ΔΑΕΕ στην Ηλεία.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε και δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα στο χωριό, ούτε κάηκε κάποιο σπίτι. Έγινε προληπτικά εκκένωση των πρώτων σπιτιών και στη συνέχεια κόπηκε η φωτιά περιμετρικά του χωριού», είπε.

Η φωτιά απείλησε και το Μηκυναϊκό Νεκροταφείο τη Δάφνης, το οποίο σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας υπέστη φθορές λόγω θερμικής καταπόνησης.  «Κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020, από αρχαιολόγους και αρχαιοφύλακες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας στο νεκροταφείο μυκηναϊκών χρόνων στην Τ.Κ Δάφνης του Δήμου Ήλιδας, διαπιστώθηκε ότι η φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή, σταμάτησε στα όρια της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος λόγω και της συστηματικής αποψίλωσης που είχε γίνει την προηγούμενη περίοδο δεν υπέστη καμία φθορά», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Και σήμερα υψηλός ο κίνδυνος

Στην κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλή) θα βρίσκεται και σήμερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Εξαιτίας της υψηλής επικινδυνότητας, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λόγους καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος