FOLLOW US: facebook twitter

Αναζητώντας τις χαμένες ενισχύσεις…

Ημερομηνία: 16-05-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα
10.000 στρέμματα βιομηχανική τομάτα προβλέπουν οι φετινές συμβάσεις, αλλά είναι άγνωστο ακόμη εάν θα καλλιεργηθούν

-Καμία κίνηση από το Υπουργείο για μείωση του πλαφόν στην Κορινθιακή σταφίδα

-Με άδεια χέρια παραμένουν πολλοί παραγωγοί σταφίδας

-Η Ο.Π. Αμαλιάδας καλεί τοματοπαραγωγούς και σταφιδοπαραγωγούς της να ελέγξουν τις πληρωμές γιατί υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ ενισχύσεων και στρεμμάτων

Γράφει η Μαρία Καραμπάτση


Θολό παραμένει ακόμη το τοπίο σχετικά με την φετινή παραγωγή βιομηχανικής τομάτας και Κορινθιακής σταφίδας, μετά το «φιάσκο» με την καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Οι παραγωγοί είχαν προγραμματίσει τις φετινές καλλιέργειες βάσει των χρημάτων που υπολόγιζαν να λάβουν από τις ενισχύσεις, ωστόσο οι μειώσεις που σημειώθηκαν έχουν ανατρέψει τα πλάνα τους και πέρα από την αγανάκτηση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, τηρείται πλέον και στάση αναμονής.

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει πολλοί παραγωγοί Κορινθιακής σταφίδας, σε ολόκληρο το νομό, οι οποίοι χάνουν εξ ολοκλήρου τη συνδεδεμένη ενίσχυση ελέω πλαφόν και παραμένει άγνωστο θα αλλάξει την στάση του το Υπουργείο ικανοποιώντας το αίτημα για μείωση του πλαφόν.

Υπενθυμίζεται ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση για τη βιομηχανική τομάτα το έτος 2022 ανήλθε στα 80 ευρώ το στρέμμα και για την παραγωγή του 2023 άγγιξε μόλις τα 44,62 ευρώ το στρέμμα και αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την Κορινθιακή σταφίδα, όπου η ενίσχυση για το 2022 ανήλθε στα 56,10 ευρώ το στρέμμα και για το 2023 μόλις στα 36,93 ευρώ, με πολλούς παραγωγούς να μην έχουν λάβει ούτε ευρώ!

Να ελέγξουν άμεσα τους λογαριασμούς

«Υπάρχει χρόνος για διορθωτικές κινήσεις, αρκεί να υπάρξει διάθεση από το Υπουργείο» δήλωσε ο κ. Βαλιανάτος

Η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας βρίσκεται σε εγρήγορση, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει τα μέλη της και την φετινή παραγωγή και ο πρόεδρός της, Χρήστος Βαλιανάτος, καλεί όλα τα μέλη να ελέγξουν άμεσα τους λογαριασμούς τους και να συγκρίνουν σε πρώτη φάση εάν τα χρήματα, έστω και «κουρεμένα», που έχουν καταβληθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αντιστοιχούν στα στρέμματα που έχουν δηλώσει στο ΟΣΔΕ.

«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που όχι μόνο έλαβαν μειωμένες ενισχύσεις οι παραγωγοί, αλλά δεν έχουν πληρωθεί κανονικά για τα στρέμματα που καλλιέργησαν το 2023. Αυτό πρέπει να το ελέγξουν άμεσα οι παραγωγοί μας, μην επαναπαύονται, και πρέπει να έρθουν άμεσα και να το δηλώσουν στην Ομάδα για να μπορέσουμε να κινηθούμε οργανωμένα σαν Ομάδα, προς το Υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ» δήλωσε στην ‘Πρωινή’ ο κ. Βαλιανάτος, καθώς έχει ανακοινωθεί ότι επίκεινται νέες πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις αρχές Ιουνίου.

Στόχος, να υπάρξει παρέμβαση ώστε τα λάθη να αντιμετωπιστούν στην επόμενη πληρωμή.

Τους «καίει» το πλαφόν

Σε δεινή θέση αρκετοί σταφιδοπαραγωγοί που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ

Πέραν των «ψαλιδισμένων» ενισχύσεων όμως, ιδιαίτερα σοβαρό είναι το θέμα που έχει προκύψει με το πλαφόν στους σταφιδοπαραγωγούς, το οποίο παρά τις οχλήσεις της Ομάδας Παραγωγών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη. Για να λάβουν τη συνδεδεμένη οι σταφιδοπαραγωγοί, πρέπει να έχουν συμπληρώσει το πλαφόν των 150 κιλών το στρέμμα στην παραγωγή του 2023. Ανέφικτο σε πολλές περιπτώσεις, αφού όπως λέει και ο κ. Βαλιανάτος, η παραγωγή το 2023 ήταν μειωμένη, με πλείστα προβλήματα, ως εκ τούτου υπάρχει αδυναμία να συμπληρωθεί το πλαφόν από αρκετούς παραγωγούς, οι οποίοι με τα ισχύοντα δεδομένα δεν μπορούν να λάβουν ενίσχυση.

«Εάν υπάρχει θέληση μπορεί να υπάρξει και λύση. Έχουμε κάνει παρέμβαση και πρέπει το Υπουργείο να μειώσει τα κιλά στη σταφίδα για να μπορέσουν να πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί. Κάθε χρονιά έχει τις ιδιαιτερότητές της, υπάρχουν ζημιές, οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει, δεν είναι εφικτό να συμπληρωθεί το πλαφόν. Εμείς το είχαμε επισημάνει εγκαίρως στο Υπουργείο και πρέπει, έστω και τώρα, να δοθεί λύση. Σε αντίθετη περίπτωση, βλέπουμε την καλλιέργεια να χάνεται από το νομό μας και όχι μόνο» σημείωσε ο κ. Βαλιανάτος.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καθόλου εικόνα τι πρόκειται να γίνει με τη φετινή παραγωγή Κορινθιακής σταφίδας, καθώς είναι πολύ νωρίς. Σε ότι αφορά τη βιομηχανική τομάτα, οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Ομάδας Παραγωγών και των βιομηχανιών επεξεργασίας, προβλέπουν για το 2024 καλλιέργεια 10.000 στρεμμάτων. Οι υπολογισμοί βέβαια είχαν γίνει προ καταβολής συνδεδεμένης ενίσχυσης και με το σκεπτικό ότι οι παραγωγοί θα λάμβαναν χρήματα στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή έστω κάτι περισσότερο. Η μείωση των χρημάτων, ακύρωσε και τον όποιο προγραμματισμό από πλευράς παραγωγών, καθώς το κόστος της καλλιέργειας είναι υψηλό, και αναμένεται να είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα τον Ιούλιο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia